Υγεία & Διατροφή

«Χρυσό» στα φάρμακα αδυνατίσματος βλέπει η Ινδία – Στα σκαριά τα πρώτα γενόσημα

«Χρυσό» στη δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά των φαρμάκων αδυνατίσματος είδαν οι φαρμακοβιομηχανίες της Ινδίας, που έβαλαν στόχο να διεκδικήσουν κομμάτι από την «πίτα», αναπτύσσοντας τα δικά τους «Wegovy» (όπως ονομάζεται η θεραπεία απώλειας βάρους της Novo Nordisk που γνωρίζει τεράστια ζήτηση).

Όπως επισημαίνει το Reuters, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι η αγορά των φαρμάκων απώλειας βάρους θα φτάσει σε αξία τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, στελέχη των φαμακοβιομηχανιών Sun Pharma, Cipla, Dr Reddy’s και Lupine -από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες γενοσήμων φαρμάκων στον κόσμο- ομολογούν ότι έχουν ήδη αρχίσουν να αναπτύσσουν τα δικά τους αντίγραφα φάρμακα.

Είναι γεγονός ότι η Novo Nordisk δυσκολεύεται σήμερα να καλύψει τη ζήτηση που υπάρχει στις χώρες όπου έχει ήδη κυκλοφορήσει το Wegovy, με τα ποσοστά παχυσαρκίας να κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ παγκοσμίως και τον κόσμο να αναζητεί πιο εύκολες εναλλακτικές λύσεις για να χάσει κιλά από τη δίαιτα και την άσκηση.

Δυσκολίες, όμως, με την κάλυψη της ζήτησης αντιμετωπίζει και η αμερικανική Eli Lilly, με τα Zepbound και Mounjaro.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση των ινδικών φαρμακευτικών εταιρειών θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα αδυνατίσματος και να τα καταστήσει οικονομικά πολύ πιο προσιτά.

Η περίπτωση της Ινδίας

Η Ινδία έχει υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, ειδικά μεταξύ των γυναικών, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό ατόμων με διαβήτη τύπου 2 στον κόσμο, μετά την Κίνα.

Περίπου το 11% των ενηλίκων στην Ινδία θα είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2035, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας Atlas.

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Novo Nordisk για το Wegovy, που χορηγείται ως εβδομαδιαία ένεση, λήγουν στην Κίνα το 2026, στην Ιαπωνία και την Ευρώπη το 2031 και στις ΗΠΑ το 2032, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της.

Ο δανέζικη φαρμακοβιομηχανία είναι ο μοναδικός κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας για τη σεμαγλουτίδη, τη δραστική ουσία του Wegovy και του Ozempic για τον διαβήτη, τα οποία δεν έχουν εγκριθεί ακόμη στην Ινδία.

Το Wegovy σε κλινικές δοκιμές βοήθησε τους ασθενείς να χάσουν έως και 15% του σωματικού τους βάρους, ενώ οι συμμετέχοντες στη δοκιμή των φαρμάκων της Eli Lilly έχασαν ακόμη περισσότερα.

Τα φάρμακά τους ανήκουν σε μια κατηγορία θεραπειών γνωστών ως αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1 που αναπτύχθηκαν αρχικά για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Επιβραδύνουν επίσης την πέψη, βοηθώντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα δεδομένα δε που δείχνουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων μπορεί επίσης να καθυστερήσει την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων είναι πιθανό να αυξήσουν περαιτέρω τη ζήτηση.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

To άρθρο «Χρυσό» στα φάρμακα αδυνατίσματος βλέπει η Ινδία – Στα σκαριά τα πρώτα γενόσημα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button