Επικαιρότητα

To “σούσι” της Λέσβου ως τουριστικό brand name της τοπικής ντοπιολαλιάς – Galaksias.com

Οι παπαλίνες είναι οι σαρδέλες της Λέσβου. Κατά την παράδοση του νησιού, οι ψαράδες της περιοχής μόλις ανέβαζαν τα δίχτυα, τις έριχναν σε ένα χωνί από εφημερίδα, το γέμιζαν με χοντρό αλάτι και, λίγες ώρες αργότερα που έφταναν στο καφενείο, τις ξέπλεναν, τις καθάριζαν και τις απολάμβαναν με το ουζάκι τους.

Σταδιακά, αυτή η συνήθεια εξελίχτηκε σε καθολική πρακτική και έτσι σχεδόν κάθε ταβέρνα στη Λέσβο αγοράζει το πρωί φρέσκια παπαλίνα.  Την παστώνουν ολόκληρη και ακαθάριστη, όπως είναι, βάζοντας χοντρό αλάτι (που η Λέσβος παράγει άφθονο στις αλυκές της Καλλονής) στον πάτο από ένα πήλινο σκεύος και προσθέτουν σε στρώσεις σαρδέλες και αλάτι. Από πάνω βάζουν κάτι βαρύ για να πιέζει τις σαρδέλες να βγάλουν τα υγρά τους και τις αφήνουν στο ψυγείο μόνο για 3-4 ώρες. Στη συνέχεια, τις καθαρίζουν, πετάνε κεφάλια, έντερα και κοιλιά, βγάζουν και τη πέτσα τους και τις σερβίρουν πολύ ελαφρά «ψημένες» από το αλάτι.

Τις διατηρούν για μία με δύο ημέρες σε ηλιέλαιο και όσες περισσέψουν τις κάνουν ψητές ή τηγανιτές, με τη γεύση τους να διαφοροποιείται ελαφρώς από τα ταβέρνα σε ταβέρνα.

Οι παπαλίνες έγιναν το νέο brand της τοπικής ντοπιολαλιάς.

Η κα Έφη Μυρμίγκου, γραφίστρια, είπε ότι αυτή η πρωτοβουλία γεννήθηκε από παλιές μνήμες στο νησί, όπου στα καφενεία οι ηλικιωμένοι μιλούσαν την τοπική διάλεκτο, η οποία ήθελαν να μείνει από γενιά σε γενιά αλλά και να διαδοθεί εκτός της Λέσβου.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Λαμπρίδη, σχεδιαστή ιστοσελίδων, ο στόχος από την αρχή ήταν να διατηρηθεί ζωντανή η γλώσσα του τόπου μέσα από ατάκες τυπωμένες σε σε t-shirts, μπλούζες, τσάντες, ποδιές, αξεσουάρ, αναμνηστικά δώρα και πολλά ακόμη που μιλάνε Μυτιληνιά!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button