Κόσμος

Προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα – Galaksias.com

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση μελών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις αρχές Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.000 Ισραηλινοί, οι εκτεταμένες καταστροφές στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας προκαλούν διεθνή ανησυχία, καθώς χιλιάδες άνθρωποι, ιδίως παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού αναφέρει ότι το ΔΠΔ είναι το κατάλληλο όργανο για να αποδώσει πιθανές ποινικές ευθύνες για πράξεις «είτε της κατοχικής δύναμης είτε των κατεχομένων». Η ανακοίνωση επικαλείται επίσης «πολλές αναφορές των Ηνωμένων Εθνών που περιγράφουν λεπτομερώς πολλά επεισόδια τα οποία θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα υπό τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Το Μεξικό πρόσθεσε ότι παρακολουθεί στενά την εκδίκαση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής, η οποία κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε από το Δικαστήριο να διατάξει τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το Μεξικό «πιστεύει ότι αυτές οι ενέργειες είναι δυνατόν να ανοίξουν τον δρόμο για μια άμεση κατάπαυση του πυρός και να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της διαρκούς ειρήνης στην περιοχή, επί τη βάσει της λύσης των δύο κρατών που συνυπάρχουν εντός ασφαλών και διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button