Επικαιρότητα

Εκκλησία Κρήτης: Στο Δ’ Ιερατικό Συνέδριο της Αρχιεπισκοπής «ο Ιερέας στην καθημερινή ζωή: Προτάσεις ανατροφοδότησης» – Galaksias.com

Ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και ανέπτυξε το θέμα: «ο Ιερέας στην καθημερινή ζωή: προτάσεις ανατροφοδότησης»

Την Δευτέρα 1η Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, το Δ’ Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Πριν την έναρξη του Ιερατικού Συνεδρίου τελέσθηκε τρισάγιο, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, για τους πρόσφατα κεκοιμημένους αδελφούς Ιερείς Αγησίλαο Ζευγαδάκη και Ιωάννη Δασκαλάκη.

Έπειτα, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ευγένιος αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες κληρικούς παρουσίασε με θερμά λόγια τον εκλεκτό καλεσμένο – ομιλητή, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Θεμιστοκλή Μουρτζανό, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Δρ. θεολογίας και Φιλόλογο τονίζοντας την προσφορά του στην Εκκλησία.

Ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και ανέπτυξε το θέμα: «ο Ιερέας στην καθημερινή ζωή: προτάσεις ανατροφοδότησης».

Ο π. Θεμιστοκλής στάθηκε στις δυσκολίες που ο ιερέας αντιμετωπίζει στους καιρούς που μετράνε ποσοτικά την παραγωγικότητα και θεωρούν την ιερωσύνη ως επάγγελμα, ενώ είναι λειτούργημα αγάπης, προσφοράς, στήριξης του πλησίον, διάσωσης της παράδοσης και επιστροφής του ανθρώπου στις αξίες που δίνουν αιώνιο νόημα. Πρότεινε ο ιερέας να αφιερώνει ποιοτικό χρόνο στην οικογένειά του, χωρίς μεμψιμοιρία, αλλά και χωρίς αδιαφορία, παρασυρμένος από τον ενθουσιασμό για το λειτούργημά του. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ανατροφοδότηση, με προσευχή, μελέτη, λειτουργική ζωή αρχοντιάς και ιεροπρέπειας.

Ο π. Θεμιστοκλής έκλεισε την εισήγησή του τονίζοντας ότι οι καιροί συνεχώς αλλάζουν και ο ιερέας χρειάζεται να βλέπει την πραγματικότητα, να είναι προσγειωμένος, να διαλέγεται με αγάπη και υπομονή με τους συνανθρώπους του, χωρίς όμως να λησμονεί ότι τα πάντα είναι Χριστός και ότι η ιερωσύνη είναι η μεγίστη δωρεά που του δόθηκε.

Μετά το πέρας της ομιλίας του εκλεκτού προσκεκλημένου, διεξήχθη εποικοδομητικός διάλογος, ετέθησαν ερωτήματα των κληρικών προς τον ομιλητή και δόθηκαν οι κατάλληλες απαντήσεις.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον εξαίρετο ομιλητή Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο Θεμιστοκλή Μουρτζανό για την παρουσία του στο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, για τον κόπο και την πολύτιμη προσφορά του στην οικογένεια των κληρικών της Τοπικής Εκκλησίας.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ευγένιος παρουσίασε στην ιερατική οικογένεια τους νέους διακόνους Ιωάννη Βεργάκη, Ελευθέριο Καραγιωργάκη και Μιλτιάδη Δραϊνάκη τους οποίους και καλωσόρισε ευχόμενος καλή και ευλογημένη διακονία.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος αναφέρθηκε σε θέματα ποιμαντικής, διοικητικής και λειτουργικής φύσεως.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button