Επικαιρότητα

«Προθέρμανση» ΠΑΣΟΚ ενόψει της κατάθεσης Ανδρουλάκη με μπαράζ τροπολογιών

Above Article Content Ad

Προθέρμανση για την αυριανή (30.09.2022) κατάθεση του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη, στην εξεταστική επιτροπή που ερευνά το θέμα της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ, επιχειρεί σήμερα στην Ολομέλεια το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όπου υπάρχουν ρυθμίσεις για την ΕΥΠ, την συμμετοχή της ΑΔΑΕ και της εισαγγελίας στο θέμα των παρακολουθήσεων για εγκληματικές ενέργειες ή ζητημάτων εθνικής ασφαλείας, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέθεσε τρεις τροπολογίες. Όλες τους έχουν ως αφετηρία την επαναφορά της ΕΥΠ στην προηγούμενη λειτουργία της, πριν την υπαγωγή της στον πρωθυπουργό.

Με την πρώτη τροπολογία ζητείται η επαναφορά της ΕΥΠ στην υπαγωγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με στόχο, όπως αναφέρεται, να αποκατασταθεί το κύρος της ΕΥΠ και να αποκοπεί η σχέση της με τον στενό πυρήνα του επιτελικού Κράτους. Να υπάρχει υπουργική ευθύνη και όχι αυτή να μετακυλίεται σε μετακλητούς υπαλλήλους του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η δεύτερη προτεινόμενη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αφορά στον ρόλο της ΑΔΑΕ ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επεκτείνοντας στις περιπτώσεις αυτές τη δυνατότητα γνωστοποίησης της επιβολής του μέτρου αυτού στους θιγόμενους, κάτι που σημειώνεται ίσχυε ανελλιπώς από το 1994 έως το 2021, όταν η ΑΔΑΕ αποψιλώθηκε από αυτή την αρμοδιότητα που είχε.

Η τρίτη τροπολογία, είναι σχετική με τα στοιχεία που θα πρέπει να περιέχει η διάταξη της άρσης του απορρήτου και αφορά στη θεμελίωση όχι μόνο κατ’ όνομα αλλά και εν τοις πράγμασι του αποφασιστικού ρόλου της εισαγγελικής αρχής, με την αναγραφή της αιτιολογίας της άρσης του απορρήτου αδιακρίτως στις περιπτώσεις διακρίβωσης εγκλημάτων και της εθνικής ασφαλείας.

Η συζήτηση των τριών τροπολογιών στην Ολομέλεια, αναμένεται ότι θα δώσει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ την δυνατότητα να ανεβάσουν τους τόνους και θέσουν το θέμα στο επίκεντρο της ημερήσιας ατζέντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Article inline ad #5

Πηγή

Below Article Content Ad

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger