Επικαιρότητα

«Ντροπή σας! Εσκεμμένη η μη πρόσληψη παιδοψυχιάτρων» – Ένα βήμα πριν το λουκέτο η Παιδοψυχιατρική μετά την παραίτηση Σαμιωτάκη

Μετά την παραίτηση του παιδοψυχίατρου κ. Γιώργου Σαμιωτάκη, η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ – η οποία, εκτός από το ότι είναι η μοναδική στην Κρήτη, εξυπηρετεί περιστατικά από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα – οδηγείται σε “λουκέτο”

“Ώρα μηδέν” για την Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, καθώς ο ένας από τους δύο εναπομείναντες γιατρούς, οι οποίοι τη στελέχωναν τα τελευταία χρόνια, υπέβαλε την παραίτησή του… Παρά το ότι οι δραματικές ελλείψεις της Παιδοψυχιατρικής επισημαίνονταν στους καθ’ ύλην αρμόδιους εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, οι δεσμεύσεις του υπουργείου, της 7ης Υ.ΠΕ. και της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για ουσιαστική στήριξη της κλινικής δεν υλοποιήθηκαν. 
Όπως όλα δείχνουν, μετά την παραίτηση του παιδοψυχίατρου κ. Γιώργου Σαμιωτάκη, η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ – η οποία, εκτός από το ότι είναι η μοναδική στην Κρήτη, εξυπηρετεί περιστατικά από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα – οδηγείται σε “λουκέτο”. 
Παρά το ότι οι δεσμεύσεις που είχαν δοθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, ότι, εκτός από τη μετακίνηση γιατρού από το Βενιζέλειο, θα προκηρυσσόταν θέση παιδοψυχιάτρου, αυτό δεν έγινε ούτε στην προκήρυξη του περασμένου Δεκεμβρίου, ούτε σε νέα προκήρυξη που “βγήκε” προ ημερών. 
Κατά τα φαινόμενα, αυτή ήταν η “σταγόνα” που ξεχείλισε το ποτήρι για τον εν λόγω παιδοψυχίατρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ είχε συνάντηση με τον κ. Σαμιωτάκη, χωρίς, πάντως, ο τελευταίος να πείθεται να ανακαλέσει την παραίτησή του ενόψει νέων δεσμεύσεων για προκήρυξη θέσης στην επίμαχη κλινική.
Η κατάσταση σε ένα από τα πιο ευαίσθητα τμήματα του ΠΑΓΝΗ μυρίζει… μπαρούτι και ειδικά τη στιγμή που σε όλο το νησί, παρά την αύξηση των ψυχιατρικών αναγκών κυρίως για τα παιδιά τα τελευταία χρόνια, η στελέχωση των νοσοκομείων και των σχετικών δομών είναι επικίνδυνα απούσα. 
Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, μιλώντας για τον παραιτηθέντα γιατρό, «είναι αξιοθαύμαστο ότι και ο συγκεκριμένος γιατρός, αλλά και ο άλλος παιδοψυχίατρος, καθώς και στο σύνολό τους οι μαχόμενοι υγειονομικοί έχουν όλα αυτά τα χρόνια στηρίξει το δημόσιο Σύστημα Υγείας και με το φιλότιμό τους δε θ’ αφήσουν στα “κοράκια” της ιδιωτικής Υγείας να κάνουν παιχνίδι εντός του νοσοκομείου, όπως επιδιώκουν ο κ. Γεωργιάδης και η κυβέρνησή του». 
«Αποδείχτηκε ότι οι λύσεις- “μπαλώματα” με μετακινήσεις προσωπικού ή δημόσιες σχέσεις δεν μπορούν να δώσουν οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν», συμπλήρωσε ο κ. Βρύσαλης, ο οποίος επεσήμανε σε σχετική ανακοίνωση ότι «η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ από τον Σεπτέμβριο του 2022 (…) έχει μείνει με 2 μόνο γιατρούς, οι οποίοι κάνουν από 15 εφημερίες ο καθένας, 6 από τις οποίες δεν τις πληρώνονται ποτέ! Όλες οι λύσεις που δήθεν δίνονταν είχαν ημερομηνία λήξης (…). 
Η Παιδοψυχιατρική Κλινική και ο εφημερεύων παιδοψυχίατρος του ΠΑΓΝΗ εξυπηρετεί οικογένειες απ’ όλους τους νομούς της Κρήτης, ενώ συχνά είναι τα περιστατικά που προσέρχονται από νησιά του Αιγαίου, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα. Μένει με αυτόν τον τρόπο η Κρήτη και όλο το νότιο Αιγαίο ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις του σωματείου μας, παρά το φιλότιμο και την προσπάθεια των εργαζομένων της κλινικής, που ένα χρόνο τώρα υπερβάλλουν εαυτόν για να μείνει ανοιχτή η κλινική, χωρίς άδειες, ρεπό, χωρίς δικαίωμα να αρρωστήσουν! 
Να λογοδοτήσουν άμεσα υπουργείο, Υ.ΠΕ. και διοίκηση ΠΑΓΝΗ:
Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία και τους φορείς του νησιού να υπερασπιστούν τη λειτουργία της μοναδικής δημόσιας Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, να παλέψουν για το δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας!». 

Η επιστολή της “Υδρία”: «Ντροπή σας!» 

Στο μεταξύ, σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε ο Σύλλογος Φίλων Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ “Υδρία” στον πρωθυπουργό, και η οποία κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στον υπουργό Υγείας, την 7η Υ.ΠΕ. και τη διοίκηση του νοσοκομείου, εκφράζεται το ερώτημα «γιατί στους πρόσφατους πίνακες προσλήψεων ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχει ούτε ένας παιδοψυχίατρος για όλο το νησί; 
ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ. 
Ως Σύλλογος έχουμε υποχρέωση, και θα το κάνουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, φτάνοντας μέχρι τον πρωθυπουργό, για την εσκεμμένη πλέον αποφυγή προσλήψεων παιδοψυχιάτρων στο ΠΑΓΝΗ, πιστεύοντας ότι ο στόχος είναι ένας, και θα τον εκφράσουμε δημόσια». 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button