ΕνημέρωσηΟικονομία

«Στον αέρα» η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τροποποίηση του Ε9 – Galaksias Portal News

«Στον αέρα» βρίσκεται και επισήμως από σήμερα, Δευτέρα (15.4.2024) η ηλεκτρονική πλατφόρμα τροποποιητικής δήλωσης του εντύπου Ε9, όπως είχε προαναγγείλει η ΑΑΔΕ, ανοίγοντας «παράθυρο» για μειωμένες χρεώσεις ΕΝΦΙΑ.

Διορθώνοντας πιθανά λάθη και παραλείψεις στο Ε9 οι φορολογούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να μειώσουν τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ, προτού η ΑΑΔΕ προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση.

Σημειώνεται πως στη συνέχεια ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί σε δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ, έως και την 28η Φεβρουαρίου 2025. Γενικά, οι τρόποι πληρωμής που παρέχονται για τον ΕΝΦΙΑ φέτος, είναι:

  • εφάπαξ
  • σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση έως τις 30 Απριλίου 2024
  • σε έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, με συμμετοχή στην πάγια ρύθμιση οφειλών
  • σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Εφάπαξ εξόφληση ΕΝΦΙΑ

Έτσι, οι φορολογούμενοι που έχουν εκκρεμείς επιστροφές φόρου αλλά δεν επιθυμούν να υπάρξει συμψηφισμός με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο ακινήτων έως την Παρασκευή 19 Απριλίου.

Αν δεν γίνει εφάπαξ εξόφληση, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η ΑΑΔΕ θα συμψηφίσει επιστροφές φόρων με οφειλές ΕΝΦΙΑ.

Για να μην συμβεί αυτό και για να λάβουν οι φορολογούμενοι άμεσα τις επιστροφές φόρου θα πρέπει να υπάρξει εξόφληση έως:

  • 18 Απριλίου 2024 για πληρωμή μέσω web banking ή
  • 19 Απριλίου 2024 για πληρωμή μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.

Τα βήματα για να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ

Για να διορθωθούν τα στοιχεία του Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν δέκα βήματα:

  1. Να επιλεγεί το έτος υποβολής Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας και η δημιουργία δήλωσης Ε9 για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής κατάστασης.
  2. Να εισαχθεί/ μεταβληθεί/διαγραφεί ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  3. Εάν εισαχθεί ακίνητο, πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης να γίνει γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  4. Εάν υπάρξει μεταβολή ακινήτου, πρέπει να τροποποιηθούν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλεγεί, θα πρέπει να συμπληρωθούν τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  8. Οποιαδήποτε ενέργεια και αν γίνει θα πρέπει να αποθηκευτεί προσωρινά.
  9. Όταν ολοκληρωθούν οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης, πρέπει να υπάρξει έλεγχος το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  10. Επιλογή οριστικής υποβολής της δήλωσης Ε9 και εφόσον το επιθυμεί ο φορολογούμενος, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button