ΕνημέρωσηΟικονομία

Ενδείξεις βελτίωσης στις διεθνείς αγορές – Galaksias Portal News

Άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες ενδείξεις για βελτίωση του κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και στο μέλλον προκειμένου να υπάρξουν ασφαλέστερα συμπεράσματα, σύμφωνα με τα στελέχη της ElvalHalcor στη χθεσινή παρουσίαση τους στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Συγκεκριμένα, ο μέχρι χθες οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Σπύρος Κοκκόλης, επισήμανε στην παρουσίαση: «Βλέπουμε βελτίωση της εικόνας και των προσδοκιών σε πολλούς κλάδους λόγω των προβλέψεων για αποκλιμάκωση των διεθνών επιτοκίων, χωρίς ωστόσο επί του παρόντος να πρόκειται για κάτι το σημαντικό».

Η διοίκηση της ElvalHalcor αναφέρει ότι παρά την αρνητική συγκυρία του 2023, τα αποτελέσματα του Ομίλου ήταν σαφώς ικανοποιητικά καθώς οι πωλήσεις (σε όγκο) διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και τα λειτουργικά αποτελέσματα υπερέβησαν τα αντίστοιχα του έτους 2021, καθώς το 2022 χαρακτηρίστηκε ως μια έκτακτη χρονιά.

Ο δείκτης «καθαρό χρέος προς προσαρμοσμένο EBITDA» από το 4,7 του 2021 και το 3,5 του 2022, έκλεισε πέρυσι στο 3,4 και απώτερος στόχος είναι να υποχωρήσει στο επίπεδο του 3.

Πέρα από την βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος και την άνοδο των τιμών του αλουμινίου και του χαλκού το τελευταίο χρονικό διάστημα στις διεθνείς αγορές, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να ευνοήσουν την ElvalHalcor, όπως:

  • Μια ανοδική τάση στα premium μεταξύ πρωτόχυτου και ανακυκλωμένου αλουμινίου, με αποτέλεσμα τα κέρδη που προέρχονται από την ανακύκλωση του μετάλλου (πρώτη ύλη) να είναι υψηλότερα,
  • Μια συνεχή προσπάθεια για μείωση των περιθωρίων με τα οποία δανείζεται ο όμιλος σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αποκλιμάκωση του Euribor και την περυσινή υποχώρηση του καθαρού δανεισμού από τα 956 στα 813 εκατ. ευρώ. Θα γίνει και φέτος μια προσπάθεια για περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού, με δεδομένο ότι δεν σχεδιάζεται κάποιο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Πολιτική της εισηγμένης είναι να χρησιμοποιεί τη ρευστότητά της για τη μείωση των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς το 58% αυτών έχει «κλειδωμένο» κόστος σε χαμηλά επίπεδα (εταιρικό ομόλογο συν interest rate swaps).

Επιπλέον, η διοίκηση του ομίλου επέμεινε στις μακροπρόθεσμες τάσεις (megatrends) που μπορούν να επηρεάσουν ανοδικά την πορεία της ElvalHalcor σε βάθος χρόνου, όπως είναι η πράσινη μετάβαση των οικονομιών, η ηλεκτροκίνηση, η κυκλική οικονομία και η αστικοποίηση.

Αυτή την περίοδο, ο όμιλος δηλώνει ότι μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την παραγωγική του δυναμικότητα με περιορισμένου ύψους επενδύσεις, από τη στιγμή που εμφανιστεί η απαιτούμενη διεθνής ζήτηση. Για παράδειγμα, στη μονάδα αλουμινίου της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα, το capacity μπορεί να αυξηθεί από τους 375 χιλ. στου 465 χιλ. τόνους με μικρό ύψος απαιτούμενων επενδύσεων.

Τέλος, σχετικά περιορισμένες επενδύσεις θα συνεχιστούν και μέσα στο 2024 στη θυγατρική Sofia Med στην Βουλγαρία, ώστε η πολύ σημαντική εναπομείνασα παραγωγική δυναμικότητα (45.000 από τους 110.000 τόνους) να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτή για την παραγωγή προϊόντων χαλκού υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

To άρθρο ElvalHalcor: Ενδείξεις βελτίωσης στις διεθνείς αγορές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button