Κόσμος

Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εκεχειρία στη Γάζα

Σκοπό είναι να αποφευχθεί ένα νέο πιθανό βέτο, μετά την απόρριψη του αμερικανικού σχεδίου απόφασης την Παρασκευή (22/3) δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο AFP.

Υπενθυμίζεται πως, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε σχέδιο απόφασης που είχαν προτείνει οι ΗΠΑ, το οποίο ανέφερε την «ανάγκη» για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα συνδεόμενη με διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Οκτώ από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Αλγερία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Γουιάνα, Σλοβενία, Σιέρα Λεόνε, Ελβετία, Ισημερινός) εργάστηκαν για την κατάρτιση του νέου σχεδίου απόφασης, επί του οποίου αναμενόταν να διεξαχθεί σήμερα ψηφοφορία.

Η τελευταία εκδοχή του και η οποία υποστηρίζεται από την ομάδα αραβικών κρατών, «αξιώνει άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού (…) που θα οδηγήσει σε διαρκή κατάπαυση του πυρός», την ώρα που η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 32.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής Αρχής.

Ζητά επίσης την «άνευ όρων» απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα και την άρση «όλων των εμποδίων» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ορατός ο κίνδυνος να μην ψηφιστεί

Ωστόσο η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ προειδοποίησε ότι το κείμενο αυτό θέτει σε κίνδυνο, σύμφωνα με την ίδια, τις διπλωματικές προσπάθειες στο πεδίο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων.

«Στη σημερινή του μορφή, το κείμενο αυτό δεν υποστηρίζει τις ευαίσθητες διπλωματικές προσπάθειες στην περιοχή. Ακόμη χειρότερα, θα μπορούσε να δώσει μια δικαιολογία στη Χαμάς για να απορρίψει τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, προειδοποίησε.

Ως εκ τούτου οι ΗΠΑ ζήτησαν τροποποιήσεις στο κείμενο, όπως δήλωσαν στο AFP διπλωματικές πηγές στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε.

Για να επιτραπεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες αφορούν κυρίως το θέμα της σύνδεσης της κατάπαυσης του πυρός με την απελευθέρωση των ομήρων, η ψηφοφορία επί του νέου σχεδίου αναβλήθηκε για τη Δευτέρα, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button