ΕνημέρωσηΠολιτική

Προκλητική παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023 – Galaksias Portal News

Για «προκλητική παραδοχή» εκ μέρους του υφυπουργού Οικονομικών ότι δεν θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων για το 2023, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεοχάρης παραδέχτηκε προκλητικά στη Βουλή, απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο, ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβάλλει έκτακτη εισφορά στα δύο (2) διυλιστήρια της χώρας, παρά την πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2022/1854, με το επιχείρημα ότι τα φορολόγησε επαρκώς για το 2022. Και αυτό όταν ο Σ. Φάμελλος του θύμισε ότι δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση να μιλά για στενά δημοσιονομικά περιθώρια, ενώ δεν έχει προχωρήσει η έκτακτη φορολόγηση για τα 1,5 δισ. ευρώ υπερκέρδη των δύο (2) διυλιστηρίων για το 2023».

Σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι «μάθαμε λοιπόν από τον κ. Θεοχάρη ότι, η κυβέρνηση εκτίμησε ότι υπερκέρδη προς φορολόγηση στα διυλιστήρια υπήρχαν μόνο το 2022. Λες και όλο το 2023 δεν πήγανε σε κανένα πρατήριο καυσίμων και δεν μιλάνε με την αγορά και τους πολίτες που υφίστανται την αισχροκέρδεια στο κόστος καυσίμων». Αναφέρει ακόμη ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επέλεξε να κοροϊδέψει την ελληνική κοινωνία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των διυλιστηρίων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση εισέπραξε για τα υπερκέρδη 2,6 δισ. ευρώ στη διύλιση το 2022 έκτακτη εισφορά μόλις 630 εκατ. Ευρώ, «εφόσον επέλεξε να τα φορολογήσει με τον ελάχιστο προβλεπόμενο συντελεστή (33%) του ευρωπαϊκού κανονισμού» και αυτό «παρότι ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί, από το βήμα της Βουλής για φορολόγηση υπερκερδών στον ενεργειακό τομέα στο 90%». «Και μάλιστα τους έκανε ‘δώρο’, η έκτακτη εισφορά να θεωρείται δαπάνη για την επόμενη χρονιά, με αποτέλεσμα να απομειώνεται ο φόρος που θα κληθούν να καταβάλλουν», σημειώνει.

To άρθρο ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button