ΕνημέρωσηΟικονομία

500 εκατ. ευρώ για την αύξηση παραγωγής πυρομαχικών – Galaksias Portal News

Την διάθεση 500 εκατ. ευρώ σε 2 εκατ. βλήματα πυροβολικού ετησίως μέχρι το τέλος του 2025 με σκοπό την αύξηση της ικανότητας παραγωγής πυρομαχικών της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ανακοίνωσε σήμερα (15.3.2024) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 2 δισ. ευρώ συνολικά για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο διάφορων αμυντικών προγραμμάτων που υπάρχουν όπως το πλαίσιο της πράξης για τη στήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP), το μέσο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών προμηθειών (EDIRPA) και το τέταρτο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕΤΑ).

Για να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών σε 2 εκατομμύρια έως το τέλος του 2025, η Επιτροπή επέλεξε 31 έργα στην ΕΕ και στη Νορβηγία που θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Τα έργα αυτά καλύπτουν πέντε τομείς: εκρηκτικές ύλες, πυρίτιδα, βλήματα, πυραύλους και πιστοποίηση δοκιμών και αποκατάστασης.

Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν με 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και η χρηματοδότηση αυτή θα μοχλεύσει πρόσθετες επενδύσεις από τη βιομηχανία μέσω συγχρηματοδότησης, με αποτέλεσμα συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 1.4 δισ. ευρώ στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι χάρη στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, η ετήσια ευρωπαϊκή παραγωγική ικανότητα για βλήματα 155 mm που χρειάζεται η Ουκρανία, είχε ήδη φτάσει τα 1 εκατομμύρια ετησίως τον Ιανουάριο του 2024.

Ο στόχος να προμηθευτούν ένα εκατομμύριο οβίδες από την ΕΕ στην Ουκρανία, έως τα τέλη Μαρτίου 2024 δεν επιτεύχθηκε, αλλά τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεσμεύονται ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button