ΕνημέρωσηΟικονομία

Ο Μαδούρο ψήφισε νόμο για την «ενσωμάτωση» της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας – Galaksias Portal News

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ψήφισε νόμο για τη δημιουργία ενός νέου ομοσπονδιακού κράτους της Βενεζουέλας γύρω από την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Εσεκίμπα (Essequibo) στη γειτονική Γουιάνα.

«Η απόφαση που έλαβε ο λαός της Βενεζουέλας στο συμβουλευτικό δημοψήφισμα θα εκπληρωθεί σε όλα τα μέρη της και με αυτόν τον νόμο θα υπερασπιστούμε τη Βενεζουέλα στη διεθνή σκηνή», δήλωσε ο Μαδούρο χθες (03.04.24).

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023, ο Μαδούρο διεξήγαγε ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα, στο οποίο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 96% των συμμετεχόντων είχε μιλήσει υπέρ της προσάρτησης της «Γουιάνας Εσεκίμπα» ως ομοσπονδιακού κράτους της Βενεζουέλας.

Με το νόμο, το 24ο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βενεζουέλας (η Γουιάνα) θα ιδρυθεί τώρα «εντός της εδαφικής πολιτικής» της Βενεζουέλας, ειπώθηκε από το προεδρικό μέγαρο. Ο πληθυσμός αυτής της περιοχής θα εκπροσωπηθεί επίσης από έναν βουλευτή στο επόμενο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, το οποίο θα εκλεγεί το 2025. Προβλέπει επίσης «την παροχή και τη δημιουργία μιας Ύπατης Αρμοστείας του Κράτους και της Γης για την Άμυνα της Γουιάνας Esequiba».

Αυτή η κίνηση εγείρει τώρα φόβους ότι η Βενεζουέλα θα μπορούσε να εισβάλει στην περιοχή και να ξεκινήσει έναν πόλεμο.

Η διαμάχη για τα εδάφη που διεκδικεί η Βενεζουέλα στη δυτική Γουιάνα φαίνεται να έχει ηρεμήσει πρόσφατα, αφού οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν χειραψία και έδωσαν ο ένας στον άλλο δώρα σε σύνοδο κορυφής των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής πριν από ένα μήνα. «Ειρήνη και αγάπη», είπε ο Μαδούρο στον ομόλογό του Ιρφάαν Αλί.

Η Βενεζουέλα διεκδικεί εδώ και καιρό την πλούσια σε πόρους περιοχή, η οποία καλύπτει περίπου τα δύο τρίτα της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με την Handesblatt.

Τα σημερινά όρια καθορίστηκαν το 1899 σε διαιτητική απόφαση από δικαστήριο στο Παρίσι, που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία. Η Βενεζουέλα επικαλείται μια συμφωνία του 1966 με το Ηνωμένο Βασίλειο – λίγους μήνες πριν η τότε αποικία της Βρετανικής Γουιάνας γίνει ανεξάρτητη. Αυτό προέβλεπε λύση της διαφοράς μέσω διαπραγματεύσεων.

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) εξετάζει την υπόθεση κατόπιν αιτήματος της Γουιάνας, αλλά η Βενεζουέλα απορρίπτει τη δικαιοδοσία της και την έχει κατοχυρώσει στο νόμο που έχει πλέον ψηφιστεί.

Τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου ανακαλύφθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Γουιάνας το 2015. Αυτό έχει φέρει τεράστια οικονομική ανάπτυξη στην αγγλόφωνη χώρα, η οποία μέχρι στιγμής είναι μία από τις φτωχότερες στη Νότια Αμερική.

To άρθρο Βενεζουέλα – Γουιάνα: Ο Μαδούρο ψήφισε νόμο για την «ενσωμάτωση» της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button