ΕνημέρωσηΟικονομία

Πως έγινε μπούμερανγκ ο νόμος Τσίπρα για Κασσελάκη, ο κρητικός γάμος, η Entersoft και οι αρχές της Κεφαλαιαγοράς, το δυσάρεστο σενάριο για τηλεπικοινωνιακούς ομίλους και πως θα βρείτε τα νέα deals

Μπούμερανγκ ο νόμος Τσίπρα

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνης Ελευθεριάνος, διέταξε έρευνα για να διακριβωθεί αν παραβίασε το νόμο για την δήλωση περιουσιακής κατάστασης και ειδικότερα τις διατάξεις που αφορούν την απαγόρευση σε αρχηγούς πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό ή το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να συμμετέχουν στη διοίκηση ή το κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή. Έχει εταιρεία στην αλλοδαπή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι υπεράκτια (offshore) όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του αλλά η έδρα της είναι στις ΗΠΑ.

Για την Μαρέβα!

Για την ιστορία ο νόμος για το ασυμβίβαστο επεκτάθηκε από τις εξωχώριες που ήταν μνημονιακή υποχρέωση, και στις εταιρείες αλλοδαπής, επί Τσίπρα, το 2016. Η …πέτρα του σκανδάλου ήταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη που ήταν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ διότι είχε μετοχές σε γαλλική εταιρεία (όχι offshore) στην ιδιοκτησία της οποίας ήταν το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι. Ο νόμος Τσίπρα κινδυνεύει όμως τώρα να ακυρωθεί από τον ίδιο τον διάδοχο του, τον Στέφανο Κασσελάκη.

Φυλακή και πρόστιμο

Η παράβαση του νόμου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Η μόνη υπερασπιστική γραμμή του Κασσελάκη θα είναι ότι ο νόμος Τσίπρα αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο και στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων ενώ μπορεί να θέσει και θέμα ότι περιορίζει τα πολιτικά του δικαιώματα. Και να μεταβιβάσει τις μετοχές της εταιρείας του- στον Τάιλερ δεν μπορεί γιατί είναι σύζυγος του και απαγορεύεται – την ποινική δίωξη δύσκολα θα την αποφύγει, ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Τώρα γιατί ο διευθυντής του γραφείου του και δικηγόρος Μανώλης Καπνισάκης δεν τον ενημέρωσε τι ισχύει στο ελληνικό δίκαιο είναι ένα ερώτημα. Έπρεπε να είχε προβεί σε πώληση – μεταβίβαση της εταιρείας από τα τέλη Αυγούστου του 2023, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο έτσι θα απέφευγε τον νομικό σκόπελο. Δεν μπορεί να θέλει κάποιος να κυβερνήσει τη χώρα και να μην έχει φροντίσει να ενημερωθεί για τη νομοθεσία που ισχύει για τα ασυμβίβαστα.

Πολλάκεια ρητορική

Από την Αρκαδία όπου κάνει διακοπές με τον σύζυγο του Τάιλερ Μάκμπεθ, πριν παρουσιαστεί στον στρατό, την επόμενη εβδομάδα, ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε δριμεία κριτική με πολλάκεια ρητορική στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας την ότι στοχοποίησε τον ίδιο ενώ δεν έδειξε ανάλογα αντανακλαστικά για άλλες σοβαρές υποθέσεις. «Στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε» δήλωσε. «Σε αντίθεση με τις γιγαντιαίες περιουσίες αυτών που μας κυβερνούν, τα δικά μου εισοδήματα στις ΗΠΑ είναι όλα φορολογημένα. Μέχρι το τελευταίο δολάριο – μέχρι το τελευταίο ευρώ».

Γάμος αλά κρητικά

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα παντρευτεί με τον Τάιλερ Μάκμπεθ στο χωριό Σκινές των Χανίων που είναι ο τόπος καταγωγής του στις 28 Αυγούστου, όπως έγινε γνωστό. Όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν διάβασε ούτε τον νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, τον οποίο ψήφισε και δηλώνει μάλιστα ότι πέρασε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μόνη της η ΝΔ δεν θα μπορούσε, πάνω από 50 βουλευτές της ψήφισαν «όχι» ή απείχαν. Το Άρθρο 10 του νόμου αναφέρει: «Γάμοι Ελλήνων που τελέστηκαν στο εξωτερικό με πρόσωπα του ίδιου φύλου πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος (νόμου) σύμφωνα με το δίκαιο του τόπου τέλεσής τους θεωρούνται υποστατοί από τη στιγμή που έγιναν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».

Διπλός γάμος;

Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Οκτώβριο του 2023 στη Νέα Υόρκη όπου είναι νόμιμοι οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών. Αυτόματα αυτός ο γάμος αναγνωρίζεται στην Ελλάδα με το νέο νόμο. Επιπλέον όποιος παντρεύεται εδώ πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν συντρέχει κώλυμα του άρθρου 1354 του Αστικού Κώδικα, δηλαδή, δεν υπάρχει άλλος γάμος. Διότι άλλο είναι ένας θρησκευτικός γάμος που μπορεί να γίνει διπλός (ορθόδοξος και καθολικός) και άλλο ο πολιτικός γάμος. Οπότε το πιο πιθανό είναι, εφόσον όντως έχει παντρευτεί το ζευγάρι στη Νέα Υόρκη, να γιορτάσουν την ένωση τους με ένα γνήσιο κρητικό γαμήλιο γλέντι, χωρίς (δεύτερο) γάμο.

Πόλεμος την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Σε κλειστό κύκλο, στη Μονή Πετράκη, με τρεις Μητροπολίτες και όχι με κάθε επισημότητα στην Μητρόπολη, θα εορταστεί φέτος η Κυριακή της Ορθοδοξίας, στις 24 Μαρτίου. Αυτό αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προκειμένου να μην τηρηθεί το εθιμοτυπικό που επιβάλει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι το τιμώμενο πρόσωπο το οποίο θα κληθεί να διαβάσει το «Πιστεύω». Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όμως, υπέπεσε στο …σοβαρό ατόπημα -κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας – να στηρίξει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και να παραβρεθεί και στο πάρτι που έγινε (με δείπνο) το βράδυ της ψήφισης του νόμου στη Βουλή, σε εστιατόριο του οποίου η ιδιοκτήτρια είναι ΛΟΑΤΚΙ και έχει υιοθετήσει δυο παιδιά.

«Ευπρόσδεκτοι»

Η ΠτΔ που κατά το εθιμοτυπικό είθισται να παραθέτει γεύμα στους εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου το μεσημέρι της Κυριακής της Ορθοδοξίας, απέστειλε προχθές, 4 Μαρτίου, προσκλήσεις προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, και στα Μέλη της Συνόδου, για το καθιερωμένο γεύμα. «Είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα, όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση» αναφέρει η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, καθώς δεν φαίνεται ότι θα την αποδεχθούν. Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν απάντησε με την ίδια σκληρότητα. Θέλει να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους. Αλλά αυτή η ευθεία βολή της Ιεράς Συνόδου στην αρχηγό του κράτους είναι ένα πολύ αρνητικό μήνυμα.

Παρελάσεις

Το πιο πιθανό είναι να μην εμφανιστούν κάποιοι μητροπολίτες και στην εξέδρα των παρελάσεων στις 25 Μαρτίου προκειμένου να αποφύγουν να βρεθούν δίπλα σε πολιτικούς! Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ήταν πιο χαλαρή – είναι ελεύθερος ο κάθε μητροπολίτης να πράξει όπως κρίνει- διότι θα παρελάσουν οι μαθητές και ο στρατός!Ο αρχιεπίσκοπος πάντως στην παρέλαση του Συντάγματος δεν θα παραστεί.

Αφορισμός!

Στο μνημόσυνο συγγενούς γνωστού πολιτικού που ψήφισε το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια έμεινε μόνο ένας ιερέας από τους 5-6 που χοροστάτησαν στη θεία λειτουργία. Όσο για τον τέως μητροπολίτη Αμβρόσιο που είχε χαρακτηρίσει την Χρυσή Αυγή «γλυκειά ελπίδα», έστειλε επιστολή στην Ιερά Σύνοδο καλώντας την να αφορίσει τους 175 βουλευτές που ψήφισαν τον νόμο. «Νά ἀφορίσετε καί νά ἀποκόψετε ἀπό τό Σῶμα τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τόν πρωτεργάτην τοῦ ἠθικοῦ ἐγκλήματος Πρωθυπουργόν τῆς Ἑλλάδος κ. ΚΥΡΙΑΚΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΝ καί τούς 175 Βουλευτάς τοῦ Ἑλληνικοῦ Κοινοβουλίου, οἵτινες ἐψήφισαν τόν δαιμονικόν αὐτόν Νόμον περί νομιμοποιήσεως του Γάμου τῶν Gay!» ανέφερε. «Ὡς Παράρτημα Σᾶς παραθέτω τά ὀνόματα ὅλων αὐτῶν τῶν δολοφό-νων τοῦ Ἠθικοῦ Νόμου τοῦ Εὐαγγελίου, δηλ. τῶν ψηφισάντων τόν Νόμον περί ἀναγνωρίσεως τοῦ Γάμου τῶν Ὁμοφυλοφίλων.)

Και μη χειρότερα!

Εν αναμονή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου που θεωρεί πως διαθέτει χρηματιστήριο άξιο να συγκαταλέγεται στην πρώτη κατηγορία των παγκόσμιων αγορών, η περίπτωση της Entersoft θα είχε αποτελέσει αφορμή για σοβαρή έρευνα. Επί ημέρες η μετοχή ανέβαινε, η διοίκηση διέψευδε τα σενάρια περί εξαγοράς δηλώνοντας άγνοια για τις προθέσεις των μετόχων και στο τέλος οι τυχεροί που έσπευσαν να αγοράσουν θα βγάλουν καλά κέρδη λόγω της δημόσιας προσφοράς που θα γίνει από τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού στα οκτώ ευρώ. Και μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει μύτη!

Το αστείο είναι πως η διοίκηση δήλωνε άγνοια αλλά στην ουσία τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. είναι ταυτόχρονα και βασικοί μέτοχοι και διαπραγματεύονταν με τον όμιλο Olympia για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου! Κάτι τέτοιες περιπτώσεις είναι που προβληματίζουν όσους θέλουν να επιστρέψουν στο ελληνικό χρηματιστήριο επειδή ξέχασαν όσα συνέβησαν στη λαμπρή δεκαετία του 2000. Τότε που κάτι μικροεργολάβοι εμφανίζονταν ως υποψήφιοι αγοραστές του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής, της ΔΕΗ και δεν ξέρω εγώ ποιας άλλης επιχείρησης πολλαπλάσιας αξίας.

Τα υψηλά 13 ετών και τα νέα deals

Με το Χρηματιστήριο Αθηνών σε υψηλά 13 ετών και τη φημολογία στην πληροφορική να φουντώνει είναι λογικό χθες να υπάρξουν κάποιες ρευστοποιήσεις από όσους ήθελαν να γράψουν τα κέρδη των τελευταίων ημερών. Όλοι πλέον προσπαθούν να εντοπίσουν από που θα έρθουν τα νέα deals. Η στήλη έχει εδώ και πολλές εβδομάδες εξηγήσει. Τα deals, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Entersoft, θα έρθουν από επιχειρήσεις όπου η πρώτη γενιά βασικών μετόχων (μπορεί όχι όλοι οι βασικοί μέτοχοι, αλλά κάποιοι από αυτούς) δεν έχει διάδοχη κατάσταση και επιδιώκει να αποχωρήσει. Σε αυτές τις εταιρείες, είτε είναι εισηγμένες, είτε δεν είναι, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον και από διάφορα funds που αναζητούν ευκαιρίες σε υγιείς επιχειρήσεις άνευ κληρονόμων. Ή κληρονόμων που έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν την οικογενειακή περιουσία σε άλλους τομείς.

Τα καλά νέα για τις τηλεπικοινωνίες…

Η συγκριτική αξιολόγηση της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας με βάση οικονομικούς δείκτες σε σχέση με άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποίησε η σουηδική Tefficient για λογαριασμό της ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΤΤ) δείχνει πως (πριν τις πρόσφατες αυξήσεις από τη Vodafone Ελλάδας) τα πράγματα βελτιώνονταν. Μπορεί οι χρήστες να παίρνουν χαμηλότερη αξία σε σχέση με τα χρήματα που δίνουν (value for money) για τα δεδομένα κινητής (data) επειδή πληρώνουν για data που τελικά δεν καταναλώνουν, αλλά η εικόνα καλυτερεύει.

Όσο περισσότερα data καταναλώνουν κάθε μήνα τόσο βελτιώνεται το value for money και περιορίζεται το πραγματικό κόστος ανά Gigabyte που σήμερα είναι υψηλότερο από το μέσο όρο. Στις φωνητικές κλήσεις η Ελλάδα δεν απέχει από το μέσο όρο των άλλων κρατών – μελών που εξετάστηκαν. Η Tefficient υποστηρίζει πως διαφοροποιείται μεθοδολογικά από τις υπόλοιπες στην αγορά σύγκρισης τιμολογίων κινητής, κυρίως λόγω της χρήσης πραγματικών οικονομικών δεδομένων από τους ισολογισμούς των παρόχων, αντί διαφημιζόμενων ή εκτιμώμενων στοιχείων.

…και το σενάριο με τα δυσάρεστα νέα για τους παρόχους!

Αυτά ήταν τα καλά νέα. Ποια είναι τα δυσάρεστα για κάποιους παρόχους; Πρόκειται για σενάριο που εξελίσσεται ως εξής: Στο πρώτο στάδιο πωλείται ένας από τους δύο ανταγωνιστές του ΟΤΕ. Είναι γνωστό πως η βρετανική BC Partners αναζητεί αγοραστή για την United Group που ελέγχει στην Ελλάδα την Nova. Σε δεύτερο στάδιο ο νέος ιδιοκτήτης του παρόχου που πωλήθηκε προχωρά σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την πρόσβαση στο δίκτυο οπτικών ινών που φτάνει μέχρι το σπίτι (FTTH) σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ετσι αποκτά σε χρόνο μηδέν δυνατότητα για παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο με οπτική ίνα σε ολόκληρη τη χώρα χωρίς να έχει ανάγκη τις υποδομές του ΟΤΕ που σήμερα ελέγχει το λεγόμενο «τελευταίο μίλι», την απόσταση από το ΚΑΦΑΟ μέχρι το σπίτι ή το γραφείο του πελάτη. Στο τρίτο στάδιο αυτός ο πάροχος θα έχει πλεονέκτημα ενώ την ίδια στιγμή θα συμπιεστούν τα κέρδη του ανταγωνισμού. Αλλά γιατί τα γράφουμε; Πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας! Ή όχι;

Τα δυσάρεστα αποτελέσματα της ElvalHalcor

Στα 28,5 εκατ. ευρώ περιορίστηκαν το 2023 τα κέρδη μετά φόρων της ElvalHalcor του ομίλου Βιοχάλκο από 159,3 εκατ. ευρώ το 2022. Και τα πράγματα θα ήταν ακόμα πιο δυσάρεστα αν δεν έβαζε πλάτη, για άλλη μια χρονιά, η θυγατρική στη Βουλγαρία, Sofia Med, η οποία κινήθηκε πολύ καλύτερα έναντι της αγοράς. Σοβαρές επιπτώσεις στην κερδοφορία είχαν «τα περιορισμένα περιθώρια στην ανακύκλωση και τις πληθωριστικές πιέσεις στο κόστος», αλλά και «τα λογιστικά αποτελέσματα μετάλλων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ζημίες 47,4 εκατ. ευρώ για το 2023, έναντι κερδών 61,5 εκατ. ευρώ το 2022 λόγω των χαμηλότερων διεθνών τιμών. Σήμερα ανακοινώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα της Cenergy, της θυγατρικής του ομίλου Βιοχάλκο που δραστηριοποιείται στους σωλήνες και τα καλώδια και επωφελείται από τις μεγάλες επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση.

To άρθρο Πως έγινε μπούμερανγκ ο νόμος Τσίπρα για Κασσελάκη, ο κρητικός γάμος, η Entersoft και οι αρχές της Κεφαλαιαγοράς, το δυσάρεστο σενάριο για τηλεπικοινωνιακούς ομίλους και πως θα βρείτε τα νέα deals δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button