ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Συστάσεις για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας παρουσιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Περιφερειών και Πόλεων

Με την υιοθέτηση 17 συστάσεων, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πόλεων και Περιφερειών για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας ζητά από την ΕΕ αποκεντρωμένη προσέγγιση για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη της Ουκρανίας, με την παροχή «εντατικής» στήριξης στις περιφερειακές και τοπικές αρχές της Ουκρανίας, ώστε να μπορέσουν να διαδραματίσουν “ουσιαστικό” ρόλο στη διαδικασία. Ειδικότερα, η δέσμη των συστάσεων απευθύνεται στην ουκρανική κυβέρνηση, καλώντας την να συνεχίσει να ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση και τονίζει την ανάγκη για έναν σαφέστερο οδικό χάρτη επιστροφής στη διαδικασία αποκέντρωσης που διακόπηκε από την ολοκληρωτική προσπάθεια της Ρωσίας να κατακτήσει την Ουκρανία το 2022. Επίσης, καλείται η ουκρανική κυβέρνηση να παράσχει έναν σαφέστερο ορισμό των εξουσιών, των καθηκόντων, των αρμοδιοτήτων και των πόρων των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συμμετέχουν συστηματικά στην ανάπτυξη, τον προγραμματισμό και την εφαρμογή των πολιτικών ανάκαμψης.

Το σύνολο των συστάσεων, το οποίο καταρτίστηκε από κοινού από τις περιφέρειες και τις πόλεις της ΕΕ και της Ουκρανίας και τις ενώσεις τους, καθώς και από το Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσιάστηκε κατά την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Περιφερειών και των Πόλεων στη Μονς του Βελγίου, στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινοτήτων, Εδαφών και Υποδομών της Ουκρανίας, Oleksandra Azarkhina, και στον Georg Milbradt, ειδικό απεσταλμένο της Γερμανίας στην Ουκρανία για την αποκέντρωση, εκπροσωπώντας την Svenja Schulze, υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Βάσκο Άλβες Κορντέιρο επισήμανε πως η φετινή Διάσκεψη στη Μονς δεν σηματοδοτεί μόνο την 30ή επέτειο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, αλλά τη στιγμή που, για πρώτη φορά, οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες από όλες τις ηπείρους συναντώνται για να συζητήσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις και να παρουσιάσουν ένα όραμα για το μέλλον. «Περισσότερο από ποτέ, αποδεικνύουμε ότι ο ρόλος των περιφερειών και των πόλεων είναι το κλειδί για την ενίσχυση της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο» υπογράμμισε.

Μιλώντας διαδικτυακά στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Περιφερειών και των Πόλεων, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα του ακολουθεί μια προσέγγιση που στοχεύει στην ανάπτυξη ισχυρής κοινωνίας των πολιτών και αποτελεσματικής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι 17 συστάσεις έρχονται 20 ημέρες μετά την οριστικοποίηση από την ΕΕ μιας τετραετούς δέσμης χρηματοδοτικής και τεχνικής στήριξης για την Ουκρανία, της διευκόλυνσης για την Ουκρανία, η οποία, σύμφωνα με την ΕΕ, θα πρέπει να στηρίξει την αποκέντρωση και την τοπική ανάπτυξη και να δώσει σημαντικό ρόλο στις τοπικές αρχές στην ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως η Γερμανία θα φιλοξενήσει τον Ιούνιο την ετήσια Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας (URC), κατά την οποία η ΕΕ, οι χώρες της G7 και άλλοι υποστηρικτές της Ουκρανίας συντονίζουν την οικονομική και πρακτική υποστήριξή τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button