Κόσμος

Παραμένει εφικτό να τερματιστεί το πραξικόπημα στον Νίγηρα με διπλωματικά μέσα – Ειδήσεις

Είναι ακόμη εφικτό να τερματιστεί, με διπλωματικά μέσα, το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, δήλωσε χθες Δευτέρα στην Ουάσιγκτον εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το παράθυρο ευκαιρίας είναι οπωσδήποτε ακόμη ανοικτό. Πιστεύουμε ότι η χούντα πρέπει να κάνει άκρη και να επιτρέψει στον πρόεδρο [Μοαμέντ] Μπαζούμ να επανέλθει στα καθήκοντά του», δήλωσε στον Τύπο ο Μάθιου Μίλερ κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS στα αγγλικά, CEDEAO στα γαλλικά) συναντώνται εκ νέου την Πέμπτη για να συζητήσουν για την κατάσταση στον Νίγηρα, δυο εβδομάδες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και μερικά εικοσιτετράωρα αφού εξέπνευσε το τελεσίγραφο που έδωσαν για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να χρησιμοποιήσουν «βία».

Η χρήση ισχύος είναι λύση «της ύστατης προσφυγής» για τον περιφερειακό οργανισμό, έκρινε ο Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι «επικεντρωμένη στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης».

Επέκρινε εξάλλου την αποστολή κοινής επίσημης αποστολής στη Νιαμέ από το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, δυο γειτονικά κράτη όπου επίσης κυβερνούν στρατιωτικοί.

«Αν νομίζαμε πως έστειλαν απεσταλμένους για να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές και τη συνταγματική τάξη θα το βλέπαμε ως κάτι χρήσιμο, όμως πολύ αμφιβάλλω πως επρόκειτο για αυτό», είπε ο κ. Μίλερ.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η αξία των προγραμμάτων στρατιωτικής βοήθειας, αρωγής για ζητήματα ασφαλείας κ.ά. τα οποία έχουν ανασταλεί μετά το πραξικόπημα έχουν αξία 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν δεν αποκατασταθεί η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση θα διακοπούν κι άλλα προγράμματα βοήθειας αξίας «εκατομμυρίων», πρόσθεσε, επιμένοντας ωστόσο πως δεν θα επηρεαστεί «η ανθρωπιστική βοήθεια».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button