ΕνημέρωσηΟικονομία

Δεν αναμένεται μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ πριν τον Ιούνιο, παρά τη μείωση του πληθωρισμού το Μάρτιο – Galaksias Portal News

Η τάση μείωσης των ρυθμών πληθωρισμού συνεχίζεται στη Γερμανία, καθώς η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 2,2% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τις οποίες έκανε σήμερα (02.04.24) η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία με βάση μια προκαταρκτική εκτίμηση.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του παρόχου δεδομένων Bloomberg ανέμεναν τη μείωση αυτού του ποσού σύμφωνα με τους εθνικούς υπολογισμούς (CPI). Τον Φεβρουάριο, τα αγαθά και οι υπηρεσίες στην Γερμανία κόστιζαν 2,5% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Ο πυρήνας του πληθωρισμού έχει επίσης μειωθεί, αλλά μόνο ελαφρώς.

Τώρα βρίσκεται στο 3,3% για το έτος. Μεταξύ άλλων, αυτό δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, οι οποίες έχουν μειωθεί εξαιρετικά απότομα. Οι τιμές των τροφίμων επίσης δεν περιλαμβάνονται στην εξίσωση, καθώς δεν έχουν αυξηθεί τόσο απότομα πρόσφατα, σημειώνει η Handelsblatt.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι ποσοστό πληθωρισμού 2%. Ο στόχος αυτός έρχεται όλο και πιο κοντά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2,4%, ισχυρότερος από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Στην Ιταλία, το επιτόκιο ήταν κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για κάποιο χρονικό διάστημα: τον Μάρτιο, ήταν 1,3%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η προοπτική μιας επικείμενης επιστροφής σε ρυθμούς πληθωρισμού κοντά στο 2% είναι πιθανό να ωθήσει την ΕΚΤ να ξεκινήσει σύντομα μια ανάκαμψη των επιτοκίων. Η απόφαση για τα επιτόκια τον Ιούνιο θεωρείται η πιθανή ημερομηνία για την πρώτη μείωση των επιτοκίων. Πριν από αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 11 Απριλίου (σ.σ. η επόμενη νομισματική συνάντηση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 6 Ιουνίου).

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και άλλοι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν αποκλείσει εντελώς ένα πρώτο βήμα προς τα κάτω ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Παρ ‘όλα αυτά, θα ήταν μια μεγάλη έκπληξη: ούτε ένας από τους εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν το περιμένει.

Σύμφωνα με τον Ούλριχ Βόρτμπεργκ (Ulrich Wortberg) της Landesbank Helaba, τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα πρέπει να «επιβεβαιώσουν τους εκπροσώπους της ΕΚΤ στην εκτίμησή τους να μην αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια πολύ γρήγορα».

Συνολικά, ωστόσο, τα στοιχεία δεν συνηγορούν κατά της μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο. Για τον Ούλριχ Κάτερ (Ulrich Kater) της Dekabank, η έναρξη της ανάκαμψης των επιτοκίων τον Ιούνιο «γίνεται όλο και πιο πιθανή».

Λιγότερες εταιρείες σχεδιάζουν αυξήσεις τιμών

Μια πρόσθετη ένδειξη μιας σταθερής μείωσης του πληθωρισμού δόθηκε από το Ινστιτούτο Ifo σήμερα (02.04.24). Ερευνά τις εταιρείες κάθε μήνα σχετικά με τις προσδοκίες τους για τις τιμές. Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό των εταιρειών που μπορούν να προβλέψουν αύξηση των τιμών συνεχίζει να μειώνεται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το λιανικό εμπόριο και τη γαστρονομία.

Στις αρχές του έτους, οι επιχειρήσεις εστιατορίων έπρεπε να αντιμετωπίσουν την επιστροφή του συντελεστή ΦΠΑ από επτά σε 19%. Αυτό έγινε αισθητό από τους επισκέπτες τους με τη μορφή υψηλότερων τιμών. Αυτή η επίδραση ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που προκάλεσε προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο. Τώρα φαίνεται να έχει τελειώσει σε μεγάλο βαθμό.

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται και είναι πιθανό να πέσει κάτω από το όριο του δύο τοις εκατό το καλοκαίρι», προβλέπει ο Τίμο Βόλμερχόιζερ (Timo Wollmershäuser), ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις οικονομικές υποθέσεις στο Ινστιτούτο Ifo. «Από γερμανικής πλευράς, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια σύντομα».

Ο πυθμένας θα μπορούσε να επιτευχθεί προς το παρόν

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται σταθερά και σύντομα θα πέσει κάτω από το 2%. Ο Μίκαελ Χάιζε (Michael Heise) του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων HQ Trust, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι η πτώση στο 2,2% «ήταν πιθανώς το χαμηλό σημείο ανάπτυξης το 2024». Ο Χάιζε αναφέρει ως λόγο τις επίμονα υψηλές αυξήσεις τιμών για τους παρόχους υπηρεσιών. «Αυτό αντανακλά κυρίως το υψηλότερο μισθολογικό κόστος».

Στην πραγματικότητα, η μόνη αόριστα προβλέψιμη δυναμική των μισθών είναι μια σημαντική επιφύλαξη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Πρόσφατα, η αύξηση των συλλογικών μισθών έχει επιβραδυνθεί κάπως. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πάνω από τέσσερα τοις εκατό, το οποίο είναι πέρα από τα επίπεδα με τα οποία οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες αισθάνονται άνετα όσον αφορά τη σταθερότητα των τιμών. Ως εκ τούτου, θέλουν περισσότερες αποδείξεις ότι οι μισθολογικές πιέσεις υποχωρούν.

To άρθρο Γερμανία: Δεν αναμένεται μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ πριν τον Ιούνιο, παρά τη μείωση του πληθωρισμού το Μάρτιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button