ΕνημέρωσηΟικονομία

Πληθωρισμός: Τι σημαίνει για τις τράπεζες

Στη δίνη του πληθωρισμού βρίσκονται και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι τράπεζες δέχονται μια σειρά από πλήγματα λόγω της εκρηκτικής ανόδου των τιμών.

Η μείωση των καταθέσεων, η αύξηση των επισφαλειών και η καθίζηση των συναλλαγών της λιανικής τραπεζικής είναι το τρίπτυχο των άμεσων συνεπειών που έχουν ήδη καταγραφεί. Στον αντίποδα, οι εντεινόμενες πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ και κατά συνέπεια του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor μπορούν δυνητικά να λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι».

Αναλυτικά, στο μέτωπο των καταθέσεων, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αναστροφή της τάσης που ήθελε τα υπόλοιπα να αυξάνονται εν μέσω πανδημίας. Ενδεικτικό είναι πως στο τέλος του 2021 οι καταθέσεις των επιχειρήσεων είχαν εκτιναχθεί στα 40,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 17 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας. Αντίστοιχα, για τα νοικοκυριά είχαν διαμορφωθεί στα 135 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 19 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας.

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger