ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Εκδήλωση για την έναρξη του προγράμματος “Health-IQ” – Galaksias Portal News

Το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης μέσω του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, διοργάνωσαν από κοινού σήμερα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, την εναρκτήρια εκδήλωση για το πρόγραμμα “Health-IQ”, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ/Ευρώπης Δρ. Hans Kluge.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Δρ. Άρης Αγγελής, η Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας των χωρών του ΠΟΥ/Ευρώπης Natasha Azzopardi Muscat και ο Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα, Dr. João Breda

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: 

«Με βαθύ αίσθημα ευθύνης αλλά και αισιοδοξίας καλωσορίζω την εναρκτήρια εκδήλωση του έργου Health-IQ, μιας πρωτοβουλίας ορόσημο ούτως ώστε να αναδιαμορφώσει την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας. Σε μία εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων στον τομέα της υγείας που αναδεικνύει επιτακτικά το αίτημα για ισχυρά, ανθεκτικά και καινοτόμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής Κυβερνήσεως και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας της Ευρώπης υπό την αξιοσέβαστη ηγεσία του Dr. Hans Kluge αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας για την ευημερία των συμπολιτών μας. Το Health-IQ θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα έως και τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται, αξιολογούνται και διαμορφώνονται οι υπηρεσίες στη χώρα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως Υπουργός Ανάπτυξης είχα την τύχη να εγκρίνω το πρόγραμμα, να το εγγράψω στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να χρηματοδοτήσω το τότε αίτημα του Υπουργείου Υγείας και τα έφερε έτσι η μοίρα που αυτό που δέχτηκα τότε να χρηματοδοτήσω ως υπουργός Ανάπτυξης και το θεώρησα χρήσιμο για την πρόοδο της χώρας τελικά καλούμαι να το συν υλοποιήσω ως Υπουργός Υγείας. Είναι σαν να κλείνει ένας ωραίος κύκλος. 

Είμαι πολύ περήφανος που από το 2013 και μετά η συνεργασία της χώρας μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει ανέβει σε ένα άλλο επίπεδο. Δεν πρέπει να χάσουμε κανένα διαθέσιμο ευρωπαϊκό πόρο, δεν πρέπει να μείνουμε πουθενά πίσω σε κανένα πρόγραμμα, θα είμαστε καταγέλαστοι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έδινε πόρους και εμείς δεν καταφέρναμε να τους χρησιμοποιήσουμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και σε αυτό θέλουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μαζί μας και βεβαίως τον ειδικό των ειδικών τον Dr. Hans Kluge».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε: 

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχουμε την ευκαιρία μέσα από αυτό το πρόγραμμα να έχουμε την χαρτογράφηση των δεικτών που θα μας επιτρέψουν να χαράξουμε πολιτική με βάση τα δεδομένα. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σπουδαίο, δεν είναι σύνηθες στην χώρα μας πρέπει να το πούμε αυτό και Υπουργέ, ειλικρινά τ’ο ότι είχατε την αντίληψη από το Υπουργείο Ανάπτυξης να επιλέξετε να χρηματοδοτήσετε αυτό το πρόγραμμα και να έρθουμε τώρα με την ηγεσία σας στο Υπουργείο Υγείας να το κάνουμε πράξη, το θεωρώ πάρα πάρα πολύ σημαντικό, γιατί όπως λέμε εμείς στην Δημόσια Υγεία «Κάθε Υπουργείο είναι Υπουργείο Υγείας» και αν το σκεφτείτε, όλα τα Υπουργεία έχουν να κάνουν με τις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία και μια σειρά από θέματα.

Στον τομέα που με αφορά θέλω να πω 3 πράγματα. Το πλάνο που έχουμε εκπονήσει στο Υπουργείο Υγείας έχει κάποιους πυλώνες που θα δείτε πολύ μεγάλες αλλαγές το επόμενο διάστημα. Μιλάμε  για ένα πληθυσμιακό μοντέλο στην Πρωτοβάθμια, πάμε να κάνουμε ένα Integrated Public & Primary Healthcare Model με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη χώρα μας, που θεωρώ ότι θα είναι κάτι το οποίο θα δώσει και άμεσα αποτελέσματα, αλλά θα είναι και μία παρακαταθήκη γιατί τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι αυτά που θα δώσουν σημαντικούς καρπούς, θα μειώσουν θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, θα βελτιώσουν τους δείκτες ζωής του πληθυσμού και θα μειώσουν σημαντικά τις οικονομικές ανισότητες στην υγεία και ειδικά στην παιδική ηλικία – κάτι που για εμένα είναι εξαιρετικά σοβαρό».

Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε: 

«Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην εκδήλωση για το Health-IQ Project που συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη βελτίωση της ποιότητας και της προσβασιμότητας της υγειονομικής περίθαλψης της χώρας μας και όχι μόνο.

Το Health IQ Project, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τη βελτίωση της ποιότητας μέσω της καταγραφής, της μέτρησης και της αξιολόγησης της ποιότητας και της προσβασιμότητας, διασφαλίζοντας ότι κάθε ασθενής λαμβάνει φροντίδα υψηλής ποιότητας.

Ως Υπουργείο Υγείας προχωράμε δυναμικά σε μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας που θα οδηγήσουν το ΕΣΥ σε μία νέα εποχή. Μεταρρυθμίσεις που βασίζονται κυρίως σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στην αναβάθμιση κτηριακής υποδομής του ΕΣΥ. Με συνολικούς πόρους άνω των 400 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανακαινίζουμε και αναβαθμίζουμε πάνω από 80 νοσοκομεία και 150 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Δεύτερον, προχωράμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ ολοκληρώνοντας μεγάλα έργα όπως η ενεργοποίηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και

η δημιουργία ψηφιακής διαχείρισης της περίθαλψής ογκολογικών ασθενών. Και τρίτον, και πολύ σημαντικό ενισχύουμε το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 10.000 προσλήψεις που θα ενδυναμώσει τα νοσοκομεία μας, τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ. Η δέσμευσή μας είναι να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της νοσοκομειακής περίθαλψης στην Ελλάδα δημιουργώντας μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα στηρίζεται σε υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και υπηρεσιών. Η άριστη συνεργασία μας με τον WHO και τον Dr. Joao Breda, τον Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενώντου ΠΟΥ στην Αθήνα, αποτελεί καίριο στοιχείο για τη συνεχή εξέλιξη του ΕΣΥ συμβάλλοντας ουσιαστικά στο μεταρρυθμιστικό μας έργο».

Ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας πρωτοβουλίας σημαντικών μεταρρυθμίσεων, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με στόχο την ενίσχυση της διασφάλισης της ποιότητας και της ασφάλειας των ασθενών και στον τομέα της ψυχικής υγείας. Με τoν Δρ. Hans Kluge γνωριζόμαστε από το 2012, όταν υπηρέτησα ως Γενικός Γραμματέας Κυβερνητικού Συντονισμού δίπλα στον τότε Πρωθυπουργό κ. Σαμάρα. Ο Hans Kluge ήταν Διευθυντής της Διεύθυνσης Συστημάτων Υγείας και Πολιτικής του ΠΟΥ Ευρώπης και δρομολογήσαμε τη συμφωνία μεταξύ του ΠΟΥ και της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας με την υποστήριξη κονδυλίων της ΕΕ. Εκείνη την εποχή Υπουργός Υγείας ήταν ο νυν κ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εργάστηκε εντατικά για να υλοποιήσει την πρώτη εμβληματική μεταρρύθμιση με τη συνεργασία του ΠΟΥ στην ΠΦΥ. 

Η υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος θα αποτελέσει την καλύτερη εγγύηση και στην ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που νομοθετούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το σχέδιο νόμου που σύντομα θα αναρτηθεί για διαβούλευση εστιάζει στη ριζική αναδιάρθρωση της οργάνωσης και διοίκησης του συστήματος Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Έτσι ολοκληρώνουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε στην χώρα μας πριν από τρεις δεκαετίες. Σημαντικά χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης περιλαμβάνουν μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στον ασθενή, εκμεταλλευόμενη ψηφιακές τεχνολογίες, και τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, αλλα και στρατηγική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και του στίγματος. Σε όλα τα παραπάνω η πρωτοβουλία που ξεκινά σήμερα θα συνδράμει αποφασιστικά στην δέσμευση της Ελλάδας να προωθήσει ένα σύγχρονο, επικεντρωμένο στον άνθρωπο σύστημα υγείας που δίνει προτεραιότητα στην ευημερία και την ασφάλεια».

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ/Ευρώπης Δρ. Hans Kluge δήλωσε:

«Το έργο HEALTH-IQ είναι μια καινοτόμα πρωτοβουλία, μια συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας και του ΠΟΥ/Ευρώπης. Μέσω αυτού του έργου, στοχεύουμε στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συνόλου δεικτών για την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Η αποστολή μας είναι σαφής: να βελτιώσουμε τη συνολική ποιότητα της παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».

Ο Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα,  Δρ. João Breda δήλωσε:

«Σήμερα, για άλλη μια φορά, η Ελλάδα πρωτοπορεί. Το Πρόγραμμα HEALTH-IQ, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας υπό την αιγίδα του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, σηματοδοτεί τη στροφή στην καινοτομία και την αριστεία. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός πλαισίου για τη μέτρηση και την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με σκοπό τον μετασχηματισμό των συστημάτων υγείας σε μια περισσότερο ανθρωποκεντρική κατεύθυνση καθώς και τη διάδοση των νέων προτύπων ποιότητας».

Τι είναι το Health IQ:

Η πανδημία της νόσου COVID-19 ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγείας και κατέστησε αναγκαία την μέτρηση και αξιολόγηση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας Υγείας και των Υπηρεσιών Υγείας της Ελλάδας. Το “Health-IQ” έχει ως στόχο τον προσδιορισμό και την ανάπτυξη μιας ισχυρής και τεκμηριωμένης προσέγγισης για τη μέτρηση και τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών στη χώρα μας. Βελτίωση της Υγείας στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να είναι:

  • Ασφαλής
  • Βασισμένη σε επιστημονικές ενδείξεις 
  • Βιώσιμη και ανθρωποκεντρική 
  • Προσβάσιμη σε όλους 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button