Υγεία & Διατροφή

Προκαταρκτική εξέταση σε βάρος φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης: Τι αναφέρουν δικηγόροι – ΧανιάΤην έκπληξη τους δηλώνουν δικηγόροι, αναφορικά με το περιστατικό που αφορά σε 8 φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίοι «βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες, όπως το κακούργημα της αρπαγής και η διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας»

Την έκπληξη τους δηλώνουν δικηγόροι, πρώην και νυν μέλη ΔΣ Δικηγορικών Συλλόγων, αναφορικά με το περιστατικό που αφορά σε 8 φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίοι «βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες, όπως το κακούργημα της αρπαγής και η διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, για μια παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων στον Κοσμήτορα Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης σχετικά με ζητήματα συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Συγκεκριμένα, διότι καθηγητής της Σχολής κατέβαζε αφίσες που είχαν κολλήσει φοιτητές και τους απειλούσε με πειθαρχικές ποινές, ενώ ακολούθως ο Κοσμήτορας της Σχολής κάλεσε φοιτητή για παροχή εξηγήσεων για αφισορρύπανση».

Αναλυτικά το κείμενο:

«Όσοι και όσες νομικοί υπογράφουμε αυτή τη δήλωση εκφράζουμε την έκπληξη και την ανησυχία μας για το ότι 8 φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, εκλεγμένα μέλη διοικητικών συμβουλίων και Πρόεδροι των φοιτητικών τους συλλόγων, βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες, όπως το κακούργημα της αρπαγής και η διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, για μια παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων στον Κοσμήτορα Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης σχετικά με ζητήματα συνδικαλιστικών ελευθεριών και συγκεκριμένα διότι καθηγητής της Σχολής κατέβαζε αφίσες που είχαν κολλήσει φοιτητές και τους απειλούσε με πειθαρχικές ποινές, ενώ ακολούθως ο Κοσμήτορας της Σχολής κάλεσε φοιτητή για παροχή εξηγήσεων για «αφισορρύπανση».

Το άρθρο 322 ΠΚ (αρπαγή) για το αδίκημα του οποίου έχουν κληθεί ως ύποπτοι οι 8 φοιτητές, αποσκοπεί στον κολασμό συμπεριφορών μακρόχρονης απαγωγής και στέρησης ελευθερίας και προστασίας της πολιτείας, πράξεων δηλαδή ιδιαίτερης κοινωνικής απαξίας, όπως η με τη βία κράτηση ομήρων για λύτρα, ληστείες τραπεζών με κράτηση ομήρων ή αρπαγή γυναικών προς εξαναγκαστική σεξουαλική ή άλλη εκμετάλλευσή τους. Τυχόν εφαρμογή αυτών των διατάξεων στην περίπτωση μίας συνδικαλιστικής κινητοποίησης, πέραν του ότι παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια αναλογικότητας, οδηγεί στην εξίσωση εντελώς ανόμοιων και ασύμμετρων κοινωνικών συμπεριφορών και συκοφαντεί βάναυσα τις φοιτητικές κινητοποιήσεις εξισώνοντάς τις με βαριές εγκληματικές πράξεις. Αφενός υποτιμά την απαξία των συμπεριφορών κατά των οποίων πράγματι στρέφονται οι διατάξεις αυτές, αφετέρου, και κυρίως, αναδεικνύει μια ανησυχητική οπτική για τα όρια άσκησης θεμελιωδών και συνταγματικώς προστατευόμενων δικαιωμάτων όπως η συνδικαλιστική ελευθερία.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το ότι η προκαταρκτική εξέταση εκκίνησε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της ίδιας της Υπουργού Παιδείας με αφορμή δημοσιεύματα και χωρίς καν τα ακαδημαϊκά αρμόδια όργανα του Πολυτεχνείου Κρήτης να θέσουν ποτέ τέτοιο ζήτημα. Μια έξωθεν παρέμβαση που μετέφερε στο χώρο της ποινικής διερεύνησης μια υπόθεση φοιτητικών διεκδικήσεων, αυτομάτως δημιουργεί αλγεινή εντύπωση ως προς τις στοχεύσεις και τους σκοπούς της. Και μόνο το ενδεχόμενο να διωχθούν ποινικώς 8 νέοι και νέες, φοιτητές και εκλεγμένοι συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, και δη για αδικήματα που επισύρουν πολυετή κάθειρξη, ακριβώς για την συνδικαλιστική τους πρακτική, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σηματοδοτεί μία επικίνδυνη αντιδημοκρατική διολίσθηση και έναν τρομακτικό περιορισμό των παραδεδεγμένων ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Θανάσης Καμπαγιάννης μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Γιάννα Κούρτoβικ πρ. μέλος Δ.Σ. ΔΣΑ

Δημήτριος Λυρίτσης μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Κώστας Παπαδάκης πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Βασίλης Παπαστεργίου πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α., μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη

Δημήτρης Σαραφιανός μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Αγγελική Σεραφείμ πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Θεόδωρος Συμεωνίδης πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.

Χαράλαμπος (Μπάμπης) Κουρουνδής πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.

Γεώργιος Λογοθέτης πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.

Ευκλείδης Μακρόγλου πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.

Καλλιθέα (Έλλη) Μέλλιου μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.

Χρήστος Μπακέλλας πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.

Βασίλης Τσιγαρίδας μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.

Μανώλης Παπαδομανωλάκης μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Χ.

Μανόλης Ατσαλής πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.

Οδυσσέας Καλομοίρης Μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.

Χάρης Λαγουδάκης Χρονάκης μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.

Γιάννης Λεβέντης πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.

Θεόδωρος Τερζάκης πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.

Μιχάλης Σαρχιανάκης πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η».

*Το κείμενο είναι ανοιχτό προς υπογραφή από δικηγόρους και νομικούς εδώ

(Κεντρική Φωτογραφία Αρχείου)


πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger