ΕνημέρωσηΟικονομία

Ανοίγει ο δρόμος για τη διάθεση μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ – Galaksias Portal News

Ανοίγει ο δρόμος για την αποεπένδυση του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αναμένεται στις αρχές Μαρτίου του 2024. Τις εξελίξεις δρομολογεί η εισήγηση της Bank of America στο ΤΧΣ, το βράδυ της Πέμπτης (15.2.2024), να προχωρήσει η πώληση μετοχών της Πειραιώς, την οποία ενέκρινε σε συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Την εβδομάδα που έρχεται κυβέρνηση και ΤΧΣ αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το ύψος των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που θα διαθέσει το ΤΧΣ, το οποίο κατέχει συνολικό ποσοστό 27%, καθώς και για την τιμή διάθεσης. Η Bank of America θα υποβάλει τη σχετική εισήγησή της στο ΤΧΣ την ερχόμενη Πέμπτη (22.2.2024), το αργότερο Παρασκευή (23.2.2024) και ακολούθως θα αρχίσουν να ετοιμάζονται τα στοιχεία για το Ενημερωτικό Δελτίο που θα κατατεθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για την Τράπεζα Πειραιώς είναι ισχυρό, όπως διαπιστώθηκε από τις παρουσιάσεις της Διοίκησης της τράπεζας στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, αλλά και από την ανταπόκριση των αναλυτών στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα την Τετάρτη στις 14 Φεβρουαρίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε ότι η διατηρήσιμη υψηλή κερδοφορία και τα κεφάλαια της Τράπεζας θα δώσουν τη δυνατότητα διανομής μερίσματος του 50% των καθαρών κερδών από το 2025 και μετά. Το ύψος της διανομής μερίσματος το 2024 (από τα κέρδη του 2023, τα οποία ανήλθαν σε περίπου 800 εκατ. ευρώ) θα ανέλθει σε ποσοστό 10% και θα αυξηθεί στο 24% για τα κέρδη του 2024.

Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς παρουσίασε στους αναλυτές και νέους χρηματοοικονομικούς στόχους για την περίοδο 2024-2026. Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ. ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button