ΕνημέρωσηΟικονομία

Ο «δρόμος» για το «Κυβερνητικό Πάρκο ΠΥΡΚΑΛ» – Galaksias Portal News

Το μεγάλο σχέδιο για την κατασκευή του κυβερνητικού πάρκου «Αντρέας Λεντάκης» στον χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ που θα στεγάσει εννέα υπουργεία και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου χρειάζεται σημαντικό χρόνο ωρίμανσης ακόμη, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός μάλλον αναμένεται το 2025.

Ωστόσο, ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του εγχειρήματος, γνωστού και ως «Κυβερνητικό Πάρκο ΠΥΡΚΑΛ», έγινε ήδη. 

Προ ημερών, το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε, για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, διαγωνισμό για την ανάδειξη της εταιρείας που θα αναλάβει την πρώτη φάση της μετεγκατάστασης των δραστηριοτήτων της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ), που έχουν απομείνει στη Δάφνη, σε ακίνητο της ΕΑΣ στην Μάνδρα Αττικής.

Αντικείμενο του έργου είναι η διαμόρφωση των χώρων στο ιδιόκτητο ακίνητο του εργοστασίου της ΕΑΣ στη Μάνδρα Αττικής, αφενός για τη μετεγκατάσταση των διοικητικών υπηρεσιών του Υμηττού και αφετέρου για τη μετεγκατάσταση μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στις παραγωγικές δραστηριότητες της εταιρείας, προκειμένου να ελευθερωθεί το ακίνητο του Υμηττού, και να καταστεί εφικτή η δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου, «Ανδρέας Λεντάκης».

Στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ θα εγκατασταθούν εννέα υπουργεία (και άλλες υπηρεσίες του Δημόσιου) που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε συνολικά 127 κτίρια εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα και τα υπόλοιπα 20 ιδιόκτητα.

Στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ, έκτασης 154.797,34 τ.μ., θα διατηρηθούν 25 (από τα 91) παλιά βιομηχανικά κτίρια τα οποία θα αναπαλαιωθούν και θα προστατευθούν ενώ θα προστεθούν και νέα κτίρια.

Το πλάνο έχει ως στόχο αφενός την απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ από τον αστικό ιστό και αφετέρου την πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής, με τη μεταστέγαση Υπουργείων και υπηρεσιών του Ελληνικού δημόσιου τομέα.

Στον ενιαίο χώρο του ακινήτου προβλέπεται. επίσης η εξασφάλιση αδόμητου χώρου και η δημιουργία πάρκου πρασίνου και δικτύου κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, ώστε να πληρούνται κατά το δυνατό, οι προδιαγραφές μιας σύγχρονης αστικής ανάπλασης/ανάπτυξης, αλλά και ενός σύγχρονου εργασιακού χώρου, σχεδιασμένου με άξονα τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και τη μικρότερη δυνατή ανάγκη συντήρησης.

Με τη συγκέντρωση Υπουργείων σε μια ενιαία έκταση αναμένεται η αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών τους, η ενδυνάμωση του τομέα της διοίκησης και η ενίσχυση της αναπτυξιακής φυσιογνωμίας του Δήμου Δάφνης – Υμηττού αλλά και του ρόλου του κέντρου της Αθήνας ευρύτερα, λόγω της γειτνίασής του με την περιοχή επέμβασης.

Προφανώς, το δημόσιο θα γλυτώσει την καταβολή ενοικίων για τα ακίνητα που μισθώνει ήδη και αναμένεται να «αδειάσουν» εφόσον τελικά προχωρήσει το σχέδιο.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button