ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο – Galaksias Portal News

Στο 3,1% μειώθηκε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 2,9% ενώ οριακά πάνω από το αναμενόμενο αυξήθηκε ο δομικός πληθωρισμός.

Η εξέλιξη αυτή, αναμένεται ότι θα βαρύνει στην απόφαση της Fed σχετικά με το πότε θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, θέτοντας ταυτόχρονα υπό αμφισβήτηση τις προσδοκίες των αγορών για μια πρώτη μείωση τον Μάιο, όπως επισημαίνουν οι FT.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg όσο και εκείνοι που απάντησαν στη WSJ είχαν προβλέψει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα έπεφτε τον Ιανουάριο στο 2,9%, από 3,4% τον Δεκέμβριο.

Ο δομικός πληθωρισμός, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αξιωματούχων, διατηρήθηκε στο 3,9% όσο και τον Δεκέμβριο.

Πως αντέδρασαν οι αγορές

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν κατακόρυφα, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν υψηλότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση του διετούς ομολόγου, η οποία κινείται παράλληλα με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, αυξήθηκε κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,62%.

Η απόδοση του 10ετούς δείκτη αναφοράς αυξήθηκε κατά 0,11 ποσοστιαίες μονάδες.

Το δολάριο, του οποίου οι κινήσεις επηρεάζονται από τις αλλαγές στις προσδοκίες σε σχέση με την εξέλιξη των επιτοκίων, αυξήθηκε κατά 0,4% στις διαπραγματεύσεις, αντιστρέφοντας μια προηγούμενη πτώση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον S&P 500 διεύρυναν τις προηγούμενες απώλειες για να πέσουν περισσότερο από 1%, ενώ εκείνα που παρακολουθούν τον βαρύ τεχνολογικό Nasdaq 100 μειώθηκαν κατά 1,6% πριν από το άνοιγμα στη Ν. Υόρκη.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 19-20 Μαρτίου, στην οποία θα δημοσιεύσει την τελευταία της έρευνα «dot plot» που δείχνει τις προβλέψεις των αξιωματούχων για τα επιτόκια, τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button