ΕνημέρωσηΠολιτική

Οι δωρεάν δράσεις του Απριλίου στο Athens Book Space – Galaksias Portal News

Οι δωρεάν δράσεις που έρχονται τον Απρίλιο στο Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων είναι οι εξής:

«Μαρία Κάλλας – Ζώντας μόνο για την τέχνη»

Δέσποινα Μπογδάνη-Σουγιούλ, εικονογράφηση: Studded Betrayal, εκδόσεις Πατάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σάββατο 6 Απριλίου, 12:00-14:00

Μια συνάντηση για παιδιά 4-8 ετών, γεμάτη μουσική, κουκλοθέατρο και εικαστικά παιχνίδια που θα μας συστήσουν τη μεγαλύτερη λυρική τραγουδίστρια όλων των εποχών.

Η Σεσίλια Σοφία Άννα Μαρία Καλογεροπούλου, γνωστή στο κοινό ως Μαρία Κάλλας, υπήρξε αναμφίβολα η μεγαλύτερη λυρική τραγουδίστρια του 20ού αιώνα. Παιδί μεταναστών, ξεκίνησε το μακρινό της ταξίδι από τη Νέα Υόρκη, όπου γεννήθηκε, για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Από εδώ, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο βαδίζοντας στα μαγικά μονοπάτια της μουσικής, έχοντας πάντα στην καρδιά της την αγάπη και το πάθος για το τραγούδι. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να μιλούν γι’ αυτή σε ολόκληρο τον κόσμο με θαυμασμό. Κάθε της εμφάνιση ήταν μεγάλο πολιτισμικό γεγονός. Ωστόσο, η ζωή της υπήρξε ταραγμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθήστε μαζί μας στο βιβλίο αυτό τα βήματα της Μαρίας Κάλλας.

*Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης στο τηλ 6974802645 (Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00 & Σαββατοκύριακο 10:00-15:00)

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα και την εικονογράφο:

Η Δέσποινα Μπογδάνη-Σουγιούλ γεννήθηκε ένα καλοκαιριάτικο πρωινό μέσα σε ένα πιάνο. Νότες στριφογύριζαν πάνω από το κεφάλι της και τη ρωτούσαν επίμονα: «Τι θέλεις να γίνεις; Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;». Εκείνη τίναζε το κεφάλι της δεξιά κι αριστερά φωνάζοντας: «Μουσικός θέλω να γίνω, μουσικός!». Κι ήταν εκείνη τη στιγμή που σκαρφάλωσε σε ένα χάρτινο φεγγαράκι και ξεκίνησε το ταξίδι της. Στον δρόμο της συνάντησε τη Μούσικατ, που της έμαθε πώς να αγκαλιάζει όλα τα παιδιά και να φτιάχνουν μαζί τραγούδια και χορούς. Ύστερα ήρθε ο Οδυσσέας, που γέμισε τις τσέπες της με λέξεις και της έμαθε να τις απλώνει στα χαρτιά φτιάχνοντας ιστορίες. Κι ήταν εκείνη τη στιγμή που έμαθε να βουτάει στον φανταστικό κόσμο του ραδιοφώνου και να αφηγείται αυτές τις ιστορίες. Και τελειωμό από τότε δεν έχει αυτό το ταξίδι, γιατί έτσι είναι, με ένα χάρτινο φεγγαράκι ταξιδεύεις παντού, γυρνάς όλο τον κόσμο και συναντάς γίγαντες της τέχνης. Το ταξίδι λοιπόν συνεχίζεται… Καλή αντάμωση!

Η Χριστίνα Δημητρά, Studded Betrayal, είναι εικονογράφος και ζει στην Αθήνα, παρέα με τον ασπρόμαυρο σκύλο της δίπλα σε μια μπλε θάλασσα. Ζωγραφίζει μέρα νύχτα, ξεχνώντας μερικές φορές και να φάει! Της αρέσουν οι φανταστικές ιστορίες, η μαρμελάδα φράουλα, το κολύμπι και τα ψηλά, φουντωτά και καταπράσινα δέντρα. Εμπνέεται από την καθημερινότητα, από ιστορίες και αστικούς μύθους, τις ειδήσεις των οκτώ και τη μουσική. Αν την αναζητήσεις, θα φοράει χρωματιστά ρούχα, φλοράλ παπούτσια και ροζ τετράγωνα γυαλιά.

Δημιουργικό εργαστήρι βιβλιοδεσίας για παιδιά και γονείς

Σάββατο 13 Απριλίου, 12:00-13:30

Το Athens Book Space, σε συνεργασία με το Thaleia’s book bindery (Εργαστήρι βιβλιοδεσίας Θάλειας Μιχελάκη), διοργανώνει ένα δημιουργικό εργαστήρι βιβλιοδεσίας για μικρούς και μεγάλους. Το εργαστήριο καλεί παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, μαζί με τους γονείς τους, να εξερευνήσουν τον μαγευτικό κόσμο της βιβλιοδεσίας. Σε μιάμιση ώρα, το εργαστήριο υπόσχεται μία πρώτη επαφή με το επάγγελμα, υπό την καθοδήγηση ειδικών τεχνιτών.Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να περιεργαστούν βασικές μορφές του βιβλίου και θα αρχίσουν στη συνέχεια ένα πρακτικό ταξίδι, δημιουργώντας τα δικά τους ιαπωνικά τετράδια. Από την επιλογή υλικών έως την κατανόηση των παραδοσιακών τεχνικών, τα παιδιά και οι γονείς θα απολαύσουν μια αξέχαστη, διαδραστική εμπειρία που γιορτάζει την ομορφιά της χειροτεχνίας. Περισσότερο από απλώς μια δημιουργική δραστηριότητα, η βιβλιοδεσία προσφέρει μια σειρά από οφέλη ανάπτυξης για τα παιδιά. Μέσω αυτής της υφιστάμενης διαδικασίας όπου αγγίζουν και αισθάνονται, οι συμμετέχοντες θα βελτιώσουν τη συγκέντρωση, την λεπτή κινητικότητα, την επιδεξιότητα και την φιλοπεριέργειά τους, ενισχύοντας έτσι ένα αίσθημα ηρεμίας και παρουσίας στο παρόν.

*Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης στο τηλ 6974802645 (Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00 & Σαββατοκύριακο 10:00-15:00)

«When the dog speaks, the philosopher listens»

Nigel McGilchrist, εκδόσεις Ανάβαση και Σύλλογος Καρλοβασιτών Αττικής «Λυκούργος Λογοθέτης»

Κυριακή 21 Απριλίου, 19:00-21:00

Αγγλόφωνη παρουσίαση του βιβλίου «When the dog speaks, the philosopher listens».Εκτός από τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας, και ο Μιχαήλ Κατσικαρέλης, ιστορικός της Υπηρεσίας Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαργαρίτα Ικαρίου.

Σύντομη περιγραφή του βιβλίου:

Ο Πυθαγόρας, μια κομβική προσωπικότητα της αρχαίας Ελλάδας, φώτισε τη διάκριση μεταξύ χάους και αρμονίας, θέτοντας τα θεμέλια της φιλοσοφίας και της επιστημονικής διερεύνησης. Πρότεινε ότι η ίδια αρχή διέπει τη μουσική, το σύμπαν, ακόμη και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Απορρίπτοντας τις αντιλήψεις περί ιδιότροπων θεοτήτων, είδε ένα οργανωμένο σύμπαν που καθοδηγείται από αρμονικές δυνάμεις. Τα ταξίδια του τον εξέθεσαν σε ανατολικές ιδέες, τις οποίες συνέθεσε σε καινοτόμες έννοιες. Έτσι ο Πυθαγόρας, παρά το γεγονός ότι άφησε ελάχιστα γραπτά τεκμήρια, διαμόρφωσε βαθιά τη δυτική σκέψη. Σε μια συναρπαστική αφήγηση, η αινιγματική ζωή του αναβιώνει με ζωντάνια, καθοδηγώντας τον αναγνώστη στα μονοπάτια της αρχαίας σοφίας και της σύγχρονης διανόησης.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Nigel McGilchrist έχει ζήσει και εργαστεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Μεσόγειο –στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία και την Αίγυπτο– ως ιστορικός τέχνης, διδάσκοντας και γράφοντας για την πολιτιστική ποικιλομορφία και την ιστορία της. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έκτοτε, έχει διδάξει εκτενώς και έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και μουσεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων για την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τα τοπία και την ιστορία των νησιών του Αιγαίου.

Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Αthens Book Space.

Σάββατο 27 Απριλίου, 12:00

Εκδήλωση για παιδιά 5-8 ετών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη αποτελεί κομμάτι της Παιδικής Βιβλιοθήκης «Μυρσίνη Ζορμπά». Είναι μια εφήμερη βιβλιοθήκη που στήνεται σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους και με διαδραστικό τρόπο φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τα βιβλία. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται από το 2013 με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (Δίκτυο) είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2004 με βασικό στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως αυτά ορίζονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989) του ΟΗΕ.Τα μέλη του Δικτύου είναι εκπαιδευτικοί, γονείς, συγγραφείς παιδικών βιβλίων, εικονογράφοι, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες/ιδές και, γενικότερα, άνθρωποι που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα αυτά των παιδιών, και είναι πρόθυμοι να κινητοποιηθούν για την προώθηση και την προάσπισή τους στη χώρα μας.

Όλοι μαζί αποτελούμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης, που χρησιμοποιεί τη δύναμη της γνώσης και του πολιτισμού για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των παιδιών, να τους προσφέρει τη χαρά και τη δημιουργικότητα της ομαδικής προσπάθειας και πρωτοβουλίας. Αποστολή για εμάς είναι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Όραμά μας ένας κόσμος, όπου τα παιδιά θα μεγαλώνουν υγιή και ευτυχισμένα, η γνώμη τους θα λαμβάνεται υπόψη και τα δικαιώματά τους θα γίνονται σεβαστά.

*Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης στο τηλ 6974802645 (Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00 & Σαββατοκύριακο 10:00-15:00)

«Κάιρο, Μητέρα του Κόσμου, Μια Ιστορία Έρωτα και Εξέγερσης»

Νικόλας Καλόγηρος, εκδόσεις Κέδρος

Σάββατο 27 Απριλίου, 18:00-20:00

Παρουσίαση βιβλίου όπου θα μιλήσουν οι Νάσος Ηλιόπουλος, βουλευτής Νέας Αριστεράς, Βασίλης Παπαστεργίου, δικηγόρος. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοίΣτέλιος Γιαννακός και Έλσα Σίσκου. Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος ΣυραγώΛιάτσικου. Ένα μυθιστόρημα φόρος τιμής στις γειτονιές του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας. Μια ιστορία για την πυρετική τροχιά προς την Αραβική Άνοιξη. Ένα αφηγηματικό νεύμα προς την Αίγυπτο, τη μητέρα όλων των μύθων.Μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 στην Αθήνα, ο Μηνάς Μερσίνης καταφεύγει στο Κάιρο με πλαστό διαβατήριο και μια αποστολή. Με απόφαση της ακροαριστερής οργάνωσης στην οποία ανήκει πρέπει να δράσει παράνομα ενάντια στο τριαντάχρονο αυταρχικό καθεστώς. Η αινιγματική διδακτορική φοιτήτρια Ριχάμ Χουσεΐν Γουίλιαμς του εξασφαλίζει νόμιμη κάλυψη, αλλά του ρίχνει κι ένα βέλος στην καρδιά.Ολόκληρη η χώρα βράζει στο καζάνι της μεγάλης αλλαγής. Γυναίκες παθιασμένες με την αιγυπτιακή μυθολογία, καθεστωτικοί πολιτικοί, ισλαμιστές, αντεργκράουντ μουσικοί, νεαρές ακτιβίστριες, μυστικοί αστυνομικοί και απεργοί συναντιούνται στην αφρικανική μητρόπολη των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων. Το ταξίδι του ήρωα θα τον φέρει στην Πλατεία Ταχρίρ.Οι μητρικές ρίζες, τα Κρυμμένα ποιήματα του Καβάφη, τα μπλουζ των Τουαρέγκ, ο Νείλος, ο έρωτας και η επανάσταση είναι η πυξίδα που τον οδηγεί στην κάτω πλευρά της Μεσογείου.Θα μπορέσει να ανασάνει τον πρώτο ελεύθερο αέρα; Θα καταφέρει άραγε να χαράξει το δικό του μονοπάτι του προτού η Άνοιξη χαθεί ξανά για πάντα;

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Νικόλας Καλόγηρος (Τρίκαλα 1989) έχει σπουδάσει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία, Μετάφραση και Διαπολιτισμική Επικοινωνία, Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία και Πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο. Έχει ζήσει σε Γαλλία, Βρετανία και Αίγυπτο. Είναι καθηγητής Αγγλικών, μεταφραστής και υποψήφιος διδάκτορας Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το μυθιστόρημά του Κάιρο, Μητέρα του Κόσμου (2019) κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος. Είχε προηγηθεί η νουβέλα Σλάλομ (2016) από τις εκδόσεις Πανοπτικόν.

Πάρκο Ελευθερίας

Το Πάρκο Ελευθερίας επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, αναδεικνύεται σήμερα σε ένα ζωντανό, διαδραστικό, πολιτιστικό κόμβο. Μαζί με το Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων που αποτελεί έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο, το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων, και τους πέντε νέους, φιλόξενους, θεματικούς κήπους, το σημείο επανασυστήνεται ως χώρος συνάντησης, γνώσης, μνήμης και πολιτισμού. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την επανέκθεση του Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου και οι μελέτες για τη δημιουργία του Μουσείου Αντιδικτατορικού Αγώνα. Στόχος είναι να διαφυλαχτεί και για τις επόμενες γενιές η ιστορική μνήμη της πόλης.

Athens Book Space

Το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων είναι ένας σύγχρονος χώρος ανάγνωσης, συνάντησης, χαλάρωσης και εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο, μέσα στην καταπράσινη καρδιά του Πάρκου Ελευθερίας, στην Βασ. Σοφίας. Ελεύθερη πρόσβαση σε έντυπα και ψηφιακά βιβλία, για παιδιά και ενήλικες, 24ωρη δωρεάν πρόσβαση σε Wi-Fi, podcasts, συναντήσεις και συζητήσεις με συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων και πολλά ακόμα σας περιμένουν στο νέο πολιτιστικό τοπόσημο της Αθήνας.

Περισσότερες πληροφορίες για το υπαίθριο αναγνωστήριο μπορείτε να δείτε στο site: https://athensbookspace.gr

Πληροφορίες και κρατήσεις: 6974802645 (Τρίτη – Παρασκευή: 10:00-18:00 & Σαββατοκύριακο: 10:00-15:00)

Το Athens Book Space διαχειρίζεται η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button