ΕνημέρωσηΟικονομία

Σε «αχαρτογράφητα νερά» κινείται η εκκαθάριση του εταιρικού κολοσσού των ακινήτων

Η εντολή εκκαθάρισης της China Evergrande Group από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ επισφραγίζει την πτώση μιας εταιρείας που αποτέλεσε παράδειγμα για την έκρηξη και τη χρεοκοπία των ακινήτων της χώρας, σημειώνει το Bloomberg.

Για τους παγκόσμιους επενδυτές, το τι θα συμβεί με τα απομεινάρια θα έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από έναν κατασκευαστή ακινήτων. Βασικό ζήτημα είναι το αν η χθεσινή (29.01.24)  απόφαση του δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ θα ακολουθηθεί στην ηπειρωτική Κίνα, η οποία έχει ξεχωριστό νομικό σύστημα.

Ενώ οι μετοχές της Evergrande και τα ομόλογα σε δολάρια διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ, το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Evergrande ύψους 242 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα.

Λίγοι αναμένουν ότι η διαδικασία θα είναι απλή – δεν υπάρχει προηγούμενο για μια εταιρεία του μεγέθους της Evergrande, η οποία να έχει εκκαθαριστεί από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ και η εταιρεία αυτή να έχει πολλές μονάδες.

Ωστόσο, ένα δυσμενές αποτέλεσμα για τους ξένους επενδυτές κινδυνεύει να επιδεινώσει την ήδη έντονη απαισιοδοξία απέναντι στην Κίνα, καθώς και να υπονομεύσει το ρόλο του Χονγκ Κονγκ ως ζωτικού κέντρου συγκέντρωσης κεφαλαίων για τις εταιρείες της χώρας.

«Οι διεθνείς επενδυτές θα παρακολουθούν στενά για να δουν αν τα δικαστήρια της ηπειρωτικής χώρας θα αποδεχθούν την απόφαση του δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Κερ Σενγκ Λι (Kher Sheng Lee), μεταξύ των επικεφαλής της Asia-Pacific Alternative Investment Management Association, της οποίας τα μέλη των hedge και ιδιωτικών πιστωτικών κεφαλαίων εποπτεύουν συνολικά περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σημαντικό προηγούμενο όσον αφορά τη δυνατότητα του Χονγκ Κονγκ να εκτελούνται οι δικαστικές αποφάσεις του στην Κίνα», δήλωσε.

Η αβεβαιότητα υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών ότι τα συμφέροντά τους θα είναι πάντα δευτερεύοντα σε σχέση με εκείνα του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι απότομες καταστολές στην ιδιωτική βιομηχανία, από την ιδιοκτησία μέχρι την τεχνολογία, έχουν πλήξει τις αποτιμήσεις των μετοχών, μαζί με την ανησυχία για οικονομική επιβράδυνση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης Hang Seng China Enterprises Index των μετοχών στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε προς το χαμηλότερο επίπεδό του από το 2005.

Οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων της Evergrande υποδηλώνουν ότι οι κάτοχοι τους δεν πιστεύουν καθόλου στην ανάκαμψη. Οι μετοχές της έπεσαν στα 16 HK σεντς πριν από τη διακοπή των συναλλαγών χθες (29.01.24), ένα κλάσμα της τιμής της αρχικής δημόσιας προσφοράς της, που ήταν 3,50 HK$ το 2009. Τα περισσότερα από τα ομόλογα της Evergrande σε δολάρια έχουν υποδειχθεί σε περίπου 1,5 σεντς του δολαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Οι διαδικασίες αφερεγγυότητας του Χονγκ Κονγκ έχουν περιορισμένη αναγνώριση στην Κίνα, τα δικαστήρια της οποίας μπορούν επίσης να διορίσουν διαχειριστές στις δικές τους δικαιοδοσίες.

«Η εντολή εκκαθάρισης θα πρέπει να έχει πολύ περιορισμένες άμεσες επιπτώσεις στις χερσαίες δραστηριότητες ή τα περιουσιακά στοιχεία της Evergrande», δήλωσε ο Μπροκ Σίλβερς (Brock Silvers), διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων Kaiyuan Capital.

«Ενώ ο εκκαθαριστής θα είναι πιθανότατα σε θέση να διεκδικήσει τον έλεγχο των υπεράκτιων περιουσιακών στοιχείων, η εξουσία του δεν θα αναγνωριστεί στην ξηρά», δήλωσε.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επίσης καταστήσει σαφές στο παρελθόν ότι ευνοούν την ολοκλήρωση ημιτελών έργων ακινήτων και την εξόφληση εργολάβων έναντι των συμφερόντων των πιστωτών – μια προτεραιότητα που φαίνεται να υποστηρίζεται από την Evergrande.

«Η εταιρεία κατέβαλε όλες τις δυνατές προσπάθειες και λυπάται για την εντολή εκκαθάρισης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Evergrande Shawn Siu σε δήλωσή του. «Η εταιρεία θα διασφαλίσει τις παραδόσεις κατ’ οίκον και θα προωθήσει σταθερά την κανονική λειτουργία του ομίλου». Θα επικοινωνήσει επίσης με τον διορισμένο εκκαθαριστή, είπε.

Η άνοδος και η πτώση της Evergrande καταδεικνύει τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε το Χονγκ Κονγκ στην ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων της Κίνας. Ο πρόεδρος Hui Ka Yan ίδρυσε την Evergrande το 1996 στην κοντινή πόλη Guangzhou, αλλά ήταν οι βαθιές κεφαλαιαγορές του Χονγκ Κονγκ και η πρόσβαση σε διεθνείς επενδυτές που επιτάχυναν την ανάπτυξη της εταιρείας. 

Κατά τη δεκαετία μετά την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο, οι μετοχές της αυξήθηκαν κατά 800% και έγιναν από τις πιο καυτές επενδύσεις στην Ασία, ενώ το κινεζικό χρέος ακινήτων – με επικεφαλής την Evergrande – μετατράπηκε σε ένα από τα πιο κερδοφόρα και δημοφιλή εταιρικά ομόλογα παγκοσμίως. Ο Hui έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Αφού ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατέστειλε τη μόχλευση στην αγορά ακινήτων το 2021, η Evergrande – με υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ναυάγησε. Η αγορά ομολόγων σκουπίδια της Κίνας κατέρρευσε, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα των επιχειρήσεων να αποπληρώσουν μειώθηκε. Όπως και πολλοί από τους ομολόγους της, η Evergrande αθέτησε το χρέος της. Πέρυσι ο Hui τέθηκε υπό αστυνομικό έλεγχο ως ύποπτος για διάπραξη εγκλημάτων.

Ανεξάρτητα από το πώς θα ανταποκριθούν τα δικαστήρια της ηπειρωτικής χώρας, τα περισσότερα έργα της Evergrande λειτουργούν από τοπικές μονάδες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κατάσχεση από τον υπεράκτιο εκκαθαριστή. Περισσότερο από το 90% των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας βρίσκεται στην ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με δικαστική κατάθεση.

Η εκκαθάριση της Evergrande είναι «αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε ο Lee της AIMA. «Πρόκειται για μια πολύπλοκη, πολυετή διαδικασία με πολλά ανοιχτά ερωτήματα».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button