Υγεία & Διατροφή

Αρχίζουν τα απογευματινά χειρουργεία σε Ευαγγελισμό, Αττικόν, «Γεννηματάς» και «Παπαγεωργίου» – Μέχρι 2.000 ευρώ το κόστος

Υπογράφτηκε σήμερα (5/3/24) η κοινή υπουργική απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία, που θα γίνονται πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα πρώτα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών σε τέσσερα  μεγάλα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Αττικόν, Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς» και Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.

Όσο για το κόστος, η Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν για τα χειρουργεία αυτά, από 300 έως 2.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, «με σχέδιο και όραμα για την υγειονομική μετάβαση στην Υγεία του αύριο, εισάγουμε το θεσμό των απογευματινών χειρουργείων με στόχο, από τη μία να μειώσουμε τις λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν και από την άλλη να αυξήσουμε τα εισοδήματα των γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Στο εξής, χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν από μήνες έως χρόνια να χειρουργηθούν, θα μπορούν να βρουν διέξοδο στα απογευματινά χειρουργεία με κόστος πολύ χαμηλότερο από μια ιδιωτική κλινική. «Πιστεύω πολύ σε αυτό το μέτρο», πρόσθεσε ο Υπουργός, «και θεωρώ ότι θα αγκαλιαστεί αμέσως και από το προσωπικό των νοσοκομείων και από τους ασθενείς. Συνεχίζουμε σταθερά στις μεταρρυθμίσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών».

Από την άλλη, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε: «Τα απογευματινά χειρουργεία, σύστημα που εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου αναμονής και να ενισχύσουν τις αμοιβές του προσωπικού του ΕΣΥ. Με διαφάνεια και έλεγχο, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, δίνουμε μία επιπλέον επιλογή στους συμπολίτες μας αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες του ΕΣΥ».

«Στόχος μας είναι να εξυπηρετηθούν άμεσα και αποτελεσματικά όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας λαμβάνοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Η χρηματοδότηση 60 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πραγματοποίηση πάνω από 50.000 χειρουργείων που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και μήνες καθώς και η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων αποτελούν ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Aνάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά τη διενέργεια χειρουργείων για ανθρώπους που παραμένουν στις Λίστες Χειρουργείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προτεραιοποίηση τους θα γίνει με χρονολογική σειρά (από παλαιότερη σε νεότερη), όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Πηγή: iatropedia

 

To άρθρο Αρχίζουν τα απογευματινά χειρουργεία σε Ευαγγελισμό, Αττικόν, «Γεννηματάς» και «Παπαγεωργίου» – Μέχρι 2.000 ευρώ το κόστος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button