Επικαιρότητα

Η Ελλάδα πάει κόντρα και στη Σερβία, ψήφισε υπέρ του Κοσόβου – Galaksias.com

Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισε υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου, με ψήφους 131 υπέρ και 129 κατά. Υπήρξαν 11 αποχές και μια σφοδρή βέβαια αντίθεση της Σερβίας. Την σχετική εισήγηση έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, κάτι που φέρνει και πάλι τη χώρα μας σε κόντρα με μια ακόμα ομόδοξη χώρα. Οι Έλληνες Βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της πρότασης είναι οι Ντόρα Μπακογιάννη, Άννα Ευθυμίου, Γιώργος Σταμάτης και Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Κατά ψήφισε Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απείχαν οι Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας, Biljana Pantic Pilja (Μπιλιάνα Πάντιτς Πίλια) αντιτάχθηκε έντονα στην έκθεση, επισημαίνοντας ότι η ίδρυση της Κοινότητας Σερβικών Δήμων εξακολουθεί να αποτελεί ανεκπλήρωτη υποχρέωση εκ μέρους του Κοσσυφοπεδίου.
«Εάν επιτρέψετε στο λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης χωρίς προηγούμενη ίδρυση της Κοινότητας Δήμων Σερβικής Πλειοψηφίας – η Κοινότητα Δήμων Σερβικής Πλειοψηφίας δεν θα ιδρυθεί ποτέ», είπε ο Πίλγια, από τους κυβερνώντες προοδευτικούς της Σερβίας.

Η εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόρα Μπακογιάννη, της οποίας η χώρα, η Ελλάδα, είναι ένα από τα πέντε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο, συνέταξε τη «καταστατική γνωμοδότηση» που συνιστά την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζοντας ότι «θα οδηγούσε στην διασφάλιση της πρόσβασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε όλους όσους βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του Κοσσυφοπεδίου».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button