ΕνημέρωσηΠολιτική

Επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το 2024 και πρόσθετη έκπτωση 10% στο ρεύμα από Μάιο έως Σεπτέμβριο – Τα μέτρα Μητσοτάκη για τους αγρότες

Την επέκταση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, «απαντώντας» στις διεκδικήσεις των αγροτών οι οποίοι «φουλάρουν» τις μηχανές για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024. Παράλληλα, ανακοίνωσε και πρόσθετη έκπτωση 10% στο ρεύμα των αγροτών από Μάιο έως Σεπτέμβριο. 

«Εμείς ήμασταν η κυβέρνηση που μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές. Εμείς, δώσαμε πρόσθετη μείωση κατά 50% στον φόρο εισοδήματος στους αγρότες που συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα. Εμείς αποσυνδέσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα των αγροτών καταργώντας το νόμο Κατρούγκαλου», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι την περασμένη Τρίτη δόθηκαν 25,3 εκατ αποζημιώσεων και ακόμα 43 εκατ ευρώ δίνονται από το ευρωπαϊκό αγροτικό αποθεματικό. Για την κρατική αρωγή είπε ότι πρέπει να προσδιοριστεί πρώτα το μέγεθος της ζημιάς.

«Πείτε μου έναν Θεσσαλό που να πληροί τις προϋποθέσεις και να μην έχει πάρει την αποζημίωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος για τα 5.000 έως 10.000 ευρώ και άλλες είναι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

«Την 31η Ιανουαρίου πληρώθηκαν ανασφάλιστοι κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές αρωματικών φυτών ενώ τέλος με τροπολογία που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα προβλέπεται η ρύθμιση των οφειλών στο ρεύμα. Δεν θα πληρώνουν τίποτα!», συμπλήρωσε. 

Δείτε εδώ live την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Προτεραιότα η στήριξη των πληγέντων της Θεσσαλίας

«Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση και έτσι λειτούργησα και στην τελευταία συζήτηση για την Θεσσαλία και θα είναι ευχής έργο να καταλήξουμε σε κάποιες κοινές θέσεις γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμα ότι η πλημμύρα της Θεσσαλίας κατατάσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες πλημμύρες της Ευρώπης. «Σώσαμε ζωές με επάρκεια και αυταπάρνηση στον άνισο πόλεμο με την κλιματική κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, έθεσε δυο προτεραιότητες: να στηριχθούν οι δοκιμαζόμενοι Θεσσαλοί και παράλληλα να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε με σύγχρονο τρόπο τις υποδομές.

Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός της σε βάθος 4ετίας θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ.

«Η μόνιμη αποκατάσταση δεν θα γίνει από την μια στιγμή στην άλλη είπε ακόμα και τίποτα δεν πρέπει να χτιστεί πρόχειρα», σημείωσε. Μίλησε για ένα σύνθετο εγχείρημα με πολλές παρεμβάσεις και τόνισε ακόμα ότι όλα αυτά για να γίνουν απαιτούν την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Έτοιμα όλα τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά

Ο πρωθυπουργός για τα σχολεία είπε ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών και θα είναι καλύτερα σε σχέση με το πως ήταν πριν τον Daniel, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει μαθητής στην Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί τα μαθήματά του.

Όσον αφορά τις αιτήσεις που έχουν γίνει είπε ότι από τις 28.000 λείπουν βασικά δικαιολογητικά. Για τις υποδομές σημείωσε ότι «έως τον Δεκέμβριο είχαν γίνει πάνω από 1500 αυτοψίες. Δεν φοβηθήκαμε ποτέ να βγούμε στο πεδίο και να μιλήσουμε με τους ανθρώπους αλλά και να αντιμετωπίσουμε την οργή τους», υπογράμμισε. 

Έως το τέλος του μήνα το πόρισμα των Ολλανδών – Κάποιοι θα ξεβολευτούν

Αναφέρθηκε και στην διαχείριση των υδάτινων πόρων λέγοντας ότι κάποιοι θα ξεβολευτούν αλλά είναι μια σωστή μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία και έως το τέλος του μήνα θα παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών για την αποκατάσταση της περιοχής.

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα πιο γρήγορα αλλά δεν μπορεί να υποτιμηθεί και η έκταση του φαινομένου. Κινήθηκαν διαδικασίες για μονιμότερες λύσεις και τρίτον χρειάζεται χρόνος και αυτή η τριπλή πραγματικότητα πρέπει να την κοιτάξουμε κατάματα», είπε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

To άρθρο Επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το 2024 και πρόσθετη έκπτωση 10% στο ρεύμα από Μάιο έως Σεπτέμβριο – Τα μέτρα Μητσοτάκη για τους αγρότες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button