Επικαιρότητα

Ανακοίνωση για το εργοδοτικό έγκλημα στο Βέρμιο – Τα κέρδη τους η Ζωές μας – Galaksias.com

Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμα εργοδοτικού εγκλήματος. Συνάδελφος χειριστής σπαστήρα βρήκε τραγικό θάνατο όταν εγκλωβίστηκε στο μηχάνημα την ώρα εργασίας στο εργοτάξιο κατασκευής αιολικού πάρκου στο Βέρμιο, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την μακάβρια λίστα των νεκρών εργαζόμενων στην περιοχή.

Το Δ.Σ. του Συνδικάτου μας και όλοι οι συνάδελφοι, εκφράζουμε την θλίψη μας, τα συλλυπητήριά μας και τη συμπαράστασή μας στην οικογένεια και στους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου μας.

Δεν δεχόμαστε ότι φταίει η κακιά στιγμή. Είναι γνωστό διαχρονικά ότι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τόσο τα γενικά εργοταξιακά όσο και τα ατομικά, αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους ως κόστος, ως επιπλέον έξοδα. Όπως αντιμετωπίζεται άλλωστε ο μισθός, η Ασφάλιση και όλα τα αλλά που αφορούν τους εργαζόμενους στα εργοτάξια.

Η μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής για τους μεγαλοκατασκευαστές σημαίνει τεράστια κέρδη. Για τους εργαζόμενους στα εργοτάξια σημαίνει τραυματισμένοι και νεκροί εργάτες.

Προκύπτουν μια σειρά από ερωτηματικά για τις αιτίες του «ατυχήματος»:

– Αν ο σπαστήρας ήταν συντηρημένος και αν τηρούσε όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας (όπως οι ασφαλιστικές εκείνες δικλίδες που σταματούν την λειτουργία του μηχανήματος, ασφαλιστικά στις πόρτες υποδοχής των υλικών κοκ). Αν το προσωπικό που υπήρχε στο μηχάνημα την ώρα του ατυχήματος ήταν επαρκές για να δουλεύουν οι συνάδελφοι σε ασφαλείς συνθήκες;

– Αν υπήρχε γιατρός, νοσηλευτής και ασθενοφόρο στο εργοτάξιο καθώς βρίσκεται σε απομακρυσμένη τοποθεσία από την πόλη της Κοζάνης, περισσότερα από 50 χιλιόμετρα;

– Σε τι συνθήκες, και με τι όρους εργασίας εργάζονταν ο συνάδελφος; Κατά πόσο και αν ήταν βεβαιωμένο ότι ο συνάδελφος ήταν εξειδικευμένος στον χειρισμό του σπάστηρα;

Το κυνήγι του κέρδους της πράσινης ανάπτυξης αποτελεί την αιτία για την αύξηση των θανατηφόρων «ατυχημάτων». Σε αυτό συμβάλλουν και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα. Τα εργοδοτικά εγκλήματα είναι αποτέλεσμα και της εντατικοποίησης της εργασίας, που προκύπτει από την 10ωρη και 12ωρη εργασία που εξωθούνται οι εργαζόμενοι για να συμπληρώσουν το πενιχρό τους μεροκάματο.

Απαιτούμε άμεσα από κάθε αρμόδιο φορέα να διαλευκάνει άμεσα τις αιτίες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό αυτό έγκλημα και να αποδοθούν οι ευθύνες. Ούτε σκέψη για φόρτωμα των ευθυνών στο συνάδελφο, για επίκληση της «ατομικής ευθύνης» ή του «ανθρώπινου λάθους».

Πρέπει τώρα να σημάνει συναγερμός σε όλους τους εργαζόμενους για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας από αυτούς που μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τίποτα.

• Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για τήρηση όλων των απαραιτήτων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

• Τώρα να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς.

• Να εξασφαλιστεί η ύπαρξη ασθενοφόρων, γιατρών και νοσηλευτών στα εργοτάξια.

• Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε μηχανήματα και οχήματα των εργοταξιών για την συντήρηση τους και ασφαλή λειτουργία τους.

Κοζάνη 21.3.24

 

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button