Κόσμος

Κάλεσε τους πολίτες να προστατεύσουν τη δημοκρατία έναντι της ακροδεξιάς – Galaksias.com

Τόνισε ότι τώρα «καλούνται να πάρουν όλοι θέση» και χαιρέτισε τις διαδηλώσεις κατά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα.

Με το βλέμμα στην πρόσφατα αποκαλυφθείσα συνάντηση στελεχών της AfD με νεοναζιστική οργάνωση προκειμένου να συζητήσουν το σχέδιο μαζικών απελάσεων, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο κ. Σολτς κάλεσε τους πολίτες να υπερασπιστούν την δημοκρατία. «Θα το πω πολύ ξεκάθαρα και πολύ σκληρά: οι ακροδεξιοί επιτίθενται στη δημοκρατία μας. Θέλουν να καταστρέψουν τη συνοχή μας.

Για αυτό καλούνται τώρα όλοι να πάρουν θέση, για τη συνοχή, για την ανεκτικότητα, για τη δημοκρατική μας Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι τα σχέδια απέλασης εκατομμυρίων μεταναστών του προκαλούν ανατριχίλα. «Το γεγονός ότι οι άνθρωποι τώρα αναρωτιούνται αν έχουν ακόμη μέλλον στη Γερμανία είναι τρομερό. Θέλω να πω σε όλους σας: είστε κομμάτι μας, η χώρα μας σας χρειάζεται», συνέχισε. Νωρίτερα η Bundestag είχε υπερψηφίσει τη νέα νομοθεσία περί ιθαγένειας, με την οποία επιταχύνεται η απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας.

Ο κ. Σολτς αναφέρθηκε εκτενώς στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα σε όλη τη Γερμανία κατά της AfD και των σχεδίων της περί «επανα-μετανάστευσης», υπογραμμίζοντας ότι «αν κάτι δεν επιτρέπεται να έχει ποτέ ξανά θέση στη Γερμανία, αυτό είναι η εθνοφυλετική ιδεολογία των εθνικοσοσιαλιστών».

Στη δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει τοποθετήθηκε σήμερα και η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Η αναπληρώτρια της DFB Σίλια Ζάζιτς με ανακοίνωσή της, εξέφρασε την ανησυχία της Ομοσπονδίας «για τις φαντασιώσεις σχετικά με τη μετανάστευση, υπό την έννοια της αναγκαστικής απέλασης γερμανών πολιτών».

Αυτές τις μέρες, «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που αντιτίθενται σθεναρά σε όλα αυτά συγκεντρώνονται σε όλη τη χώρα κι εμείς δείχνουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτή τη στάση, διότι αυτή είναι και η δική μας στάση». Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες, προπονητές και ποδοσφαιριστές γερμανικών ομάδων: Ενδεικτικά, ο προπονητής της Φράιμπουργκ Κρίστιαν Στράιχ και ο παίκτης της Μπάγερ 04 Λεβερκούζεν Σάμπι Αλόνσο κάλεσαν σήμερα τους πολίτες να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Από το Σαββατοκύριακο έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 90 συγκεντρώσεις κατά της AfD σε διάφορες πόλεις, υπό το κεντρικό σύνθημα «Μαζί ενάντια στη Δεξιά». Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στο Μόναχο και στο Αμβούργο, ενώ για αύριο ανάλογες δράσεις θα γίνουν στη Νυρεμβέργη, στο Ντόρτμουντ, στην Ερφούρτη, στο Μαγδεμβούργο και στην Φρανκφούρτη.

Την Κυριακή θα ακολουθήσουν το Βερολίνο, το Μόναχο, η Κολωνία, η Δρέσδη, η Στουτγάρδη, η Λειψία και η Βόνη. Η αποψινή συγκέντρωση στο Αμβούργο είχε μάλιστα τόσο μεγάλη προσέλευση που οι αρχές αναγκάστηκαν να την διαλύσουν πρόωρα, καθώς δεν είχε προβλεφθεί τόσο μεγάλη συμμετοχή.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button