Επικαιρότητα

Σινεμά Δευτέρα βράδυ με την επική ταινία “Βατερλώ”, του Σεργκέι Μπονταρτσούκ

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης παρουσιάζει, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον», στις 9:30 το βράδυ, την επική ταινία του Σεργκέι Μπονταρτσούκ «Βατερλώ» Waterloo (1970), παραγωγής Ντίνο ντε Λαουρέντις. Πρωταγωνιστούν οι: Ροντ Στάιγκερ, Κρίστοφερ Πλάμερ, Τζακ Χόκινς, Βιρτζίνια ΜακΚένα, Όρσον Γουέλς και Νταν Ο’ Χέρλιχι.

Με άφθονα χρήματα και τη συνδρομή του Κόκκινου Στρατού, ο Μπονταρτσούκ στήνει ένα επικό φιλμ που συναρπάζει σε όλα τα επίπεδα: ερμηνείες, σκηνογραφία (βραβείο BAFTA), σκηνοθεσία. Το πρώτο μέρος σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός καταπονημένου Ναπολέοντα (συγκλονιστικός ο Ροντ Στάιγκερ), ο οποίος, ασκώντας μια μυστηριώδη επιρροή στους άντρες του στρατεύματος και στα πλήθη, αποδρά από την Έλβα και συντάσσει ξανά το στρατό, με σκοπό να ανυψώσει το καταρρακωμένο γόητρο της Γαλλίας.

Στο δεύτερο μέρος παρακολουθούμε μια ανατομία της μάχης του Βατερλώ, την αναμονή, το σφυροκόπημα με τα κανόνια, τη σταδιακή κορύφωση των συγκρούσεων, την κατάληψη και ανακατάληψη στρατηγικών σημείων, μέχρι την επέλαση των Πρώσων, που έκρινε και το αποτέλεσμα της σύρραξης. Πρόκειται για ένα κομμάτι-έργο τέχνης, ένα σύνολο από επίγειες και εναέριες λήψεις κορυφαίας αισθητικής, με σκηνές ενορχηστρωμένες και φωτισμένες κατά τέτοιον τρόπο ώστε να παραπέμπουν σε πίνακες ζωγραφικής.

Ο Ντίνο Ντε Λαουρέντις δυσκολεύτηκε να βρει οικονομικούς υποστηρικτές για την τεράστια αυτή παραγωγή μέχρι που άρχισε συνομιλίες με τους Σοβιετικούς στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία Mosfilm. Το τελικό κόστος ήταν πάνω από 12 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (που ισοδυναμεί με περίπου 38,3 εκατομμύρια δολάρια το 1970), καθιστώντας το Βατερλώ μια από τις πιο ακριβές ταινίες που έγιναν ποτέ για την εποχή της.

Η Mosfilm από την πλευρά της συνεισέφερε περισσότερα από 4 εκατομμύρια λίρες και σχεδόν 17.000 στρατιώτες του Σοβιετικού Στρατού, συμπεριλαμβανομένης μιας πλήρους ταξιαρχίας σοβιετικού ιππικού, και μιας σειράς μηχανικών και εργατών για να προετοιμάσουν το πεδίο της μάχης σε γεωργική γη έξω από το Ούζγκοροντ, στην Ουκρανική ΣΣΔ.

Για να αναδημιουργήσουν το πεδίο της μάχης οι Σοβιετικοί διέλυσαν δύο λόφους, έφτιαξαν πέντε μίλια δρόμους, μεταφύτευσαν 5.000 δέντρα, έσπειραν χωράφια με σίκαλη, κριθάρι και αγριολούλουδα και ανακατασκεύασαν τέσσερα ιστορικά κτίρια. Για να δημιουργηθεί η λάσπη, τοποθετήθηκαν περισσότερα από έξι μίλια υπόγειων σωληνώσεων άρδευσης. Οι περισσότερες από τις σκηνές μάχης γυρίστηκαν χρησιμοποιώντας πέντε κάμερες Panavision ταυτόχρονα, από το επίπεδο του εδάφους, από πύργους 100 ποδιών, από ένα ελικόπτερο και από έναν εναέριο σιδηρόδρομο που κατασκευάστηκε ακριβώς απέναντι από την τοποθεσία.

Τα πραγματικά γυρίσματα ολοκληρώθηκαν σε 28 εβδομάδες, που περιλάμβαναν 16 ημέρες καθυστέρηση (κυρίως λόγω κακοκαιρίας). Πολλές από τις σκηνές μάχης γυρίστηκαν το καλοκαίρι του 1969 σε συχνά απίστευτη ζέστη. Εκτός από το πεδίο μάχης στην Ουκρανία, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Βασιλικό Παλάτι της Καζέρτα στην Ιταλία, ενώ εσωτερικές σκηνές γυρίστηκαν στο μεγάλο οικόπεδο των στούντιο Ντε Λαουρέντις στη Ρώμη. Οι σκηνές μάχης της ταινίας περιλάμβαναν περίπου 15.000 σοβιετικούς πεζικάριους και 2.000 ιππείς ως κομπάρσους και 50 κασκαντέρ ακροβατικών που χρησιμοποιήθηκαν για να εκτελέσουν τις επικίνδυνες πτώσεις αλόγων.

Αυτή τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 9:30 το βράδυ στην επάνω αίθουσα

του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

 

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button