Κόσμος

Δυναμική απάντηση ή αυτοσυγκράτηση μετά το ιρανικό χτύπημα – Galaksias.com

Αποκαλυπτικό του γεγονότος αυτού είναι ότι το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει για το πώς θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση ως προς το χρόνο αλλά και τη δυναμική. Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την συνήθη ισραηλινή πρακτική να απαντά άμεσα στις απειλές και με τον πιο ισχυρό δυνατά τρόπο.

Για το λόγο αυτό το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει εκ νέου εντός της ημέρας για πέμπτη φορά από τότε που η Τεχεράνη εξαπέλυσε μια σειρά επιδρομών στο Ισραήλ, ως απάντηση σε ένα ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Αυτό γιατί και ο ίδιος ο Νετανιάχου ξέρει ότι αν και είναι σημαντικός ο δεξιός συνασπισμός του οποίου ηγείται και μέλη του οποίου ζητούν σθεναρή αντίδραση, εξίσου, αν όχι περισσότερος σημαντικός, είναι ο κίνδυνος περαιτέρω διεθνούς απομόνωσης του Ισραήλ με τη εξάπλωση του πολέμου με το άνοιγμα νέων μετώπων χωρίς διεθνή υποστήριξη.

Κοινή εκτίμηση των αναλυτών, όπως αναφέρει το CNNi είναι ότι το Ισραήλ έχει λίγες επιλογές και κάθε μία από αυτές τις επιλογές έχει ένα τίμημα, δεδομένου ότι έχει ήδη εμπλακεί σε έναν βάναυσο εξάμηνο πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας – όπου υπάρχουν ακόμη 133 Ισραηλινοί όμηροι – και αντιμετωπίζει διάφορους εχθρούς που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή.

Μια άμεση επίθεση στο Ιράν θα δημιουργούσε ένα ακόμη προηγούμενο. Ενώ το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις στο Ιράν κατά τη διάρκεια των ετών, συχνά με στόχο άτομα ή εγκαταστάσεις που θεωρούνται απειλή για την ασφάλειά του, δεν έχει ποτέ εξαπολύσει άμεση στρατιωτική επίθεση στο ιρανικό έδαφος.

«Βρισκόμαστε σίγουρα σε μια νέα φάση, και μάλιστα σε μια πολύ επικίνδυνη φάση της ισραηλινο-ιρανικής αντιπαράθεσης», δήλωσε ο Ραζ Ζίμτ, ειδικός σε θέματα Ιράν στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) στο Τελ Αβίβ. «Το Ιράν έχει σίγουρα προσπαθήσει να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού με το Ισραήλ… Μπορεί να περιμένουμε περισσότερους γύρους άμεσων επιθέσεων στο μέλλον», προσθέτει.

Ενώ το Ισραήλ μπορεί να δυσκολευτεί να μην ανταποδώσει, είπε, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει άμεση «στρατιωτική επίθεση πλήρους κλίμακας εναντίον στόχων εντός του Ιράν», καθώς η Τεχεράνη έχει ορκιστεί να ανταποδώσει με ακόμη μεγαλύτερη απάντηση από την επίθεση που εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο.

Ο Άλον Πίνκας, πρώην ισραηλινός διπλωμάτης, εκτιμά και εκείνος με τη σειρά του ότι είναι απίθανο το Ισραήλ να προβεί σε αντίποινα χτυπώντας άμεσα το Ιράν. Αλλά αν το κάνει, είπε, οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από τους στόχους. Οι στόχοι θα μπορούσαν να είναι στρατιωτικοί ή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Κάθε ένας από αυτούς αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό επίπεδο κλιμάκωσης», προσθέτει.

Ο «πυρηνικός εφιάλτης»

Ο παράγοντας πυρηνικά είναι ένα άλλο σημαντικό δεδομένο στην εξίσωση. Το Ισραήλ πιστεύεται ότι διαθέτει τα δικά του πυρηνικά όπλα, χωρίς να υπάρχει επίσημα επιβεβαίωση ή διάψευση για το γεγονός.

Το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και αρνείται ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το πολιτικό πυρηνικό του πρόγραμμα για να γίνει πυρηνική δύναμη.

Πέρυσι διεθνείς παρατηρητές βρήκαν σωματίδια ουρανίου εμπλουτισμένα σε καθαρότητα 83,7% – πολύ κοντά σε βαθμό που μπορεί να θεωρηθούν όπλα – στην υπόγεια τοποθεσία Φόρντο του Ιράν.

Το Ιράν εμπλουτίζει ανοιχτά ουράνιο σε καθαρότητα 60% για περισσότερα από δύο χρόνια κατά παράβαση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Ωστόσο η συμφωνία αυτή βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε μονομερώς και επανέφερε το 2018 τις εξοντωτικές κυρώσεις στο Ιράν. Το Ισραήλ είχε εξαρχής αντιταχθεί στην πυρηνική συμφωνία.

Με αντίποινα απειλεί το Ιράν

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε ότι η χώρα του θα αντιδράσει στην παραμικρή ενέργεια κατά των συμφερόντων του Ιράν με «αυστηρή, εκτεταμένη και επώδυνη απάντηση».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ο Ραΐσι επανέλαβε ότι το Ιράν ενεργεί σε «αυτοάμυνα», προσθέτοντας ότι είχε βάλει στο στόχαστρο ισραηλινές βάσεις που, όπως είπε, χρησιμοποιήθηκαν για να πραγματοποιηθεί το φονικό χτύπημα στο προξενείο του στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό.

Την πρόθεσή του να μην κλιμακώσει την κατάσταση αν δεν προκληθεί έχει εκφράσει το Ιράν και μέσω της Κίνας.

Οι διαφορές Ιράν – Ισραήλ σε πολεμικό επίπεδο

Το Ιράν μπορεί να πολύ μεγαλύτερο από το Ισραήλ γεωγραφικά και έχει πληθυσμό σχεδόν 90 εκατομμυρίων, σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερο από το Ισραήλ – αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ.

Το Ιράν έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Διαθέτει ένα τεράστιο δικό του οπλοστάσιο, αλλά προμηθεύει επίσης και τους Χούθι στην Υεμένη και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Αυτό που του λείπει είναι σύγχρονα συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν, ωστόσο, τη Ρωσία να συνεργάζεται με το Ιράν για τη βελτίωση αυτών, σε αντάλλαγμα για τη στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε η Τεχεράνη στη Μόσχα στον πόλεμό της με την Ουκρανία. Αυτό γίνεται κυρίως με τη μορφή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed, τα οποία οι Ρώσοι φέρονται να κατασκευάζουν τώρα οι ίδιοι.

Αντίθετα, το Ισραήλ διαθέτει μία από τις πιο προηγμένες αεροπορικές δυνάμεις στον κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον 14 μοίρες αεροσκαφών – συμπεριλαμβανομένων των F15, F16 και των τελευταίων αεροσκαφών stealth F-35.

Τέλος το Ισραήλ έχει επίσης εμπειρία στη διεξαγωγή χτυπημάτων βαθιά μέσα σε εχθρικό έδαφος.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button