ΕκπαίδευσηΕνημέρωση

Πογδόριανη: Το χωριό της Ηπείρου που ο Σουλεϊμάν εξόρισε μητέρα και σύζυγο (Video)

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και καλά κρυμμένο ανάμεσα στο Όρος Κασιδιάρη και τον λόφο Σωσσίνου βρίσκεται ένα χωριό με μακρά ιστορία και έναν μύθο να το περιβάλλει

Πογδόριανη. Το χωριό της Ηπείρου που ο Σουλεϊμάν εξόρισε την μητέρα του και τη σύζυγο του και ο μύθος του κρυμμένου θησαυρού. 

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και καλά κρυμμένο ανάμεσα στο Όρος Κασιδιάρη και τον λόφο Σωσσίνου βρίσκεται το χωριό με την σημερινή ονομασία Άνω Παρακάλαμος.

Ένα χωριό που τους χειμερινούς μήνες φιλοξενεί μόλις και μετά βίας 25 μόνιμους κατοίκους. 

Δείτε το βίντεο του Up Stories και διαβάστε ορισμένες πληροφορίες για την ιστορία και το μύθο που «τυλίγει» το χωριό

Ο λόγος που επιλέχθηκε η Πογδόριανη ως “τόπος εξορίας” αυτών των δύο γυναικών είναι ένας και σαφής. Θεωρούνταν πολύ ασφαλές μέρος για να φιλοξενήσει τέτοιου είδους προσωπικότητες ακόμα και αν αυτές στην ουσία τελούσαν υπό εξορία. 

Στην ουσία ο Σουλεϊμάν δεν θα μπορούσε ποτέ να εξορίσει ούτε την Χουρέμ όπου ήταν και η μητέρα των τεσσάρων παιδιών του και πολύ περισσότερο την ίδια του τη μητέρα. 

Στην ουσία είχε χρίσει ως δεσποτάτο της μητέρας του ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Πογδόριανης η οποία συγκαταλέγει τα σημερινά χωριά του Παρακαλάμου, του Άνω Παρακαλάμου όπου θεωρούνταν και το κέντρο του Δεσποτάτου, το Παλαιό Μαυρονόρος ( σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο και οι κάτοικοι του ζουν στο νέο Μαυρονόρος ) και την Σιταριά χωριά τα οποία σήμερα αποτελούν μαζί με κάποια ακόμα τον Δήμο Καλαμά.

Η Πογδόριανη γνώριζε τεράστια οικονομική άνθηση και θεωρούνταν κέντρο του εμπορίου. Οι κάτοικοι της περιοχής απολάμβαναν της ελευθερίες που είχαν από την Βαλιδέ Σουλτάνα και διατηρούσαν τόσο την θρησκευτική τους ελευθερία όσο και αυτή της διατήρησης της γλώσσας τους.

Προς το τέλος όμως της ακμής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το μέρος λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε από ομάδες αντάρτικων σωμάτων που υπήρχαν στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο και ήταν σε συνεννόηση με την Ηπειρωτική Εταιρεία. 

Οι αντάρτες αντιμετώπισαν με επιτυχία τους Τούρκους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, χωρίς να μπορέσουν να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες και να διασώσουν τα πολύτιμα τιμαλφή αλλά και χρήματα της εποχής που υπήρχαν στην κατοικία της Βαλιδέ Σουλτάνας. Κι όπως μαθεύτηκε αργότερα, αρκετοί Τούρκοι τραυματίες και ίσως και μερικοί νεκροί, φορτώθηκαν σε κάρα για τα Γιάννινα. Εκ των ανταρτών δεν υπήρξαν θύματα, ούτε νεκροί, ούτε τραυματίες, γιατί αυτοί πολέμησαν από πλεονεκτικές θέσεις στα γύρω υψώματα όπου και γνώριζαν πολύ καλά. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση του χωριού ( μετά την δεύτερη πυρπόληση του οι κάτοικοι του το εγκατέλειψαν και δημιούργησαν τον σημερινό Παρακάλαμο το οποίο είναι και το κεντρικό χωριό του Πωγωνίου με περίπου 1.000 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ( αν και στην πραγματικότητα είναι πολύ λιγότεροι αφού οι περισσότεροι  κάτοικοι του είναι υπερήλικες σήμερα και πολλοί από αυτούς δεν ζουν πια )

Αυτό δημιούργησε λοιπόν ένα τεράστιο μύθο που υπάρχει μέχρι και τις μέρες μας και πολλοί πιστεύουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του θησαυρού που υπήρχε στο συγκεκριμένο χωριό στο σπίτι που διέμενε και άνηκε στην Βαλιδέ Σουλτάνα βρίσκεται μέχρι και σήμερα κρυμμένο καλά σε κάποιο σημείο του χωριού. 

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που οι κάτοικοι βλέπουν αγνώστους να περιφέρονται στο χωριό τους για λίγες μέρες και μετά εξαφανίζονται. 

Μάλιστα κάποιοι δεν έχουν διστάσει να αγοράσουν έναντι αδράς αμοιβής κάποιο από τα εναπομείναντα σπίτια του χωριού εγκαταλελειμμένα η όχι και μετά τα γκρεμίζουν. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί το γεγονός κάποιοι από αυτούς να τα επιστρέφουν χωρίς ανταλλάγματα στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους.

Διαβάστε Επίσης:

 

 


Πηγή

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker