Επικαιρότητα

Πράσινο φως από το ΣτΕ για τον «Προσωπικό Αριθμό» του πολίτη

Νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η «διαδικασία έκδοσης και χορήγησης του «Προσωπικού Αριθμού» του πολίτη που θα διευκολύνει στις συναλλαγές με τους φορείς του δημόσιου τομέα.

Ο «ΠΑ» θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα χρειάζεται να γνωρίζουν και να θυμούνται οι πολίτες και δεν θα χρειάζεται πλέον ο αριθμός του ΑΦΜ ή του ΑΜΚΑ ή της αστυνομικής ταυτότητας, κ.λπ.

Ωστόσο, ο «ΠΑ», οποίος έχει νομοθετηθεί από το 2020 (νόμος 4727/2020 περί ψηφιακής διακυβέρνησης) με στόχο να περιοριστεί δραστικά η γραφειοκρατία, δεν θα καταργεί τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου που έχουν οι φορολογούμενοι, ο οποίος αποτελεί τον βασικό πυλώνα του «ΠΑ».

Ειδικότερα, το Ε΄Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 60/2024 γνωμοδότησή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ανθή Σπανού) έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη «διαδικασία έκδοσης και χορήγησης του «ΠΑ», μέτρα και εγγυήσεις για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» και έκανε επτά νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας «ο «ΠΑ» ο οποίος είναι προδήλως χρηστικός και για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν θα έχουν πλέον την υποχρέωση απομνημόνευσης πολλών αριθμών ταυτοποίησης και διατήρησης αντίστοιχων πιστοποιητικών, θα τηρείται μόνο σε ένα κεντρικό σημείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής διακυβέρνησης, η οποία αποτελεί την αρμόδια αρχή για να επιβεβαίωση της ταυτότητας των πολιτών, περιλαμβάνει τα στοιχεία που είναι απολύτως αναγκαία για την επαλήθευση της ταυτότητας του φυσικού προσώπου».

Πώς δημιουργείται ο «ΠΑ»

Ο «ΠΑ» θα αποτελείται από 12 αλφαβητικά στοιχεία, εκ των οποίων τα 9 τουλάχιστον θα είναι αριθμητικά. Για το σχηματισμό του θα χρησιμοποιούνται 3 αλφαβητικά στοιχεία (γράμματα) και στη συνέχεια οι 9 αριθμοί του ΑΦΜ.

Οι αριθμοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι από το μηδέν έως το εννέα και τα αλφαβητικά στοιχεία θα είναι κεφαλαία γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία όμως είναι ομόγραφα στο λατινικό αλφάβητο. Δηλαδή, δεν θα μπορεί για παράδειγμα να είναι τα γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου Γ, Ξ, Ω, κ.λπ.

Για κάθε πολίτη ο «ΠΑ» θα εκδίδεται μια μόνο φορά, θα είναι μοναδικός και δεν θα μεταβάλλεται εν ζωή. Ακόμη, θα εκδίδεται και θα χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και θα απενεργοποιείται μετά τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.

Τέλος, οι πολίτες πριν από την έκδοση του «ΠΑ» θα μπορούν να επιλέξουν τα 2 από τα 3 αλφαβητικά στοιχεία (γράμματα) που προβλέπονται για τη δημιουργία του, όπως μπορούν να επιλέξουν και τα 2 αλφαβητικά στοιχεία για τα ανήλικα προστατευόμενα μέλη τους. Σε αντίθετη περίπτωση τα ψηφία θα παραχθούν τυχαία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button