Υγεία & Διατροφή

Ποια χημική ουσία επηρεάζει την ανάπτυξη μόνο των αγοριών – Galaksias Portal News

Υπάρχει ένα είδος χημικών που συναντάμε κυρίως στα πλαστικά, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη των αγοριών όταν εκτεθούν σε αυτές πριν τη γέννησή τους. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα κορίτσια.

Στην καθημερινότητά μας ερχόμαστε πάρα πολύ συχνά σε επαφή με φθαλικές ενώσεις, μια ομάδα χημικών ουσιών που κάνουν το πλαστικό μαλακό και εύκαμπτο. Οι φθαλικές ενώσεις υπάρχουν σε δοχεία τροφίμων, σαμπουάν και προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης δέρματος, κατασκευαστικά υλικά, ταπετσαρίες, στη δερματίνη των επίπλων, σε ιατρικές συσκευές, παιχνίδια, σακίδια, πορτοφόλια, κουρτίνες μπάνιου PVC. Η λίστα είναι ατελείωτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές τις χημικές ουσίες, που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, τις εισπνέουμε, τις καταπίνουμε και τις απορροφά μέσω του δέρματος ο οργανισμός μας.

Επηρεάζονται τα αγόρια, αλλά όχι τα κορίτσια

Νέα μελέτη έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα των φθαλικών ενώσεων στα ούρα εγκύων συσχετίστηκαν με συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες στα αγόρια, όχι όμως και στα κορίτσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Braun και του Τμήματος Ψυχολογίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, επικεντρώθηκαν στη σχέση της προγεννητικής έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις και στην εμφάνιση νευροαναπτυξιακών και συμπεριφορικών προβλημάτων τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών του φθαλικού εστέρα στα ούρα των εγκύων συσχετίστηκαν με χαμηλότερες βαθμολογίες στις αξιολογήσεις κοινωνικής-συναισθηματικής ανάπτυξης στα αγόρια. Το περίεργο είναι ότι δεν διαπίστωσαν συσχέτιση με τα κορίτσια που είχαν εκτεθεί ενώ ακόμα βρίσκονταν στη μήτρα της μητέρας τους.

«Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να αποφύγεις την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις. Στη μελέτη μας, το 98% των εγκύων είχαν εκτεθεί σε κάποιο επίπεδο», δήλωσε η καθηγήτρια Ronit Calderon-Margalit, διευθύντρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Braun.

Οι ερευνητές πήραν τα τελευταία χρόνια ούρα από 600 Ισραηλινές, μεταξύ 11ης και 18ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης τους. Τα ούρα ελέγχθηκαν για μεταβολίτες φθαλικών, συγκεκριμένα DEHP, DiNP και MBzBP.

Σε 158 από αυτές τις γυναίκες κατάφεραν να αξιολογήσουν τα παιδιά τους κοντά στα 2α γενέθλιά τους. 

Τα αγόρια που διαπιστώθηκε ότι είχαν υψηλότερη προγεννητική έκθεση σε φθαλικού εστέρα (DEHP) είχαν περισσότερα προβλήματα στις κοινωνικές δεξιότητες και ήταν πιο αντιδραστικά, ανήσυχα ή καταθλιπτικά. Είχαν περισσότερα σωματικά συμπτώματα και ήταν κοινωνικά απομονωμένα.

Η επίδραση των χημικών ουσιών που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα στα έμβρυα δεν είναι πλήρως κατανοητή.

«Πρώτα από όλα, γνωρίζουμε ότι έχουμε περισσότερα αναπτυξιακά προβλήματα με τα αγόρια. Είδαμε επίσης διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, σε μια μελέτη που κάναμε για τα αποτελέσματα των γεννήσεων. Για παράδειγμα, υπήρχαν διαφορές στην περιφέρεια του κεφαλιού. Αυτές οι διαφορές φύλου θα μπορούσαν να είναι εν μέρει αποτέλεσμα της επίδρασης των φθαλικών ενώσεων ως χημικών ουσιών που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα», είπε η επικεφαλής της μελέτης.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθεί το έμβρυο;

Για να προστατεύσουν οι γυναίκες τόσο τον εαυτό τους, όσο και τα αγέννητα παιδιά τους από την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να γνωρίζουν ποια προϊόντα περιέχουν τις συγκεκριμένες χημικές ουσίες και να τα αποφεύγουν.

Το Ισραήλ, σε αντίθεση με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχει κάποιο κανονιστικό πλαίσιο για τα χημικά σε καταναλωτικά προϊόντα και οι φθαλικές ενώσεις συνήθως δεν αναφέρονται ποτέ στις ετικέτες των προϊόντων. 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button