Επικαιρότητα

Ποιο είναι το επάγγελμα που καταγράφει ποσοστό ανεργίας μόλις στο 1,78%

Στο 1,78% κινείται μόλις η ανεργία στον κλάδο των Γεωγράφων, αποτυπώνοντας την πλεονεκτική θέση τους στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρακολουθεί τακτικά, η Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας, η ανεργία για τον μήνα Ιούνιο κινείται στο 1,78%, αφού μόλις 35 Γεωγράφοι καταγράφονται στην επίσημη πλατφόρμα εύρεσης ανέργων της Δ.Υ.Π.Α. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός πτυχιούχων Γεωγράφων ανέρχεται συνολικά σε 1966.

Τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, συγκρινόμενα με τον γενικό δείκτη ανεργίας της χώρας, που κινείται στο 10,8% (Απρίλιος 2024, ΕΛΣΤΑΤ). Παράλληλα, παρουσιάζουν πτωτική πορεία, τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτους αριθμούς, συγκριτικά με τα αντίστοιχα στοιχεία του περασμένου Ιανουαρίου, όπου ο αριθμός ανέργων έφτανε τους 38 και το ποσοστό το 1,96% αντίστοιχα.

Η κατανομή τους ανά περιφέρεια καταγράφει μεγάλη πτώση στην Αττική με 13 ανέργους (αντί 15 τον Ιανουάριο 2024) και στην Μακεδονία με 2 ανέργους (αντί 5 τον Ιανουάριο 2024). Σταθερός διατηρείται ο αριθμός ανέργων σε Θράκη (3), Θεσσαλία (2) και Στερεά Ελλάδα (4). Αντίθετα, μικρή αύξηση παρατηρείται σε Πελοπόννησο (4 αντί 3 τον Ιανουάριο 2024) και Κρήτη (2 αντί 1 τον Ιανουάριο 2024). Την ίδια στιγμή μηδενική παραμένει η ανεργία των Γεωγράφων σε Ήπειρο, Ιόνια Νησιά και Νότιο Αιγαίο.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας (Ε.ΓΕΩ.) Γιώργος Μεταξάκης δηλώνει ικανοποιημένος από την αποτύπωση των δεδομένων επισημαίνοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα αποδίδονται στις συντονισμένες ενέργειες της Ε.ΓΕΩ. όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και στην εξαιρετική ακαδημαϊκή δουλειά που γίνεται αθόρυβα, στα δύο Τμήματα Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Αθήνα) και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Μυτιλήνη) αντίστοιχα, που παρέχουν στην κοινωνία άρτια καταρτισμένους επιστήμονες, που καταφέρνουν να βρουν την θέση τους στην αγορά εργασίας.

Ο ίδιος σημειώνει, ωστόσο, πως δεν παραβλέπεται η παρουσία ζητημάτων που συχνά «υποκρύπτονται» από την επίσημη καταγραφή της ανεργίας, όπως η ετεροαπασχόληση, η υποκαταγραφή κ.α. Για το λόγο αυτό, ο σχεδιασμός για την ενίσχυση της θέσης του επαγγέλματος στην αγορά εργασίας, συνεχίζεται απρόσκοπτα. Εξάλλου, τονίζει ότι, έστω και ένας άνεργος Γεωγράφος είναι σημαντικός παράγοντας που καθιστά επιβεβλημένη τη συνέχεια της προσπάθειας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button