ΑθλητικάΕνημέρωση

Καταγγελίες για το κράτος δικαίου οφείλουν να είναι τεκμηριωμένες και αντικειμενικές – Galaksias Portal News

«Καταγγελίες για το κράτος δικαίου οφείλουν να είναι τεκμηριωμένες και αντικειμενικές», τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, σε σχετική συζήτηση που διεξήχθη για τα πορίσματα της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην ΕΕ παρουσία ου Ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «με αφορμή τις αναφορές που έγιναν από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες σε βάρος της Ελλάδας, η κ. Βόζεμπεργκ επισήμανε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των 20 κορυφαίων δημοκρατιών στον κόσμο, ενώ η φετινή έκθεση της Κομισιόν αναγνωρίζει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ισότητας, για τον καλύτερο οικονομικό έλεγχο των κρατικών λειτουργών και την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ είπε ότι «όσοι καταγγέλλουν παραβιάσεις του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη οφείλουν να παραθέτουν σοβαρά και συγκεκριμένα στοιχεία και να μιλούν με αντικειμενικότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης, όπως απαιτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες».

Δείτε το βίντεο

 

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης της κ. Βόζεμπεργκ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου είναι το αμερόληπτο θεσμικό εργαλείο μας για την αξιολόγηση της προόδου κάθε κράτους μέλους στα ζητήματα ποιότητας της δημοκρατίας.

Η φετινή έκθεση αναγνωρίζει σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και αναδεικνύει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση της διαφάνειας, της ισότητας, για τον καλύτερο οικονομικό έλεγχο των κρατικών λειτουργών και την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Η χώρα μου σήμερα κατατάσσεται μεταξύ των 20 κορυφαίων δημοκρατιών σύμφωνα με το δείκτη δημοκρατίας 2023.

Ως προς το κείμενο για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων στην Ελλάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διαμαρτυρήθηκε έντονα για αόριστες αναφορές και για την αδικαιολόγητη ευθεία παρέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Συνάδελφοι,

Θέματα προς βελτίωση στα κρίσιμα θέματα δημοκρατίας παρατηρούνται σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης. Γι’ αυτό, όταν είμαστε καταγγελτικοί για παραβιάσεις του κράτους δικαίου, έχουμε υποχρέωση να παραθέτουμε επίσημα στοιχεία. Οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν από εμάς αντικειμενικότητα με υψηλό αίσθημα ευθύνης».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button