ΕνημέρωσηΟικονομία

Ισχυρό το ενδιαφέρον των επενδυτών στο Λονδίνο για την Τράπεζα Πειραιώς

Ζωηρό ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι επενδυτές του Λονδίνου στο road show της Τράπεζας Πειραιώς αυτή την εβδομάδα ενόψει της αποεπένδυσης του ΤΧΣ που θα ακολουθήσει τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2023 της Τράπεζας, στις 23 Φεβρουαρίου. Το road show που διοργανώνουν οι σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς, UBS και Goldman Sachs, θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Την Πέμπτη 25/1, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα δώσει το παρών στο επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan, στο οποίο θα συμμετέχει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις επαφές της με τους επενδυτές στο Λονδίνο, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έδωσε στόχο καθαρών κερδών μετά τους φόρους σταθερά άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με την παρουσίαση προς τους επενδυτές, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διαπραγματεύεται 0,65 φορά την ενσώματη λογιστική της αξία έναντι 0,87 φορά, κατά μέσο όρο, έναντι συγκρίσιμων ευρωπαϊκών τραπεζών, γεγονός που υπονοεί δυνατότητα premium 34% από την τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής της.

Όπως ανέφερε η Διοίκηση της Πειραιώς, η Τράπεζα έχει υπερβεί τους στόχους της και αναμένει για το τέλος του 2023 εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή άνω του 0,65 ευρώ, απόδοση επί των μέσων ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) περίπου 14%, καθαρά επιτοκιακά έσοδα ως προς το ενεργητικό περίπου 2,5% και καθαρά έσοδα από προμήθειες περίπου 0,7%, καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 1,6 δις. ευρώ, οργανικό κόστος κινδύνου περίπου 1%, δείκτη κόστους προς έσοδα χαμηλότερο του 38%, δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 5%, δείκτη κάλυψης ΜΕΑ περίπου 60% και κεφαλαιακούς δείκτες (συνυπολογιζόμενης της διανομής μερίσματος) περίπου 13% (CET1) και 17,5% (CAD).

Στους ξένους επενδυτές τονίστηκαν:

– η ισχυρή πλεονάζουσα ρευστότητα της Τρ. Πειραιώς, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 242%,

– η ισχυρή πιστωτική επέκταση (40% μερίδιο αγοράς στις νέες εκταμιεύσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και μέση ετήσια αύξηση 14% στις χορηγήσεις προς μεγάλες επιχειρήσεις, 3% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 6% στα στεγαστικά δάνεια και 5% στα καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες στο διάστημα 2018 – Σεπτ. 2023),

– η ισχυρή παραγωγή εσόδων από προμήθειες (μέση ετήσια αύξηση 23,7% την περίοδο 2020 – 2022),

– τα υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 8,5 δις. ευρώ (αύξηση 26,4% από το 2018)

– το υψηλό επιτοκιακό περιθώριο (2,55% έναντι μέσου ευρωπαϊκού 1,98%)

– ο καλύτερος στην Ελλάδα δείκτης κόστους προς έσοδα (32% έναντι μ.ο. 35% για τον εγχώριο ανταγωνισμό και 58% των ευρωπαϊκών τραπεζών)

– η δραστική εξυγίανση του ισολογισμού από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, με δείκτη NPE 5,3% στο τέλος Σεπτ. 2023, εναπομείναντα ΜΕΑ 2 δις. ευρώ και ενισχυόμενη κάλυψη από προβλέψεις (69,7%)

– η βιώσιμη παραγωγή οργανικών κεφαλαίων (δείκτης κεφαλαίων CET1, fully loaded 12,9% και δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας FL 17,6%) που επιτρέπουν τη διανομή μερίσματος (10% των κερδών)

– η πρωτιά σε θέματα ESG και βιώσιμες χρηματοδοτήσεις.

 

 

To άρθρο Ισχυρό το ενδιαφέρον των επενδυτών στο Λονδίνο για την Τράπεζα Πειραιώς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button