Κόσμος

Κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών προς την Ευρώπη το 2023, αύξηση προς την Ασία – Galaksias.com

Οι εξαγωγές προϊόντων από τη Ρωσία προς την Ευρώπη πέρυσι μειώθηκαν κατά 68%, στα 78,8 δισ. ευρώ, ανακοίνωσαν σήμερα οι ρωσικές τελωνειακές αρχές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Συνολικά το 2023 οι ρωσικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 28,3% σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα γεγονός που καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μόσχα στην προσπάθειά της να αντικαταστήσει τους Ευρωπαίους εταίρους της με νέους πελάτες στην Ασία, αλλά και την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022, η ΕΕ επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Μόσχα και η ευρωπαϊκή αγορά έκλεισε εν μέρει για τις ρωσικές εξαγωγές, κυρίως φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Το κόστος του πολέμου παραμένει κατά συνέπεια μεγάλο για τη Μόσχα, παρά τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου το οποίο διαβεβαιώνει ότι η ρωσική οικονομία αντιστάθηκε στα περιοριστικά μέτρα και στράφηκε σε άλλες αγορές.

Ένδειξη των αλλαγών που είναι σε εξέλιξη: πέρυσι οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ασία αυξήθηκαν κατά 5,6% στα 284 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από την ασιατική ήπειρο ενισχύθηκαν κατά 29,2% στα 174 δισ. ευρώ.

Το ρωσικό εμπορικό ισοζύγιο έφτασε τα 130 δισεκ. ευρώ το 2023, μειωμένο κατά σχεδόν 60% σε σχέση με το 2022, όταν η ρωσική εισβολή προκάλεσε έκρηξη στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, βασική πηγή εσόδων για τη Μόσχα.

Στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της ρωσικής οικονομίας η Κίνα έχει αναχθεί τα τελευταία δύο χρόνια στη βασική οικονομική εταίρο της Μόσχας, με τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές να ανέρχονται το 2023 σε περισσότερα από 220 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση των κινεζικών τελωνειακών αρχών στα μέσα Ιανουαρίου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία το ποσό σε γιουάν που διατηρούνταν σε ρωσικές τράπεζες στα τέλη του 2023 ξεπερνούσε αυτό σε δολάρια, σύμφωνα με τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button