ΕνημέρωσηΠολιτική

Επιστρέφει η 5νθήμερη αποβολή, οριστική για διαρροή προσωπικών δεδομένων

Την επιστροφή της πενθήμερης αποβολής ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας την εθνική καμπάνια για τη βία στα σχολεία, που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης γνωστοποιώντας τα μέτρα κατά της σχολικής βίας, ανακοίνωσε ότι για τις περιπτώσεις κακόβολης χρήσης κινητού, όπως είναι η διαρροή προσωπικών δεδομένων, η ποινή θα είναι η οριστική αποβολή του μαθητή. 

Ειδικά για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι η χρήση του πάει μαζί με τα πιο βαριά περιστατικά bullying. Γι’ αυτό ορίζονται συνέπειες όπως ότι ο σύλλογος μπορεί να επιβάλει 5νθήμερη αποβολή για αποτύπωση περιστατικού σχολικής βίας.

Αν υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων για προσωπικές στιγμές παιδιών στο διαδίκτυο, τότε θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

 

Όλα τα μέτρα κατά της σχολικής βίας – Τι ισχύει για απουσίες, κινητά, φθορές

Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία για νέους σχολικούς κανονισμούς λειτουργίας ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο και μάλιστα θα πρέπει να υπογραφεί από τους γονείς των μαθητών. 

Πιο αναλυτικά, όλο το σχέδιο καταπολέμησης της βίας στα σχολεία προβλέπει τα εξής:

-Η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών για περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία. Στην πλατφόρμα θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλουν αναφορές για περιστατικά τα οποία τους απασχολούν. Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα θα είναι επώνυμες και ήδη οι γονείς έχουν λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία. Η χρήση της πλατφόρμας θα είναι αρκετά απλή. Θα υπάρχουν ερωτήσεις αλλά και πεδία που θα μπορούν οι καταγγέλλοντες να γράφουν αναλυτικά το περιστατικό στο οποίο ήταν μάρτυρες ή θύματα.

-Διαχείριση σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

– Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή. Θα μπορεί ο σύλλογος διδασκόντων να προχωρεί πιο εύκολα σε αλλαγή τμήματος και θα περιοριστεί η γραφειοκρατία για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο. Θα διατεθεί εφαρμογή e-parents στους γονείς όπου θα μπορούν να βλέπουν σε άμεση ψηφιακή ενημέρωση η πορεία του μαθητή, οι απουσίες κ.α. μέσω των δεδομένων που καταχωρούνται στο myschool.

Οι 114 απουσίες δεν θα είναι αδικαιολόγητες. Έως 2 ημέρες θα μπορούν να δικαιολογούν οι γονείς, για περισσότερες απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών στο τέλος της χρονιάς με ρητές εξαιρέσεις, όπως οι ιατρικοί λόγοι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο.

-Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.

Θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών στο τέλος της χρονιάς με ρητές εξαιρέσεις όπως οι ιατρικοί λόγοι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο.

Η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παραμένει απαγορευτική και επιπλέον, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Το μήνυμα Μητσοτάκη και το προσωπικό του βίωμα

«Να σπάσουμε τη σιωπή, δεν είναι μαγκιά να σπάσουμε τον άλλο ξύλο και να καταφέρουμε να αισθάνεται ο θύτης απομονωμένος, τότε θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Υπάρχουν όρια, τα οποία όταν ξεπερνιούνται, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Πρέπει να το καταλάβουμε, να το ενστερνιστούμε και αυτός είναι και ο σκοπός αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας», τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσποτάκης, εκπέμποντας ηχηρά μηνύματα μιλώντας σε πάνελ με μαθητές για την ενδοσχολική βία.

«Τα περιστατικά αυξάνονται, γιατί πλέον δηλώνονται, έχει ο άλλος το θάρρος πλέον να μιλήσει», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια, αποκάλυψε και το προσωπικό του βίωμα.

«Και μένα μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο, ήταν αστείο, ήταν χαβαλές τότε και εγώ ως χαβαλέ το αντιμετώπιζα τότε. Δεν τους δίναμε τόση μεγάλη σημασία, με πολύ μεγάλη βεβαιότητα μπορώ να πω ότι υπήρχαν συμμαθητές μας που υπέφεραν, τους τραυμάτισαν, τραύματα που μπορούν να αφήσουν κατάλοιπα. Τώρα ξέρουμε περισσότερα πια». 

«Να μην κοροϊδευόμαστε, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εξάρτηση των παιδιών από το κινητό. Είναι και εργαλείο για ακραία έκφραση μπούλινγκ. Είναι βέβαιο ότι μπροστά μας θα δούμε γεγονότα, που ούτε καν φανταζόμαστε. Κάνω μία έκκληση στα παιδιά, το κινητό δεν μπορεί να κυριαρχεί στη ζωή μας. Δεν έχουμε εύκολη απάντηση, αλλά πρέπει να βάλουμε περιορισμούς ως προς την χρήση του κινητού στα σχολεία».

 

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button