ΕνημέρωσηΟικονομία

Ο «στασιμοπληθωρισμός» σύμφωνα με την ΤτΕ, οι Ευρωεκλογές και η αμεσότητα επέκτασης της απειλής πολέμου στην Ε.Ε

Οι βόμβες του Ισραήλ πέφτουν στην Δαμασκό και διαλύουν την ιρανική πρεσβεία, με χειρουργική ακρίβεια.

Η Τεχεράνη δηλώνει την άμεση πρόθεσή της για αντίποινα.

Την ίδια στιγμή η Γάζα συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από την καθημερινή απειλή ισοπέδωσης και της τελευταίας λωρίδας εδάφους στην Ράφα.

Οι αγορές αντιδρούν σε χρόνο dt, το Ευρώ «πέφτει» και το πετρέλαιο «εκτινάσσεται» στα ύψη.

Ανάλογη και η αντίδραση ανεξέλεγκτης ανόδου του χρυσού.

Σχεδόν ταυτόχρονα στον γερμανικό τύπο οι «ειδήσεις» επιβεβαιώνουν την αμεσότητα αύξησης των εξοπλιστικών δαπανών και στην Γαλλία πυκνώνουν οι δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων για την άμεση ανάγκη της χώρας να διασφαλίσει την γεωργική/τροφική της παραγωγή και επάρκεια, παράλληλα με την ενίσχυση της πυρηνικής της «άμυνας».

Όλα φαίνεται σαν να συντονίζονται σε μία κατεύθυνση… ζοφερή.

Μόλις δύο μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Και όμως κανείς δεν «συνδέει» αυτή την ζοφερή τάση της πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας, με τον πολιτικό λόγο των κομμάτων που ετοιμάζονται για την εκλογική τους παρέμβαση.

Εκεί, στον πολιτικό προεκλογικό λόγο, η ζοφερή απειλή του πολέμου είναι σαν να μην υπάρχει, σαν να είναι αόρατη.

Τα εγχώρια πολιτικά «παιχνίδια» εναλλάσσονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα, απομακρύνοντας την προσοχή της κοινής γνώμης – σκόπιμα ή μη, δεν έχει τόση σημασία – τόσο από την αμεσότητα της απειλής του πολέμου, όσο και από τις προφανείς οικονομικές της συνέπειες, ειδικά στον ευρωπαϊκό χώρο. Και αυτό γίνεται ενόσω βυθιζόμαστε στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που προηγείται αυτής της απειλής.

Ας σκεφτούμε μόνο τον συνδυασμό «φθηνό ευρώ, ακριβό πετρέλαιο και χαμηλότερα επιτόκια, οικονομική στασιμότητα», που όπως όλα δείχνουν θα είναι η – σχεδόν – προγραμματισμένη οικονομική πραγματικότητα μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Η «εξίσωση» των τριών συν μία μεταβλητών οδηγεί σε ένα και μοναδικό αποτέλεσμα: αύξηση τιμών καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνθήκες οικονομικής στασιμότητας.

To άρθρο Ο «στασιμοπληθωρισμός» σύμφωνα με την ΤτΕ, οι Ευρωεκλογές και η αμεσότητα επέκτασης της απειλής πολέμου στην Ε.Ε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button