Επικαιρότητα

Οι αριθμοί ευημερούν, οι εργαζόμενοι υποφέρουν – Τι λένε οι συνδικαλιστές του κλάδου στην Κρήτη – Galaksias.com

Ενδεικτική είναι η παρατήρησή τους: «Κάποτε βάζαμε “μέσον” για να βρούμε δουλειά σε ξενοδοχείο. Σήμερα αποτρέπουμε τα παιδιά μας να ακολουθήσουν τον κλάδο».

Μειούμενος βαίνει κάθε χρόνο ο αριθμός των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό, όπως είπαν στο Ράδιο 98,4 ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Κώστας Νικολιδάκης, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων Μανόλης Μπαμιάκης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης. 

Έλλειψη τουριστικής πολιτικής, εργασιακές συνθήκες και μισθοί, Ταμείο Ανεργίας, κίνητρα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεταξύ των όσων επικαλούνται. Ενδεικτική είναι η παρατήρησή τους: «Κάποτε βάζαμε “μέσον” για να βρούμε δουλειά σε ξενοδοχείο. Σήμερα αποτρέπουμε τα παιδιά μας να ακολουθήσουν τον κλάδο». 

“Χρυσή” αναμένεται και φέτος η χρονιά σε επισκέπτες στην Κρήτη, αλλά με πολλά ερωτηματικά για το πώς, από ποιους και πόσους θα εξυπηρετηθούν, καθώς η μέριμνα της Πολιτείας στηρίζεται γι’ άλλη μια φορά στο αφήγημα του ήλιου και της θάλασσας, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να κρούουν τον “κώδωνα” του κινδύνου στα υπουργεία Τουρισμού, Εργασίας, Οικονομίας και Παιδείας. Απογοητευμένοι κι οργισμένοι, λένε ότι δεν κατανοούν γιατί οι προτάσεις τους δεν έχουν καμία τύχη και κρίνουν ως ακατανόητη τη στάση του πρωθυπουργού, από τον οποίο αναμένουν εδώ και δύο χρόνια συνάντηση μαζί του.

Στις καταγραφές τους ο φόβος κάλυψης των κενών θέσεων από φθηνά εργατικά χέρια τρίτων χωρών, χωρίς τουριστική κουλτούρα, εκπαίδευση και εμπειρία. 

Νίκος Κοκολάκης

«Η βαθμολογία μας από τους τουρίστες κατρακυλά κάθε χρόνο» 

«Ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Ελλείψεις και παραλείψεις δε νοούνται και δε συγχωρούνται, όταν οι αγορές αυξάνονται, εναλλάσσονται και οι τάσεις, αν δεν προσέξεις, κάποτε θα σε εγκαταλείψουν», είπε ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο Νίκος Κοκολάκης.

 
Ατόπημα σοβαρό για τον ίδιο είναι η υποβάθμιση της Τουριστικής Εκπαίδευσης, η έλλειψη οικονομικών κινήτρων, όπως το εφάπαξ, η μικρή διάρκεια του Ταμείου Ανεργίας, η υπερεργασία κι η αδυναμία τους βιολογικά να αντέξουν σε αυτούς τους ρυθμούς. Σε παράδειγμά του μίλησε για τον καθαρισμό πάνω των 20 δωματίων από μία εργαζόμενη, όπως και την εξυπηρέτηση 1.200 ανθρώπων στα εστιατόρια ξενοδοχειακών μονάδων από 7 σερβιτόρους, συνθήκες τρέλας στις κουζίνες και εντάσεις εξαιτίας της πίεσης. 

Το πιο κρίσιμο απ’ όλα και υπό τις παρούσες συνθήκες είναι η βαθμολογία που οι επισκέπτες βάζουν στην εξυπηρέτησή τους, καθώς αργά και σταθερά αυτή βαίνει μειούμενη. 

Κώστας Νικολιδάκης 

«Αποτρέπουμε τα παιδιά μας από τον τουρισμό» 

«Κάποτε ζητούσαμε πολιτική βοήθεια για να εργαστούμε στα ξενοδοχεία και σήμερα λέμε στα παιδιά μας να μην ασχοληθούν με το επάγγελμα», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Κώστας Νικολιδάκης. 

Το εργατικό δυναμικό στο Ρέθυμνο είναι μειωμένο φέτος σε ποσοστό 10%, με τις αιτίες γνωστές και τις λύσεις στα προβλήματα εκκωφαντικά απούσες. 
Πλήγμα σοβαρό, όπως σημείωσε, η υποβάθμιση των δημόσιων τουριστών σπουδών, το κόστος αυτών στον ιδιωτικό τομέα, η επίμονη άρνηση της Πολιτείας να δώσει τις λύσεις σε εργασιακά και μισθολογικά θέματα και βέβαια το μεγάλο θέμα των υποδομών και το κατά πόσο και οι υπάρχουσες διευκολύνουν τους επισκέπτες. 

«Κι όμως θα μπορούσαμε να έχουμε 12 μήνες τουρισμό», επεσήμανε. «Πραγματικά είναι ακατανόητη η επιλογή του αυτόματου πιλότου στα ίδια δεδομένα κάθε χρόνο, αντί του εκσυγχρονισμού και του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος», πρόσθεσε. 

ΜΠΑΜΙΑΚΗΣ

Μανόλης Μπαμιάκης 

«Η εργασιακή ανασφάλεια μάς διώχνει από τον τουρισμό» 

«Μόνο με “παχιά” λόγια η βαριά βιομηχανία μας, ο τουρισμός, δεν μπορεί να προχωρήσει. Εργαζόμαστε σε ένα ανασφαλές περιβάλλον, χωρίς τάσεις βελτίωσης είτε του εργασιακού περιβάλλοντος είτε των προσφερόμενων υπηρεσιών. Το προσωπικό που έχει απομείνει μεγαλώνει. Οι νέοι αρνούνται να εργαστούν με τέτοιες συνθήκες. Τις σχολές τουρισμού τις αποδυναμώνουν. Η μετεκπαίδευση βαριανασαίνει. Τα κίνητρα πια ελάχιστα», διαμηνύει στην Πολιτεία ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων από τα Χανιά Μανόλης Μπαμιάκης. 

Δυστυχώς, κατά τον ίδιο και στα Χανιά η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα δοκιμάσει και φέτος, σε μία ακόμα “χρυσή” χρονιά, τις αντοχές των εργαζομένων. Στους φόβους του η αντικατάστασή τους με φθηνά εργατικά κέντρα, σε μια ευρύτερη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. 

Μανόλης Πεπόνης

Μανόλης Πεπόνης 

«Ίσως θέλουν να μας αντικαταστήσουν με εργαζόμενους τρίτων χωρών» 

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, κατά τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλη Πεπόνη, σε έναν κλάδο που… γράφει “χρυσούς” αριθμούς επισκεπτών, αλλά βαίνει μειούμενος σε εργατικό δυναμικό. 

«Τρελά τα έσοδα για τους λίγους και το ΑΕΠ, όχι για τους εργαζόμενους. Το σενάριο των 80.000 εργατικών χεριών από άλλες χώρες, με τα φθηνά μεροκάματα και τις ανύπαρκτες εργασιακές σχέσεις, φαντάζει πιο κοντά από ποτέ», τόνισε. 
Άλλωστε, οι αριθμοί, όπως είπε ο Μανόλης Πεπόνης, μιλούν από μόνοι τους, για επισκέπτες, κέρδη και εργαζόμενους, και δε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να κάνει κάποιος τη μετάφραση. 

«Δεν απαιτείται καμία πια μετάφραση. Οι πράξεις της Πολιτείας “μιλούν” από μόνες του. Βλέπουμε τις υποδομές. Βλέπουμε την αποδυνάμωση της Εκπαίδευσης, τις σχολές που υπολειτουργούν, τα σεμινάρια και τις μετεκπαιδεύσεις που θα έπρεπε να βρίσκονται σε εξέλιξη με τις οδηγίες της Ε.Ε., αλλά καθυστερούν. Την εξάντληση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού. Τις αποδεκατισμένες υπηρεσίες για ελέγχους. Ναι, τα χρήματα υπάρχουν, μόνο που δεν αφορούν στους εργαζόμενους», πρόσθεσε. 
 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button