ΕνημέρωσηΟικονομία

Πως και πότε θα εφαρμοστεί το σύστημα ανταμοιβής για τους πιο αποδοτικούς υπαλλήλους

Σύστημα μπόνους (σ.σ. ανταμοιβής) σε όλο το δημόσιο τομέα ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών για το 2025, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την καταβολή μπόνους στους πιο αποδοτικούς υπαλλήλους όλου του δημοσίου τομέα αναμένεται να εγκριθεί σε επόμενο υπουργικό συμβούλιο (όχι σε εκείνο της Τετάρτης 27ης Μαρτίου) και να τεθεί σε ισχύ το 2025 (αφού ψηφιστεί εντός του τρέχοντος έτους).

Κύκλοι του ΥΠΕΣ με τους οποίους ήλθε σε επαφή το newsit.gr αναφέρουν  πως στις αρχές του 2025 θα γίνει για πρώτη φορά η επιλογή των στόχων από κάθε οργανική μονάδα του Δημοσίου και εφόσον επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι ως το τέλος του ίδιου έτους, θα καταβληθούν αμέσως μετά, δηλαδή στις αρχές του 2026 τα μπόνους στους υπαλλήλους οι οποίοι έφεραν σε πέρας τους στόχους αυτούς.

Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, δηλαδή στις αρχές του 2026 θα επιλεγούν οι νέοι στόχοι ανά οργανική μονάδα και εφόσον επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι έως το τέλος του 2026, θα καταβληθούν τα μπόνους στους δικαιούχους υπαλλήλους στις αρχές του 2027.

Ως «βάση» του εν λόγω συστήματος θα είναι εκείνο που ήδη εφαρμόζεται σε ορισμένες μεμονωμένες υπηρεσίες του δημοσίου (πχ υπάλληλοι που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»).

Σύμφωνα με αυτό «η ανταμοιβή υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης, δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) και την αντίστοιχη του άρθρου 155 του ν. 4472/2017 (Α’ 74), δεν μπορεί να υπερβαίνει, ανά έτος, το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών».

Με άλλα λόγια το μπόνους θα φτάνει ακόμη και το 15% του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης.

Το μπόνους, θα συνδεθεί με το νέο σύστημα αξιολόγησης των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου με βάση στόχους.

Σημειώνεται πάντως πως το ετήσιο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2024 προέβλεπε χαρακτηριστικά «επέκταση του συστήματος στοχοθεσίας – αξιολόγησης σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου» βάσει του νόμου 4940/2022.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button