Επικαιρότητα

«Η υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας οδηγεί σε παραιτήσεις» – Galaksias.com

Σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη, «όλα τα υποστελεχωμένα τμήματα θα καταθέσουν για το μήνα Μάρτιο και για όσο χρειαστεί προγράμματα εφημέρευσης με βάση το νόμο που υποστηρίζει  τη 48ωρη εβδομαδιαία εργασία»

Επισφαλή χαρακτηρίζουν έτσι όπως εξελίσσεται τη λειτουργία του Βενιζελείου γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος. Κι αυτό καθώς αδυνατούν να καλύψουν με επάρκεια τις εφημερίες σε ορισμένα τμήματα και κλινικές με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να οδηγούνται σε παραίτηση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εκπρόσωποι των γιατρών του Βενιζελείου που απαρτίζουν την τριμελή Επιτροπή, κ. Καλλιόπη Αλπαντάκη, κ. Γεώργιος Κωστάκης και κ. Ευαγγελία Στεφανάκη αναφέρουν τα εξής:

«Στο  Βενιζέλειο  Νοσοκομείο  η κρίση στελέχωσης δυστυχώς εξελίσσεται και η ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου τίθεται σε αμφισβήτηση.

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας εξαναγκάζει τους γιατρούς  σε παραίτηση. Στις 27 Φεβρουαρίου δύο ακόμα συνάδελφοι, αυτή την φορά ακτινολόγοι από το Τμήμα του Αξονικού Τομογράφου  υπέβαλαν την παραίτηση τους. Οι εναπομείναντες, 5 συνάδελφοι αδυνατούν  να καλύψουν με επάρκεια τις εφημερίες σε  ένα από τα πλέον νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου ,αναγκαίο σε όλες τις ειδικότητες. Το Τμήμα Κλασσικής Ακτινολογίας /Υπερήχων βρίσκεται επίσης στην ίδια θέση αρκετό καιρό τώρα μετά αδυναμίας κάλυψης των κενών θέσεων που προέκυψαν επίσης μετά από  παραιτήσεις συναδέλφων .

Από τη άλλη πλευρά οι συνάδελφοι του Αναισθησιολογικού Τμήματος είναι στα όρια των ψυχικών και σωματικών αντοχών τους. Το προηγούμενο 3μηνο η απόφαση να καλυφθεί  ΜΟΝΟ το  πρωινό ωράριο  με ιδιώτες συναδέλφους  και μάλιστα με αποζημίωση-πρόκληση  σε σχέση με τις αμοιβές των μόνιμων συναδέλφων , δεν βοήθησε στην ελάττωση  του υπερβολικού  αριθμού  εφημεριών ενώ προέκυψε και  παραίτηση ενός ακόμα συναδέλφου. Για τις 3 θέσεις Αναισθησιολόγων που προκηρύχθηκαν το Δεκέμβρη εκδήλωσαν ενδιαφέρον ΜΟΝΟ 2 υποψήφιοι και μάλιστα από άλλα νοσοκομεία του νησιού, δημιουργώντας στην ουσία άλλα κενά στο σύστημα , επιτείνοντας το φαύλο κύκλο.

Στην παρούσα φάση και για την 1η εβδομάδα του Μάρτη έχει εξασφαλιστεί η ενίσχυση του πρωινού ωραρίου μόνο από 3-4 αναισθησιολόγους εκτός νοσοκομείου που σημαίνει ότι αυτό που έχει εξασφαλιστεί είναι στην ουσία η λειτουργία  για 3 μόνο αίθουσες χειρουργείου.

Γίνεται κατανοητό ότι οι ανακοινώσεις του Υπουργείου περί απογευματινών χειρουργείων τη στιγμή που ούτε καν τα πρωινά χειρουργεία δεν μπορούν να διευθετηθούν , προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Παράλληλα συνεχίζονται ως κανονικότητα τα «εντέλλεσθε» προς τους Παθολόγους για κάλυψη εφημεριών στο πολύπαθο νοσοκομείο Ρεθύμνου .

Θετική ωστόσο εξέλιξη χαρακτηρίζεται κλήση των συναδέλφων πριν λίγες μέρες στο Πταισματοδικείο για κατάθεση των επιχειρημάτων τους μετά την προσφυγή που είχε γίνει στον Εισαγγελέα .Είχε προηγηθεί και το Δεκέμβριο κλήση των Παιδιάτρων για υποστήριξη του 48ωρου εβδομαδιαίας εργασίας.

Τέλος οριακή παραμένει η λειτουργία  και άλλων τμημάτων . Με σημαντικές υπερβάσεις θα χρειαστεί να λειτουργήσει η  Παιδιατρική Κλινική το Μάρτιο καθώς υπήρξε  καθυστέρηση στην κρίση για τη μετά την καρατόμηση της Διοίκησης τον Οκτώβριο 2023 και παράλληλα το Φλεβάρη προέκυψε παραίτηση επικουρικής παιδιάτρου .

Το Γναθοχειρουργικό Τμήμα, η   Μονάδα Νεογνών ,η Αιματολογική Κλινική, η Αιμοδοσία , το Αιματολογικό Εργαστήριο, το Ψυχιατρικό Τμήμα αλλά και το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου με μια μόνο Παιδοψυχίατρο είναι επιπλέον  τμήματα που η    λειτουργία τους βασίζεται στην υπερβολική προσπάθεια των συναδέλφων. Η προκήρυξη μεμονωμένων θέσεων όπως έγινε πριν λίγες μέρες χωρίς πρόσθετα στοχευμένα κίνητρα προσέλκυσης , δύσκολα θα αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα όπως έχει ήδη φανεί στις προηγούμενες προκηρύξεις που αρκετές θέσεις κρίθηκαν άγονες.

Δε θα πρέπει στο σημείο αυτό να παραλείψουμε και την έλλειψη σημαντικής ενίσχυσης του νοσοκομείου σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το τόσο αναγκαίο την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και το οποίο επίσης έχει επιφορτιστεί πάνω από τα όρια των δυνατοτήτων του.

Με βάση όλα τα παραπάνω  η σημερινή συνέλευση γιατρών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου  Ηρακλείου συμφώνησε ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να αναλάβει  με ασφάλεια 15 μέρες γενικής εφημερίας λόγω της υποστελέχωσης βασικών  Τμημάτων μεταξύ των οποίων τα κρίσιμα  τμήματα του  Ακτινολογικού  και του Αναισθησιολογικού.

Αποφασίστηκε  όλα τα υποστελεχωμένα Τμήματα να καταθέσουν για το μήνα Μάρτιο και για όσο χρειαστεί προγράμματα εφημέρευσης με βάση το νόμο που υποστηρίζει  τη 48ωρη εβδομαδιαία εργασία .

Αν η διοίκηση αποφασίσει να δοθούν «εντέλλεσθε»  για να καλυφθούν οι εφημερίες , να υποστηριχθούν νομικά όλοι οι συνάδελφοι που έλαβαν «εντέλλεσθε» και  να κάνουν  μήνυση στη διοίκηση.

Επίσης  σε περίπτωση «εντέλλεσθε» αποφασίστηκε  οι γιατροί να σταματήσουν να συμπληρώνουν  τα DRGs ενώ  ως έσχατο μέτρο προτάθηκε να σταματήσουν  και τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία.

Τέλος η συνέλευση δήλωσε την πλήρη αντίθεση της στη έναρξη απογευματινών χειρουργείων .

Το  Βενιζέλειο Νοσοκομείο και ευρύτερα το σύστημα υγείας της Κρήτης χρειάζεται άμεσα  να επανέλθει σε μια κατάσταση σταθερότητας, ώστε κάθε πολίτης να λαμβάνει τη φροντίδα που αξίζει.

Ο κόσμος στο Ηράκλειο , στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα  θα χρειαστεί να διεκδικήσει το αυτονόητο. Ένα στελεχωμένο, ισχυρό ,δωρεάν και δημόσιο σύστημα Υγείας».    

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button