ΕνημέρωσηΟικονομία

Αναγκαίες οι βελτιώσεις της ΚΑΠ για λιγότερη γραφειοκρατία στις κοινοτικές ενισχύσεις – Galaksias Portal News

Tην ανάγκη βελτιώσεων στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ με στόχο να απλοποιηθεί ο μηχανισμός προς όφελος των αγροτών, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του Βέλγου Υπουργού Γεωργίας και Αντιπροέδρου της βέλγικης κυβέρνησης, David Clarinval.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Αυγενάκης, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, δήλωσε ότι μόνο μέσα από τον διάλογο προκύπτουν λύσεις. Όπως είπε, έχοντας ως στόχο να εξαλειφθεί η ταλαιπωρία των αγροτών, πρέπει να απλοποιηθεί το σύστημα απορρόφησης ενισχύσεων, να γίνει πιο απλό και λειτουργικό, ώστε να εισπράττουν τα χρήματα που η κοινότητα διασφαλίζει για αυτούς σε χρόνο συγκεκριμένο

Ερωτηθείς για τις αγροτικές κινητοποιήσεις επανέλαβε την πάγια θέση του ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο, ενώ για τη συνεδρίαση των EUMED – 9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβεναία, Κροατία, Ελλάδα, Κύπρος), που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίας στάσης απέναντι σε κοινά προβλήματα με τις εννέα χώρες του νότου της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του on camera στην ΕΡΤ ο Υπουργός είπε:

Για τις βελτιώσεις στην ΚΑΠ:

«Η κλιματική κρίση έχει επιβάλλει πλέον το άνοιγμα μιας συζήτησης, για την γεωργική πολιτική, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ένωσης, που πρέπει να ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα.

Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτή την πρωτοβουλία σε συνδυασμό με τις αναγκαίες βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στη νέα ΚΑΠ, στον μηχανισμό, στη διαδικασία. Πρέπει εκ των πραγμάτων να απλοποιηθεί, έτσι ώστε να μετριαστεί ή να πάψει η ταλαιπωρία για χιλιάδες αγρότες αφενός και αφετέρου να αυξήσουμε την ταχύτητα των μηχανισμών.

Είναι επιβεβλημένη ανάγκη να συμβούν και τα δύο με τρόπο αρμονικό, με τρόπο που θα βοηθήσει τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα να ζουν με μεγαλύτερη άνεση, να λειτουργούν με μεγαλύτερη ευκολία και κυρίως να εισπράττουν τα χρήματα που η κοινότητα διασφαλίζει για αυτούς σε χρόνο συγκεκριμένο».

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις:

«Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις κινήσεις των αγροτών στη χώρα μας. Έχω πλήρη εικόνα για τα διαφορετικά αιτήματα που καταφτάνουν. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τον οποιοδήποτε, κάτι που ούτως η άλλως δεν αρνηθήκαμε ποτέ. Ο διάλογος και η πραγματική και ειλικρινής συζήτηση και ενώνει αλλά κυρίως δίνει λύσεις. Και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό».

Για την αυριανή συνεδρίαση EUMED 9:

«Μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας καταφέρνουμε αύριο να διοργανώσουμε, την πρώτη συνάντηση των EUMED – 9 ,των συμμάχων της νότιας Ευρώπης. Να βρεθούμε όλοι μαζί για να συζητήσουμε τα προβλήματα που εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζουμε, αναφορικά με τη γεωργία, στη Νότια Ευρώπη. Είναι η πρώτη συνάντηση που πραγματοποιείται μιας και ο μηχανισμός αυτός, η Συμμαχία αυτή, έχει λειτουργήσει στο παρελθόν για άλλα ζητήματα.

Αλλά είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι για αγροτικά θέματα και θέλουμε να συνεχιστούν αυτές οι συνεργασίες. Βάζουμε στην ατζέντα τρία βασικά ζητήματα. Πρώτον, την κλιματική κρίση και τις ανάγκες βελτίωσης των μηχανισμών που διαθέτει η Κοινότητα. Δεύτερον, την ακαρπία και τον περονόσπορο και τέλος, τα ψάρια εισβολείς, ένα ζήτημα που απασχολεί τους αλιείς.

Ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτές τις συμμαχίες, θα βρούμε σε πρώτη φάση κοινό βηματισμό και σημεία διεκδίκησης προς την ΕΕ. Στόχος είναι να συνεχιστούν αυτές οι τακτικές συναντήσεις των εννέα χωρών του Νότου, αναδεικνύοντας τα διαφορετικά ζητήματα που απασχολούν τη Νότια Ευρώπη εν συγκρίσει με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη».

To άρθρο Αυγενάκης: Αναγκαίες οι βελτιώσεις της ΚΑΠ για λιγότερη γραφειοκρατία στις κοινοτικές ενισχύσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button