Υγεία & Διατροφή

Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία δηλώνουν διατεθειμένες να συσφίξουν τις σχέσεις τους και ενοχλημένες από τις δηλώσεις Τραμπ

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία δηλώνουν διατεθειμένες να συσφίξουν την διπλωματική, αμυντική και οικονομική συνεργασία τους στο πλαίσιο του λεγόμενου τριγώνου της Βαϊμάρης. Αυτό προκύπτει τόσο από τις διαδοχικές επισκέψεις του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ στο Παρίσι και στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με το πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όσο και από την χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στο Κάστρο της Σελ, λίγο έξω από το Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων οι τρεις χώρες εξεφρασαν την πρόθεσή τους να εξακολουθήσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, αλλά και την ενόχλησή τους από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ – αν και όταν κάποιο εξ αυτών δεχτεί εξωτερική επίθεση – δεν είναι δεδομένη, και ότι θα εξαρτάται από το αν το ύψος των αμυντικών δαπανών του είναι επαρκές. Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε χθες ότι «η σχετικοποίησή της αλληλεγγύης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη», ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τραμπ, ανέφερε πως αν η άμυνα της Ευρώπης εξαρτάται αποκλειστικά από την καλή θέληση των ΗΠΑ «τότε αργά η γρήγορα θα μπορούσε να υπάρξει μία καταστροφή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρον απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Τραμπ και επικέντρωσε την προσοχή του στο γεγονός ότι μετά την κυβερνητική αλλαγή η Πολωνία επιστρέφει στην Ευρώπη.

«Καλωσόρισες και πάλι», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, υποδεχόμενος τον Πολωνό πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ στο Μέγαρο Ηλυσίων και πρόσθεσε: «Θέλω να βεβαιώσω για τη φιλία μας και να εκφράσω τη χαρά μου που σε ξανασυναντώ και που μπορούμε να έχουμε, μέσω εσού και της κυβέρνησής σου,  έμπιστους, φιλοευρωπαίους εταίρους, ξεκάθαρους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη «ενίσχυσης» της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ιδίως σε σχέση με την «παροχή στρατηγικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Ουκρανία». «Αυτό θα καταστήσει επίσης δυνατό να γίνει η Ευρώπη δύναμη ασφάλειας και άμυνας συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, ευρωπαϊκός πυλώνας της Ατλαντικής Συμμαχίας», πρόσθεσε.

Από πλευράς του ο Ντόναλντ Τουσκ επικαλούμενος τους «Τρεις Σωματοφύλακες» του Αλέξανδρου Δουμά, εξέφρασε την άποψη, ότι «η φιλοσοφία στην οποία βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ήταν ένας για όλους, όλοι για έναν» και διαβεβαίωσε πως «μαζί με τη Γαλλία είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης».

Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι «η ασφάλεια ζωής μας και ότι το ένας για όλους και όλοι για ένα εξακολουθεί να ισχύει, ενώ ο Γάλλος ομόλογός της Στέφαν Σεζουρνέ ανεφερε ότι «χρειαζόμαστε μια δεύτερη ασφάλεια ζωής, όχι ως αντικατάσταση, όχι κατά του ΝΑΤΟ, αλλά συμπληρωματική» σε αυτόν τον οργανισμό. Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν τέλος χθες σε ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρουν ότι κοινός στόχος τους είναι να ενισχύσουν την ενότητα της ΕΕ και να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button