Κόσμος

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία – Galaksias.com

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να στείλουν τα αντιπυραυλικά τους συστήματα για να ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας καθώς η Ρωσία σφυροκοπά τις πόλεις της, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να βασιστεί στις ΗΠΑ ότι θα βοηθήσουν το Κίεβο.

Δύο και πλέον χρόνια μετά την ρωσική εισβολή, η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη πυρομαχικών, με τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ να παρεμποδίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για μήνες και την ΕΕ να μην μπορεί να παραδώσει επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών εγκαίρως.

«Έχουμε Patriots, έχουμε αντιπυραυλικά συστήματα. Πρέπει να τα βγάλουμε από τα στρατόπεδα όπου βρίσκονται για την περίπτωση που θα προκύψει ανάγκη και να τα στείλουμε στην Ουκρανία όπου μαίνεται ο πόλεμος», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) στο Κάπρι της Ιταλίας.

«Διαφορετικά το σύστημα ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας θα καταστραφεί. Και μία χώρα δεν μπορεί να πολεμήσει χωρίς να έχει ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια, στα εργοστάσια, για το διαδίκτυο, για τα πάντα», πρόσθεσε.

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας είναι βασικό ζήτημα για τους υπουργούς που έχουν συγκεντρωθεί στην Ιταλία, ύστερα από τη γερμανική έκκληση χθες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν το Κίεβο.

«Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε αυτό, αλλά πρέπει να το κάνουμε γρήγορα», δήλωσε ο Μπορέλ, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του που η «εσωτερική πολιτική» στις ΗΠΑ καθυστερεί το απαραίτητο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 60,84 δισεκ. δολαρίων.

«Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στις ΗΠΑ. Πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη και να σταματήσουμε να λέμε ‘Ω, αρκούν οι ΗΠΑ’», δήλωσε.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button