Επικαιρότητα

«Δεδομένη η νέα πανδημία, είμαστε απροετοίμαστοι» – Ποια είναι η Ασθένεια Χ – Galaksias.com

Μια νέα πανδημία σαν αυτή του κορωνοϊού  βρίσκεται προ των πυλών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Για ακόμη μια φορά ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι μια άλλη πανδημία έρχεται – και ότι είναι θέμα «πότε κι όχι αν».

Αυτό είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης αυτήν την εβδομάδα. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ έκανε έναν απολογισμό για την πανδημία του κορονοϊού και αναφέρθηκε στο πώς τα εμβόλια άργησαν πάρα πολύ να φτάσουν στις «φτωχότερες χώρες του κόσμου, γεγονός που κατέληξε να κοστίσει ζωές».
Και συνέχισε να ισχυρίζεται ότι οι κακές στιγμές θα έρθουν και πάλι, καθώς θα συμβεί άλλη μια πανδημία και ότι ο κόσμος δεν είναι πραγματικά έτοιμος να την αντιμετωπίσει. «Η επόμενη πανδημία είναι θέμα του πότε, όχι του αν και ο κόσμος είναι απροετοίμαστος», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Μπορεί να προκληθεί από έναν ιό της γρίπης, ή έναν νέο κορονοϊό, ή μπορεί να προκληθεί από ένα νέο παθογόνο που δεν γνωρίζουμε ακόμη, το οποίο είναι αυτό που αναφερόμαστε ως Ασθένεια Χ. Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην Ασθένεια Χ πρόσφατα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο. Χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά τον όρο Ασθένεια Χ το 2018, ως υποκατάστατο για μια άγνωστη ακόμη ασθένεια για την οποία μπορούμε ωστόσο να προετοιμαστούμε», είπε.

«Η Covid-19 ήταν μια ασθένεια Χ – ένα νέο παθογόνο που προκάλεσε μια νέα ασθένεια – αλλά θα υπάρξει μια άλλη ασθένεια Χ, ή μια ασθένεια Υ ή μια ασθένεια Ζ. Και όπως έχουν τα πράγματα, ο κόσμος παραμένει απροετοίμαστος», είπε. Πρόσθεσε ότι αν αύριο συνέβαινε μια άλλη πανδημία, θα αντιμετωπίζαμε «πολλά από τα ίδια προβλήματα» που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας από το 2020 έως το 2022.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button