Κόσμος

Ενήμερος για τον θάνατο Ναβάλνι ο Μπάιντεν – Αναμένεται δήλωσή του – Galaksias.com

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο Μπάιντεν το 2021 είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία πως εάν ο Ναβάλνι πέθαινε στη φυλακή, θα αντιμετώπιζε «καταστροφικές» συνέπειες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Παρασκευή (16/2) ότι αν οι αληθεύουν οι αναφορές για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή, αυτό υπογραμμίζει την «αδυναμία και σήψη» του συστήματος που έχτισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αν επιβεβαιωθεί, είναι μια τρομερή τραγωδία», είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR.

Στο μεταξύ, η σύζυγος του Ναβάντι, Γιούλια Ναβάλνα απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να λογοδοτήσει για τον θάνατο του.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να «θεωρηθεί προσωπικά υπεύθυνος» και να «τιμωρηθεί» για τις κτηνωδίες που διαπράχθηκαν σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι είπε η Γιούλια Ναβάλναγια.

Κάμαλα Χάρις: «Είναι σαφές ότι ο Πούτιν είναι υπεύθυνος»

Ως «δείγμα της βαρβαρότητας» του Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις τον θάνατο του ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι σε ρωσική φυλακή.

«Είναι απολύτως σαφές ότι ο Πούτιν είναι υπεύθυνος», δήλωσε η Κάμαλα Χάρις από την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στην οποία συμμετέχει. Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος έκανε λόγο για «πλήρη αποτυχία» της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς, όπως είπε, έχουν ανακαταληφθεί τα μισά εδάφη που κατείχε η Ρωσία στην αρχή του πολέμου, ενώ η Μόσχα έχει 300.000 θανάτους – πέντε φορές περισσότερους από αυτούς που είχε στο Αφγανιστάν σε δέκα χρόνια – και έχει χάσει τα δύο τρίτα των αρμάτων μάχης της και το ένα τρίτο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία»

Η Κάμαλα Χάρις επαναβεβαίωσε επίσης την αποφασιστικότητα της ίδιας και του προέδρου Τζο Μπάιντεν να συνεχίσουν να στηρίζουν την χώρα στην άμυνά της εναντίον των ρωσικών επιθέσεων: «Πολλοί πίστευαν ότι το Κίεβο θα έπεφτε μέσα σε λίγες ημέρες. Αλλά το Κίεβο εξακολουθεί να στέκεται, χάρη στο θάρρος του ουκρανικού λαού, χάρη στην ηγεσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και χάρη στην υποστήριξη 50 χωρών, με επικεφαλής τις ΗΠΑ», δήλωσε και υποσχέθηκε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Κογκρέσο να εγκρίνει τους πόρους και τα όπλα που χρειάζεται η Ουκρανία. «Αν αποτύχουμε σε αυτό, θα είναι ένα δώρο στον Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά.

Η Κάμαλα Χάρις αναφέρθηκε ακόμη στην «θεμελιώδη βούληση» του Τζο Μπάιντεν οι ΗΠΑ να διατηρήσουν τον ηγετικό τους ρόλο και να υπερασπίζονται τις δημοκρατικές αξίες.

«Υπάρχουν όμως άνθρωποι που αυτό το απορρίπτουν και ισχυρίζονται ότι είναι προς το συμφέρον των Αμερικανών να απομονωθούμε και να συνδεθούμε με δικτάτορες (…) Αυτή η αντίληψη για τον κόσμο είναι επικίνδυνη. Είναι αποσταθεροποιητική, κοντόφθαλμη, θα αποδυνάμωνε τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα υπονόμευε την παγκόσμια σταθερότητα», υπογράμμισε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button