Κόσμος

Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής

Η Ελλάδα, δια του αρμόδιου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, ανέλαβε την Τετάρτη (24/1) την προεδρία του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής (International Centre for Migration Policy Development/ICMPD) στις Βρυξέλλες.

Στην τελετή παρέστησαν και μίλησαν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας, πρέσβης Γιάννης Βράιλας, και της Τουρκίας, πρέσβης Φαρούκ Καϊμακτσί, και ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μάικλ Σπιντελέγκερ. Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία από την Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τελετή παρευρέθηκαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Στέλιος Κυμπουρόπουλος, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι πολλών ευρωπαϊκών χωρών, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολλοί δημοσιογράφοι από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

Ο κ. Καιρίδης, προσερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η Ελλάδα αναλαμβάνει σήμερα την προεδρία του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD),σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία, την ώρα που το διεθνές περιβάλλον διαρκώς επιβαρύνεται με νέες κρίσεις. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην παράνομη διακίνηση, σε συνεργασία, τόσο με τις ευρωπαϊκές χώρες όσο και με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης αυτών των ροών και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε νόμιμες εναλλακτικές οδούς, νόμιμης μετανάστευσης, λελογισμένες, σύμφωνα με τις ανάγκες τις ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτό πρεσβεύει η ελληνική μεταναστευτική πολιτική και αυτός είναι και ο ρόλος και το σύνθημα της ελληνικής Προεδρίας. Απέναντι στις δυνάμεις των άκρων, πρεσβεύουμε μία πολιτική λύσεων, ευρωπαϊκών λύσεων, βασισμένων στις ευρωπαϊκές αξίες και στο κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου, Μάικλ Σπιντελέγκερ, επεσήμανε: «Χρειαζόμαστε ισχυρή ηγεσία και η Ελλάδα είναι μια χώρα που τη διαθέτει. Χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και ο Υπουργός με την ομάδα του μας έχουν δώσει κατευθυντήριες γραμμές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης, ο κ. Καιρίδης περιέγραψε τους στόχους της ελληνικής Προεδρίας και στάθηκε στο γεγονός της ανάληψής της από την Τουρκία, με την οποία υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία στη διαχείριση του μεταναστευτικού το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Καιρίδης εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και αναφέρθηκε στις νέες πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη σύναψη διμερών συμφωνιών με φιλικές χώρες αλλά και μέσα από τον διοικητικό εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του μηχανισμού της νόμιμης μετανάστευσης.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button