ΕνημέρωσηΟικονομία

Τέλος χρόνου για διορθώσεις στο Ε9 – Μέχρι τα μέσα Απριλίου αναρτώνται τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Λήγει σήμερα (08.03.24) η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κάνουν διορθώσεις στο Ε9, σε περίπτωση που είχαν αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση τους το 20223.

Η ίδια προθεσμία λήγει και για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων επιθυμούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις λαθών σε δηλώσεις που έχουν ήδη υποβάλλει στο Ε9. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το αργότερο κατά το πρώτο 15θημερο του Απριλίου θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καθώς φέτος η προθεσμία εξόφλησης της πρώτης δόσης λήγει στις 30 του επόμενου μήνα.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις. Κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ με την τελευταία να εξοφλείται στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Από του χρόνου, όπως προβλέπει διάταξη νόμου η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, οι δόσεις εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ αυξάνονται σε 12 με την πρώτη έως το τέλος Μαρτίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Η σημερινή προθεσμία αφορά τους φορολογούμενους που έχουν διαπιστώσει λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους καθώς και όσους είχαν την οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το περασμένο έτος (αγόρασαν ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά , πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους).

Τα συνηθέστερα λάθη σχετίζονται με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button